Close
Ilyesmi lehet egy Michelin-csillagos fagyi – A budapesti Cloud9-ban jártunk

Ilyesmi lehet egy Michelin-csillagos fagyi – A budapesti Cloud9-ban jártunk

Idehaza olyannyira nincs elterjedve a fagylaltdesszert-kultúra, hogy sokan talán nem is tudják pontosan, mit jelent ez a kifejezés. Röviden: egyesíti a jelenleg ismert és népszerű cukrászsütemények világát a fagylalttal. Hosszabban: egy olyan egyedülálló koncepció, ahol a prémium fagyi nem(csak) gombócként kényeztet, hanem komplett fagyos desszertként segít elviselhetővé tenni a kánikulát.

Nemhogy Magyarországon, a régiónkban sem találni olyan helyet, ami ezt a kultúrát képviseli. A kivételt a budapesti Arany János utcában rejtőző Cloud9 jelenti: úgy mutatja be magát, mint az első fagylaltdesszertező Franciaországtól keletre. A névnél nyomban meg is állunk. Az angol kifejezés annyit jelent: boldog, örömteli, felhőtlen lét – ebben az esetben ez az érzés a fagylaltban testesül meg.

Mielőtt azonban a felhők felé katapultálnánk, megkértük a Cloud9 egyik társtulajdonosát, Janovszky Márkot, mesélje el, hogy bő egy évvel ezelőtt miért vágott bele egy ilyen egyedülálló üzletbe. “A gasztronómiában szerettem volna belefogni valamibe, ami illik az alapelképzelésemhez. Ez első körben a magas minőséget jelenti, és ha már a gasztronómia területére léptem, akkor valamilyen szinten az egészségtudatosságot is megemlítem. Nem romboló, hanem építő hatású, innovatív termékben gondolkodtam, és olyat szerettem volna teremteni, ami Magyarországon még nincs. Nem nagyon láttam értelmét beállni a sorba, és bár fagylaltozóból rengeteg van itthon, fagylaltdesszertezőből egy sem. Nagyjából ez volt a kiindulási pont. A fagylaltdesszert egy könnyen megvalósítható termék, ráadásul alkalmazkodik a felgyorsult világhoz: bejövök, megkapom, megeszem, vagy elviszem az irodába, a parkba” – idézi fel a kezdeteket egy forró hétköznap délután Janovszky Márk, miközben a cukormentes málna-csokoládéból kanalazgat. Elmondta azt is, hogy az inspirációt európai kalandozásaiból merítette, többek között Franciaországban és Szicíliában is megfordult ez ügyben.

A termékeik lényege, hogy a műhelyükben készített saját receptjeiken alapuló prémium fagylaltjaik mellé különböző egyéb, izgalmas textúrát, intenzív ízeket párosítanak – így születik meg a fagylaltdesszert. Ötvözik a süteményeket a fagylalttal: a pohárba előre elkészített kompozíciókban rétegezik a különböző összetevőket, általában kétféle fagylaltot, tésztafélét (puha piskóta, házi brownie, ropogós tészta stb.), gyümölcs- vagy csokoládéöntetet, magvakat, liofilizált gyümölcsöket. Nem használnak mesterséges színezéket, térfogatnövelőt, ízfokozót, tartósítószereket.

No de mitől lesz prémium egy fagylalt?

“Az alapanyagokon kívül nehéz más erős dolgot mondani. Ez határozza meg a kategóriáját” – véli Janovszky Márk, és mindjárt el is árulja, hogy a pisztáciafagyihoz szicíliai vulkáni területről érkezik az alapanyag, ez pedig teljesen más, sósabb, füstösebb ízeket eredményez.

Apropó, ízek. Végignézve a pultból csalogató desszertpoharakon, szokatlan párosításokra is felfigyelhetünk. Például: eper-pisztácia, amelyben eper sorbet, zöld szicíliai pisztácia fagylalt, morzsatészta, eperöntet, pisztáciatöret, és liofilizált eper költözött össze. Mangó-passió-kókusz: itt mangó-passió sorbet, tejmentes kókuszfagylalt, kókuszos dacquoise, mangó-passió öntet, liofilizált mangó, kókuszchips, és passió habkocka várja, hogy belekanalazzunk. Sós karamella-törökmogyoró: sóskaramella-fagylalt, törökmogyoró-fagylalt, házi brownie, sóskaramella-öntet, és pirított-tört törökmogyoró okoz már a szemnek is kielégülést.

A klasszikus fagylaltdesszerteken kívül egy ideje már hagyományos, gombócos fagyikat is árulnak, a családnak pedig külön többszemélyes family packkel készülnek.

“A fine dining éttermek sokak számára megközelíthetetlenek. Mi olyan alapanyagokkal dolgozunk, mint egy Michelin-csillagos étterem. Elérhető minőséget kínálunk, a miliőt leszámítva nagyjából azt adjuk, mintha egy csúcskategóriás étteremben rendelnénk egy tányérdesszertet. Csak itt úgymond be van csomagolva” – mondja Janovszky Márk.

A már sokat emlegetett pisztáciánál éreztük leginkább, mit jelent az a nem is annyira elhanyagolható különbség a kiváló és a prémium fagylalt között. Nem túlzás, hogy egyedül a mag roppanását nem képes visszaadni a Cloud9 fagyija, egyébként teljesen az volt az érzésünk, mintha az eredetit kóstolnánk. Alapjaiban írta át az addigi pisztáciafagylaltos élményeinket, és tette feledhető lábjegyzetbe a korábbiakat. Leginkább azért, mert érezni a valódi ízt. A sóét.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Fekete Antonio, Édes Város)

elérhető | édesség | fagyi | fagylalt | fagylaltdesszert

FOLYTASD EZZEL

Ezekért a tejes kólákért őrül meg most éppen a világ

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram