Close
Ezt a négy várost mindenképp meg kell nézni Franciaországban

Ezt a négy várost mindenképp meg kell nézni Franciaországban

Mostanában nem egyszer vetett minket a sors Franciaországba, és ha már ott jártunk, jól meg is néztük magunknak a történelemben és hangulatban is erős vidéket. Ezeket a helyeket imádtuk. 

Avignon

Az egykori történelmi óváros labirintusszerű girbe-gurba utcácskákból áll, amelyek néha apró, megkapó hangulatú terekben futnak össze. Az utcákban rengeteg a kávézó, a bisztró, az étterem, a galéria, a könyvesbolt, a tereken rendszerint van egy hatalmas lombkoronájú fa, és egy kávézó, amely a tér harmadát telerakja székekkel. Az asztaloknál helyiek és turisták ülnek, közöttük garçonok cikáznak, és hangosan zajlik a közélet. Avignon a falon belül egy nagyon határozottan kellemes és élhető városka benyomását kelti.

Avignonban a Pápák palotája annyira kihagyhatatlan, mint nálunk a Budai vár, interaktív audiotúrán érdemes végigmenni rajta. A másik ikonikus látnivaló a Saint-Bénezet híd, amit a köznyelv egyszerűen az avignoni hídként ismer. A világhírű népdalban is megénekelt építmény valójában egy fél híd, ugyanis annyiszor vitte el a megáradt Rhone folyó, hogy 1668-ban úgy döntöttek, nem építik újra.

A városban legalább féltucat erős múzeum látható, nekünk a Collection Lambert tűnt kiemelkedőnek, amelyet a helyi Ludwignak neveznénk.  A város lelkébe tökéletes bepillantást nyerhetünk a helyi nagycsarnokban, a Les Halles-ban. A negyven standdal rendelkező piactéren a zöldségtől a kagylón át mindent meg lehet kapni, érdemes belekóstolni a helyi jellegzetességnek számító pékárukba, tapenade-okba.

Arles

Arles is az a hely, ahol az ember rájön, hogy a francia sztárcsatárok mellett – Párizs, Marseille, Lyon, Nizza – talán sokkal izgalmasabbak, és legfőképpen sokkal élhetőbbek a cserejátékosok. Franciaország bizonyos szempontból az az ország, ahol az igazi csiszolatlan gyémántok a kispadon ülnek. Persze tudjuk, hogy vannak, tudjuk, hogy jók, de nincsenek reflektorfényben.

Arles olyan – illetve olyan is –, mintha egy nyílt római birodalmat bemutató múzeumban járnánk. A helyi Amfiteátrum mintha a római Colosseum kistestvére lenne, a Teatrum pedig az a hely, ahol gyakran szabadtéri filmvetítéseket rendeznek. A hatalmas romok között gyakran olyan hollywoodi klasszikusokat vetítenek, mint a Kleopátra, a Spartacus vagy a Ben Hur, szóval a szellemes helyiek próbálják valahogy visszacsempészni a rómaiakat egykori életterükbe.

Ha Arles, akkor nem lehet kihagyni Van Goghot sem. A zseniális holland festő ebben a városban vágta le saját fülét, került hónapokra kórházba, és nem mellékesen ott festette meg karrierjének nem egy kiemelkedően fontos alkotását.  Az elmúlt egy-két évben Arles-ban komoly játékosok fordultak meg: a Gucci itt rendezett meg egy gigantikus cruise show-t, a New York Times pedig beválogatta 2019 legfontosabb célpontjai közé. Valami nagyon mozgolódik ott.

Toulouse

Toulouse Franciaország negyedik legnagyobb városa, és egyben egy olyan hely, ahol egyedi módon ötvöződik a múlt és a jövő. Ott található a világ egyik legrégebbi egyeteme (1229-ben nyitották), és ez az európai űrkutatás központja. A terrakotta téglákból épült város belső kerületei nagyon réginek néznek ki, olyanok, mintha visszakatapultáltunk volna a múltba, de közben megvan benne minden, ami 21. századivá teszi. Ez a kettősség érdekes energiákat kölcsönöz a helynek – Toulouse ismerősen francia, de közben nem hasonlítható más városokhoz.

Mint minden nagy múlttal rendelkező francia nagyvárosban, Toulouse-ban is tucatnyi történelmi épületet, múzeumokat, templomokat kereshetünk fel, a kultúrszomjunkat könnyű csillapítani. Bár a város félmilliós, elég hangos, azoknak ajánljuk, akik szeretik a pörgős, energikus helyeket. (A csendesebb urbánus tempóért érdemes inkább Nantes felé venni az irányt.) Ez persze nem jelenti azt, hogy Toulouse ne lenne remek hely: a belváros atmoszférája kiváló, az utcákon kóborolni és közben galériákat, dizájnboltokat, kávézókat, kocsmákat, éttermeket, shopokat útba ejteni egy utazás főműsorszáma lehet.

Tolulouse-ban és az egész régióban nagyon érezhető a spanyol hatás (főleg a katalán), ami a földrajzi közelséggel magyarázható. Mindez megmutatkozik az éttermek kínálatán és a helyi turisták demográfiai összetételén is.

Rennes

Rennes-t, mint a legtöbb várost, számokkal leírni nagyon könnyű feladat: 215 ezren lakják, ötvenegy négyzetkilométeren terül el, hat kantonból áll. Története kétezer évre nyúlik vissza, a 9. században csatolták Bretagne-hoz. Amit viszont a számok egy város esetében soha sem adnak vissza, az a hangulat, abban pedig Rennes nagyon erős. Amíg az ember nem járt Rennes-ben, azt gondolhatja, hogy Nantes számít a legjobb helynek. Persze ízlésbeli preferenciák kérdése, ki mit favorizál egy városban: Nantes-hoz képest Rennes egy fokozattal, vagy akár kettővel is energikusabb, hangosabb, színesebb, ebben pedig hatalmas szerepet játszik az egyetemi városrész, amelynek hatvanezer lakója van.

Rennes csodálatos blend, ahol egymásra talált a történelem és a kortárs, a kettő ötvözete pedig izgalmas egyveleget alkot. Ötszázéves, műemléki házak aljában megbújó kézműves sörözők, trendi dizájnshopok, bakelitturkálók…

Rennes-ben van egy halom kötelező nevezetesség, amiket érdemes felkeresni: talán a legrendhagyóbb az Igazságügyi Palota. 1994-ben részben leégett, de felújították, noha a nyomok még látszódnak. A hely nem egy múzeum, hanem működő ügyészség és bíróság, a látogatóknak csendben kell lenniük, hogy ne zavarják az ott dolgozó törvényszolgákat.

Mivel Nantes-ba nemrég közvetlen járatokat indított a Transavia, Rennes-be is nagyon könnyű eljutni. Nantes-ból vonattal negyvenöt perc alatt átérhetünk Bretagne fővárosába. Nyugat-Franciaország nagyon megér egy utazást, sokkal nyugodtabb, lazább hely, mint Franciaország hektikus nagyvárosai, Párizs, Marseille vagy Lyon, a turizmus léptéke teljesen elviselhető, és rengeteg élmény és főként meglepetés vár az emberre, mivel kevésbé tudja, mire is számítson.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Rennes Tourism Office, Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Egy covidosa sem volt ennek a mesebeli szigetnek, aztán leszállt egy repülőgép
Özönlenek a látogatók ebbe a parkba, úgyhogy sorsolni kell a helyeket
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom