Close
Kedvező luxus Törökország türkizkék tengerpartján

Kedvező luxus Törökország türkizkék tengerpartján

Bodrum érintetlen vizével, fehérre meszelt régi városaival és pazar ételeivel képes elcsábítani a turistákat még Saint Tropez-től és az Amalfi-partvidéktől is.

Bár a nyár mindig vonzó, de a kisebb tömeg, a kellemesebb időjárás és a fenntarthatóság jegyében érdemes szezonon kívül – tavasszal vagy ősszel – is meglátogatni a Budapestről repülővel egy isztambuli átszállással elérhető Bodrumot. Az Airbnb-árak éjszakánként húsz euró (kb. 7600 forint) körül kezdődnek, vagyis a város nem drága: az ételek a legtöbb étteremben elfogadható árúak, de akadnak kivételek, amikkel vigyázni kell – ilyenek például az alkoholos italok.

Kényeztető fürdők

Az ismerkedést ajánlott a török fürdőkultúrával kezdeni. Bodrum városa körül több létesítmény is kínál hammamot; a hagyományos török fürdőkben egy kőlapon fekszünk hason, miközben kendővel cirógatnak és meleg vízzel locsolnak.

Attól függően, mennyire adunk szabad kezet a masszőrnek, előfordulhat, hogy úgy érezzük, mintha csiszolópapírral súrolnának, de a bőrünk ezt követően puhább lesz, mint egy kisbabáé. Kicsivel odébb, Karaadán kénes termálmedencével felszerelt barlangban, bőrtápláló narancssárga iszappal kényeztetnek.

Hogy ne legyen gond az alvással

Velősebb aktivitásért érdemes kipróbálni a Bodrum-félsziget szélfútta hegygerincein kanyargó túraösvényeket.

Felfelé trappolva mintha visszamennénk az időben: az útvonal a régió 2700-3000 évvel ezelőtti első lakói által épített ősi városok romjain keresztül vezet.

Ide kapcsolódik, hogy Mustafa Demir, a bodrumi regionális turisztikai hivatal alelnöke olyan kezdeményezést indított, amely az aktív és természetközeli turizmust kívánja népszerűsíteni.

Az új bodrumi túraútvonal mellett a hegyi kerékpározást, a raftingot és a vitorlázást is propagálják. Ez az alternatív turizmus pedig egyre nagyobb teret nyer – érdekesség, hogy elnökségének kezdetén Volodimir Zelenszkij is túrázott Bodrum lombokkal teli ösvényein.

Van mit nézni

A félsziget a kultúrára vágyóknak is bőven ad opciót, ilyen például a halikarnasszoszi út menti színház. A Kr. e. 4. században felhúzott, majd az 1990-es években felújított, tízezer néző befogadására alkalmas félkör alakú színház a mai napig koncertek és kulturális események otthona.

Bodrum központjából az ókori világ hét csodájának egyikéhez is el lehet sétálni. Ez nem más, mint a halikarnasszoszi mauzóleum, ami réges rég sírkamra volt, még Kr. e. 353 és 350 között építették Mausolus, Kária uralkodója számára.

Autóval egész könnyedén megközelíthetőek a part menti szépséges települések, de sokkal élménydúsabb vitorlás hajóval körbenézni arrafelé.

A kétszintes, fehérre meszelt épületek tisztára valamelyik görög sziget hangulatát idézik. Kosra csupán harminc percet kompozni, Yalikavakba a butikhotelek és kézműves szuvenírek miatt érdemes elmenni, Gumbetbe pedig a pulzáló az éjszakai élet hív.

Enni ott, ahol a helyiek

Bodrumban a turistacsapdák tengerre néző kilátással csalogatják az éhes vendéget, éppen ezért ajánlott inkább lemondani az instakompatibilis fogásokról, és átcaplatni a város lakónegyedébe. Ott ár-érték arányban és minőségben sokkal jobb éttermeket találni – ebbe a kategóriába tartozik a Kısmet Lokantası-t, ahol klasszikus török és bodrumi ételeket szolgálnak fel. Ez egy szellős, világos, minden oldalról nyitott, virágzó fák által árnyékolt, önkiszolgáló-jellegű vendéglátóhely.

A helyieket másolva „illik” megkóstolni a rakit, de ha a csípős ánizsízű likőr annyira nem jön be,

a helyi borok remekül passzolnak a frissen fogott halakhoz és a bőséges mezzékhez.

Délutáni harapnivalóért a Taş Fırın pékségbe érdemes benyitni, amelynek fatüzelésű kemencéjében sajttal töltött süteményeket és ragacsos baklavát sütnek. Az óváros központjában található Han-ban pedig rejtett udvarban lehet egy fél délután kávét kortyolgatva hűsölni és kiélvezni Bodrum minden pillanatát.

A Portugália és Marokkó között fekvő Madeirán pedig egész évben nyílnak a virágok az alázuduló vízesésekkel és buja, zöld dombokkal tarkított tájon, ahol terrakotta tetővel fedett házak sorakoznak. Az egész sziget olyan, mint egy amfiteátrum, amelynek színpada az óceán végtelen kékje.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

nagy sztori | megfizethető | luxus | utazás | bodrum

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram