Close
A gyönyörű Kazahsztán, a világ egyik legalulértékeltebb úti célja

A gyönyörű Kazahsztán, a világ egyik legalulértékeltebb úti célja

Földünk legnagyobb országainak egyike, utazási szempontból mégis egy felfedezetlen paradicsom.

Kazahsztán vitathatatlanul az elfeledett úti célok közé sorolható Közép-Ázsiában. Az arrafelé utazók inkább Kelet- vagy Délkelet-Ázsia felé lövik be az irányt és megfeledkeznek a kontinens belsejéről, pedig az a rész több szempontból is izgalmas.

Kazahsztán történelmét és történetét ritkán mesélik el. A gigantikus ország nemcsak lenyűgözően szép és turistabarát, hanem gazdag történelmű, mindezek miatt jelentős turisztikai célponttá válhat.

A kazahok egykoron jurtákkal és lovakkal járták a sztyeppéket, napjainkra a lakosság természetesen már „megállapodott. Tiszteletteljesen gondozzák az örökségüket; országszerte vendégháznak kialakított jurtákat, sőt, a nomád múltra utaló, jurtaszerű modern épületeket is találni mindenfelé. Mindenki tiszában van ugye azzal, hogy a mongolok nomádok voltak, de kevesen tudják, hogy egészen a modern időkig hasonlóan éltek a kazahok is. Egykori nomádokként értelemszerűen szoros kapcsolatot ápolnak a lovakkal – olyannyira, hogy a lóhús arrafelé nemzeti étel, a kalandvágyóbbak emellett ló-, sőt tevetejet is kóstolhatnak.

Mostanság Kazahsztán a legfejlettebb a közép-ázsiai államok közé tartozik, de még mindig fejlődő országnak tartják. A szovjet időszakból származó masszív orosz befolyás máig tapintható, a lakosság nagy része beszél oroszul is az anyanyelvének számító kazah mellett. Sajnos sokak szemében Kazahsztán csak egy a „sztánra” végződő nevű országok közül, holott a közép-ázsiai országok mindegyike unikális, tele jellegzetes látnivalókkal.

Közülük Kazahsztán egy sokszínű és szemet gyönyörködtetően szép hely.

A legnagyobb közép-ázsiai országnak számít, területét tekintve pedig a világ kilencedik legnagyobb országa. Miközben hatalmas sztyeppék uralják, vannak drámai szépségű alpesi helyei is. Ilyen délen az óriási, hétezer méter magas hegyvonulatok lábánál épült korábbi főváros, Almaty, vagy északkeleten a festői Altaj-hegység. Remek úti cél egy kalandos autós nyaraláshoz elsősorban azok számára, akik szeretnek terepjárózni és hatalmas sztyeppéket felfedezni, no meg persze a hegyek szerelmeseinek is ajánlott nyakukba venniük a túrafelszerelést.

Városlátogatáshoz a téli hónapokban meglehetősen zord, de csillogó Asztana vagy a kazah örökségre vigyázó Shymkent lehet még opció.

Bár Kazahsztánnak nincsenek ókori városai (az UNESCO védelme alatt álló Turkesztánon kívül), mégis rengeteg csodás történelmi helyszínt tud megmutatni. A Tamgalyban található, ugyancsak világörökségi védelmet élvező ötezer ősi petroglifa (barlangrajz) mindenképp ilyen (némelyik közülük több mint négyezer éves), mint ahogyan nagyon büszkék a híres ősi Selyemút szakaszaira, amelyek egykoron keletet és nyugatot kötötték össze.

A télen keservesen hideg eurázsiai sztyeppe uralta Kazahsztánba inkább nyáron érdemes ellátogatni túrázni, miután a hó elolvadt a magasabban fekvő hegyekben. Az elmúlt években megváltozott vízumpolitikának hála most már minden nyugati állampolgár vízummentesen érkezhet az országba, legfeljebb harminc napra.

Ha elvonulnánk valahová a mindennapok zaja elől, a legjobb opció erre egy sziget lehet. Legyen szó akár egy rövid hétvégi bulizásról Ibizán, egy tengerparti pihenésről Szicíliában vagy egy laza kiruccanásról a Kanári-szigetekre, semmi sem áll közelebb egy hibátlan nyári vakációhoz, mint egy kis tenger, homok, napsütés kombó és némi városnézés.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

látnivalók | történelem | utazás | ázsia | alulértékelt

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram