Close
Ilyen kilépni a mátrixból egy portugáliai menedékben

Ilyen kilépni a mátrixból egy portugáliai menedékben

Az egyik legszebb magyar modell meséli el nekünk.

Barabás Heni magazinunk indulása olyan számunkra, mintha a nem hivatalos utazó nagykövetünk lenne, egy állandó inspirációs forrás, aki utazásaival, de leginkább felfedező szellemével lelkesít minket, miközben mi egy irodában ülve a klaviatúrát püföljük. Heni korábban már elmesélte nekünk, milyen volt ellátogatni Tibetbe, a Yarchen Gar kolostorba.

Mivel Heni az utóbbi időben Kínában modellkedik, főként ázsiai célpontokat keresett fel. Nekünk nagyon szimpatikus, hogy nem a nagyvárosokban és azok bevásárlókerületeiben érzi jól magát, hanem a terepen.

Szöul és Gangnam negyed? Tokió és Shindzsuku? Szingapúr és Orchard street?

Őt az ilyesmi nem motiválja, helyette sokkal jobban érdeklik Mongólia végtelen sztyeppéi, a semmi közepén fekvő tibeti kolostorok, és az sem baj, ha nincs fürdőszoba és egy szerzetes apró kuckójában kell meghúznia magát másokkal együtt.

Tavaly eljutott a dél-kínai Kujlinba és Csangsuóba, arra a vidékre, ami évszázadok óta kínai művészek generációit ejtette ámulatba.

Heni nagyon egészségesen és környezettudatosan él, vegán, alkalmanként meditál, nyitott lélekkel jár a világban, és igyekszik túljutni a felszínen. Talán ezért is ment el idén nyáron Portugáliába, hogy kicsit elszakadhasson a világtól egy menedékben, amely a Serra da Estrela Nemzeti Parktól délre, egy hegyvidékes területen bújik meg. Hogy milyen élmény is volt egy hét ebben a jóga retreatben, azt maga Heni fogja elmesélni nekünk.

“Már régóta terveztem, hogy egyszer elmegyek egy retreatbe, és kicsit újra gondolom a dolgaim… Mindannyian próbálunk megbirkózni a körülöttünk/bennünk lévő görcsökkel, nyomásokkal, amik az én esetemben évek óta elnyomva várták, hogy valamikor úgy igazán kiengedjem őket magamból. Nekem ez itt, a portugál hegyek között egy varázslatos helyen történt meg először, úgy igazán…

Egy nagyon régi, szívemhez közel álló barátom, Frák Péter itthoni látogatása során említette a helyet, ahol aromaterapeutaként dolgozik, és ami mára az otthonává vált. Fantasztikusan hangzott, de nem tudtam, hogy így, utolsó pillanatban lenne-e helyük, találunk-e időben megfelelő repülőjegyet és így tovább. Végül úgy alakult, hogy mindent sikerült megszervezni, és egy hét múlva már a gépen ültem.

Mint később kiderült, ez volt életem egyik legjobb, legmeghatározóbb döntése.

Július első hetében hat napot töltöttem a Vale de Moses nevü jóga retreatben. Egy sátrat választottam szállásnak, mert a lehető legközelebb szerettem volna érezni magam a természethez. A program mindennap ugyanaz volt, de semmi sem volt kötelező, mindenki úgy tölthette az idejét, ahogy azt jónak látta.

Minden reggelt csendes reggeli sétával (senki nem beszélt a másikkal), kisebb meditációs gyakorlatokkal kezdtük, amit kétórás jóga követett. Nekem eddig nem képezte a napi rutint a jóga és a meditálás, de örökké hálás leszek azért, hogy ez mára már beépült a mindennapjaimba. Rengeteget számít! Nem is értem, miért nem adtam ennek elég időd korábban.

A retreat hatalmas területen fekszik, azt az egyet sajnálom, hogy nem hikingoltam többet, és nem töltöttem több időt barangolással kicsit távolabb a völgyben. A legkedvesebb, legkülönlegesebb hely számomra a főépület alatt fekvő, természetes módon kialakult tavacska volt.

Az ember mindennap igénybe vehetett treatmenteket, például aromaterápiát vagy masszázst, a menü vegetáriánus/vegán, csodálatos emberek vesznek körül. A csapat, akikkel kiutaztam, nagyon hamar összekovácsolódott.

Petinek és a csapatnak köszönhetően mélyebb fogalmam lett magammal kapcsolatosan, sok szinten átformáló volt az élmény. Több ez, mint egy retreat: befogadtak a kis családjukba, amiért örökké hálás leszek.

(Fotók: Barabás Heni)

menedék | retreat | jóga | vale de moses | portugália

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Lejjebb adott a brutálisan drága Star Wars hotel, miután ablaktalan bunkernek nevezték

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram