Százszoros különbség van az ingatlanok négyzetméterárai közt Magyarországon: kiderült, hol a legolcsóbb és a legdrágább lakást venni

A magyar ingatlanpiacon 30 ezer forinttól 3 millió forintig terjed az ingatlanok négyzetméterára országos viszonylatban a Duna House adatai szerint, az első félévben a fővárosban az ingatlanok majdnem fele 1 millió forint feletti áron talált vevőre. Mondjuk az adatokat.

Magyarország egészét vizsgálva a tavalyinál egymillió forinttal drágábban, átlagosan 39,7 millió forintos áron keltek el az ingatlanok az idén, az átlagos országos négyzetméterár pedig 550 ezer forint felett alakult.

Csak a fővárosi eladásokat alapul véve a lakások átlagára a 2022-es 55 millió forintról 57,2 millió forintra emelkedett, a fővárosi négyzetméter átlag pedig kevéssel meghaladja a 900 ezer forintot.

A Duna House adatai szerint az idén a legmagasabb áron értékesített ingatlan a fővárosi Andrássy úton található:

a nagyon jó állapotú, 274 négyzetméteres, panorámás, 1800-as években épült házban lévő ingatlan luxus minőséget képvisel, amelyért 420 millió forintot adott az új tulajdonosa.

A Budapesten kívüli, vidéki területeken elkelt otthonok közül az ország negyedik legdrágábbjaként szerepel az a balatonfüredi, nagyon jó állapotú, szinte új lakás, amelyet a pandémia megjelenésének évében adtak át. A 172 négyzetméter alapterületű penthouse ingatlan nagyméretű terasszal és panorámával rendelkezik: a vásárló 1,8 millió forint feletti négyzetméterárat fizetett érte, összesen 319 millió forintot.
A fővárosi agglomeráció csúcstartója és a másik legnagyobb értékű vidéki ház Nagykovácsiban található, az örökpanorámás, nagyon jó állapotú, 230 négyzetméteres családiházért 310 millió forintot kért az eladó.

A közlemény szerint a vételárat jelentősen befolyásolja az ingatlan állapota, illetve az, hogy fel kell-e újítani. A hasznos alapterület mérete is kiemelt szempont az érdeklődők számára, így mind a nagyméretű, akár 450 négyzetméteres, illetve a jóval kisebb, 20 négyzetméter alatti lakóterű minigarzonok iránt is jelentős a kereslet.

Az értékesített ingatlanok közel fele, 49 százaléka családi ház volt Magyarországon az idén, és az esetek 37 százalékában téglaépítésű lakásra szerződtek a vevők. Panellakást a vásárlók 15 százaléka választott.

A házgyári lakások között, végső eladási ár szempontjából, egy szentendrei, 77 négyzetméteres panel vezeti a sort, ezért a jó állapotú ingatlanért 69 millió forintot, 896 ezer forintos négyzetméterárat fizettek. A fővárosi kerületek legdrágább panellakása egy XIII. kerületi, jó állapotú, 72 négyzetméteres lakás, 67 millió forintért, 934 ezer forintos négyzetméteráron talált új tulajdonosra.

Négyzetméterenként a legnagyobb áron egy III. kerületi, 27 négyzetméteres, jó állapotú panellakás kelt el, amelyet 30 millió forintot vettek meg. Eközben Komlón egy felújítandó, 48 négyzetméteres panellakás már 7 millió forintért is kapható.

ingatlan | négyzetméterár | lakás | ház | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom