Ez a kreatív ütemezési módszer oldja a teljesítési kényszert, és produktívabbá tesz

A rutin sokszor biztonságérzetet ad, ennek ellenére nem érdemes bekuckózni a megszokások kényelmes párnái közé. Ezt az olvasnivalót ajánljuk mindazoknak, akik jól bírják a szigorú időbeosztást, és azoknak is, akik bajlódni szoktak a napirend összeírásával, pláne a betartásával. Az intuitív üzemezési módszer úgy tesz produktívabbá, hogy közben nem terheljük túl magunkat – vallja Antoinette Beauchamp életvezetési tanácsadó, a One & Many önismereti munkafüzet társalapítója.

Minden ott kezdődik, hogy csinálunk egy leltárt egy átlagos napunkról, és megvizsgáljuk, hogy a fix teendők hogyan hatnak ránk. Így már könnyebb lesz hozzáfogni a rendszerezéshez. A megszokások emberei vagyunk, de mindenki változhat, ezért nem árthat felülvizsgálni ezeket a rutinszerű cselekvéseket, és olykor a szituációhoz igazítani őket. Rugalmasan és kísérletező kedvvel. Például, ha megszoktuk, hogy azért járunk kora reggeli órákban futni, edzeni, mert ez energiát ad a nap további részéhez, de egy keddi napon felfrissülten és kipihenten ébredünk, akkor nem kell ragaszkodni ehhez a szokáshoz. Ez a kedd másképp is alakulhat, azonnal nekiállhatunk a munkának, és eltolhatjuk a testmozgást az esti, munka utáni órákra.

Az intuitív ütemezési módszer egyik bázisa, hogy nem engedi, hogy kizsákmányoljuk magunkat.

Mit jelent ez? Azt, hogy a kötelező teendők mellett az örömfaktorra is odafigyelünk. A szokásos to-do listák teendői mellé felírjuk azt is, hogy mitől lehet kellemesebb a napunk, az egész létünk. Kezdjük három dologgal! Ha például a szóban forgó keddi napon el kell küldenünk e-mailben három ajánlatot, el kell indítanunk néhány átutalást, el kell menni gyógyszertárba, a feladatok mellé mehetnek az örömforrások is: egy mély beszélgetés, néhány kedves szó a kollégának, egy frissítő séta a közeli parkban.

Senki sem fog fegyvert tartani a fejünkhöz, hogy ezeket még most, kedden ki kell pipálni, de már leírni és elolvasni is kellemes. Ha meg is valósítjuk bármelyiket, az plusz motivációt és energiát ad majd a következő feladat elvégzéséhez. Adok-kapok. Nem szégyen jutalmazni magunkat, sőt!

Rajtunk múlik, hogy a teendőket és az örömforrásokat milyen formában rögzítjük: a módszer megadja a szabadságot, hogy noteszbe, krétával táblára, naptárba írjuk, vagy éppen a telefon jegyzetei közé, esetleg piszkozatként e-mailbe mentjük el.

Mi történik, ha egy nap úgy alakul, hogy nem tudunk minden feladatot kipipálni? Ha fizikailag, lelkileg vagy érzelmileg nem tudjuk kivitelezni valamelyiket? Most lesz szükség az említett rugalmasságra: meg kell kérdeznünk magunktól, hogy van-e valami megoldás a feladat felcserélésére, eltolására, kihagyására? Mielőtt automatikusan nemmel válaszolnánk, érdemes eltűnődni azon, miért gondoljuk, hogy megoldhatatlan az ügy. Ha egyedül megoldandó feladatról van szó, például el kéne menni a zöldségeshez, de fizikai képtelenség, hogy zárásig odaérjünk, akkor kérjünk segítséget. Vagy iktassuk be a vásárlást a következő napra.

Ha megadjuk magunknak az újratervezés lehetőségét, rugalmasak maradunk és nem kötjük az ebet a karóhoz, akkor sokkal nyugodtabb és stresszmentesebb életet élhetünk.

A görcsölésre pazarolt energiáink felszabadulnak, ez pedig már egy hatalmas előrelépés.

Ez is érdekelhet:

Egészséges maradhat tested és lelked is, ha beiktatod ezt a hobbit

Az amerikai Princetoni Egyetem legfrissebb tanulmánya rámutat, hogy a kertészkedés mennyire jó hatással van az emberre.

(Fotók: Unsplash)

határidő | életvezetés | life coach | tervezés | coach

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom