Close
Kisebb vagyont érhet majd a brexit után egy ír útlevél

Kisebb vagyont érhet majd a brexit után egy ír útlevél

Hat esztendővel ezelőtt alig több mint negyvenegyezer észak-ír állampolgár kért ír útlevelet, a brexit óta viszont már 180 ezren szeretnék a fiókjukban tudni a kilépés miatt sokat érő dokumentumot. Az okok a kedvezményekben keresendőek.

Egy 1998-ban kötött békeegyezmény értelmében Észak-Írország lakói a brit mellett ír, vagy adott esetben mind a két állampolgársággal is rendelkezhetnek. Az írhez csupán néhány formula kitöltése és háromszáz eurós adminisztrációs díj befizetése kellett, így viszonylag könnyen hozzá lehetett jutni a papírokhoz, amelyek hirtelen igen népszerűvé váltak az országban.

Egy felmérés szerint az észak-írek 56%-a nem szeretné elhagyni a jelentős kedvezményeket biztosító Európai Uniót, és a továbbiakban is élveznék a társulás előnyeit, például a jóval olcsóbb egyetemi oktatást és a kedvezőbb egészségügyi ellátást.

Hogy egy konkrét és sokatmondó példával mutassunk rá a különbségre: amíg egy uniós állampolgárnak 28 ezer eurójába kerül négy év a dublini Trinity College-ben, addig a brexit hivatalossá válását követően egy brit (vagy EU-n kívüli) diák ugyanezért százezer eurót kénytelen átutalni – írja a Bloomberg.

Hiába tartaná meg azonban uniós státuszát az észak-írek többsége, kicsi a valószínűsége, hogy sikerül, amennyiben országuk a brexit szárnyai alatt kirepül az EU-ból. Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint problémákba ütközhet, ha megengedik az észak-ír állampolgároknak, hogy a továbbiakban is élvezzék az Európai Unióban élők előnyeit. Mások szerint viszont a kormánynak tiszteletben kell tartania a húsz esztendővel ezelőtti megállapodásban foglaltakat.

Az ügy érdekében néhány nappal ezelőtt mintegy ezer, köztiszteletben álló észak-ír állampolgár levélben kérte a kormányfőt, hogy ne hagyják el az uniót. Egy közelmúltban benyújtott javaslat szerint pedig Észak-Írország Hongkong mintájára önálló vámterület lehetne, ami megoldást jelenthetne a kérdésre.

A Bloomberg úgy véli, a brexit véglegessé válásával egy ír útlevél értéke akár nyolcvanezer dollár, azaz nagyjából 24 millió forint is lehet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Bloomberg, Unsplash)

Anglia | ngay-britannia | brexit | állampolgárság | előnyök

FOLYTASD EZZEL

A tíz legfurcsább kérés, amit a légiutas-kísérők valaha kaptak

Mutatjuk, mely európai síterepeken lehet a legtöbb hóval számolni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram