Kisebb vagyont érhet majd a brexit után egy ír útlevél

Hat esztendővel ezelőtt alig több mint negyvenegyezer észak-ír állampolgár kért ír útlevelet, a brexit óta viszont már 180 ezren szeretnék a fiókjukban tudni a kilépés miatt sokat érő dokumentumot. Az okok a kedvezményekben keresendőek.

Egy 1998-ban kötött békeegyezmény értelmében Észak-Írország lakói a brit mellett ír, vagy adott esetben mind a két állampolgársággal is rendelkezhetnek. Az írhez csupán néhány formula kitöltése és háromszáz eurós adminisztrációs díj befizetése kellett, így viszonylag könnyen hozzá lehetett jutni a papírokhoz, amelyek hirtelen igen népszerűvé váltak az országban.

Egy felmérés szerint az észak-írek 56%-a nem szeretné elhagyni a jelentős kedvezményeket biztosító Európai Uniót, és a továbbiakban is élveznék a társulás előnyeit, például a jóval olcsóbb egyetemi oktatást és a kedvezőbb egészségügyi ellátást.

Hogy egy konkrét és sokatmondó példával mutassunk rá a különbségre: amíg egy uniós állampolgárnak 28 ezer eurójába kerül négy év a dublini Trinity College-ben, addig a brexit hivatalossá válását követően egy brit (vagy EU-n kívüli) diák ugyanezért százezer eurót kénytelen átutalni – írja a Bloomberg.

Hiába tartaná meg azonban uniós státuszát az észak-írek többsége, kicsi a valószínűsége, hogy sikerül, amennyiben országuk a brexit szárnyai alatt kirepül az EU-ból. Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint problémákba ütközhet, ha megengedik az észak-ír állampolgároknak, hogy a továbbiakban is élvezzék az Európai Unióban élők előnyeit. Mások szerint viszont a kormánynak tiszteletben kell tartania a húsz esztendővel ezelőtti megállapodásban foglaltakat.

Az ügy érdekében néhány nappal ezelőtt mintegy ezer, köztiszteletben álló észak-ír állampolgár levélben kérte a kormányfőt, hogy ne hagyják el az uniót. Egy közelmúltban benyújtott javaslat szerint pedig Észak-Írország Hongkong mintájára önálló vámterület lehetne, ami megoldást jelenthetne a kérdésre.

A Bloomberg úgy véli, a brexit véglegessé válásával egy ír útlevél értéke akár nyolcvanezer dollár, azaz nagyjából 24 millió forint is lehet.

Ez is érdekelhet:

Semmilyen mentség nincs, hogy ne induljunk azonnal Dublinba

Ősöreg kocsmák és menő tech-cégek, pezsgő nappali és éjszakai élet, négy évszak egy nap alatt, és egy Jedi-könyvtár. Az ír fővárosra egy hét is kevés.

(Fotók: Bloomberg, Unsplash)

ngay-britannia | állampolgárság | brexit | előnyök | európai unió

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom