Close
Semmilyen mentség nincs, hogy ne induljunk azonnal Dublinba

Semmilyen mentség nincs, hogy ne induljunk azonnal Dublinba

Ősöreg kocsmák és menő tech-cégek, pezsgő nappali és éjszakai élet, négy évszak egy nap alatt, és egy Jedi-könyvtár. Az ír fővárosra egy hét is kevés.

Kevés repteret tartunk építészeti alapvetésnek, de Dublin ezen kevesek egyike: az eredeti, 1937-es épületet a nemzetközi áramlatok egyik legszebb, legelegánsabb ír példájaként tartják számon, 2010-ben pedig két vagány, a szárnyak geometriáját idéző tömbbel bővítették.

A két új épületszárny

Persze nem a reptér miatt keresi fel évente közel hatmillió turista a várost,

sokkal inkább a kockaköves utcák, az élénkzöld parkok, a hangulatos georgiánus bérházak, a high-tech cégek modern irodái között megbúvó art deco kávézók kedvéért.

Dubh Linn azt jelenti, fekete tó, innen egyszerűsödött le a város neve, amit a helyiek Baile Átha Cliathnak (település a rőzsefonattal megerősített gázlónál) említenek, a Poddle-patak és a Liffey-folyó találkozásánál lévő házcsoport nyomán. Az egykori viking királyi város a középkortól Írország fővárosa volt, ma bő egymillióan lakják, és az angol mellett a gael is hivatalos nyelv, ezért sűrűn röpködnek olyan kifejezések, mint a Cead Mile Failte (Százezer üdvözlet!) vagy a Slainte (Egészségedre!).

Kocsma a belvárosban
Folyóparti idill

Dublint bármikor felkereshetjük: hűvös a nyár, enyhe a tél, sokszor viszont egy nap alatt végigsöpör mind a négy évszak, akit pedig ez zavar, gondoljon a sós tengeri levegő jótékony hatására. De ideje szétnézni a városban! Ebben segít a minden évben megrendezett Open House Dublin fesztivál, melynek keretében idén például több mint 170 építészeti túrát, beszélgetést, eseményt szerveztek.

A Szent Patrik katedrális

Kihagyhatatlan a Trinity College 1732-ben átadott könyvtára, itt őrzik az országot egyesítő Brian Boru hárfáját, amely a Guinness sör logóján, és az ír címerben is szerepel.

Mi több, a könyvtár a Star Wars előzményfilmekben is felbukkan, mint Jedi Archívum – egy ideig pert is fontolgatott ezért a Trinity.

A könyvár, ami Lucasékat is megihlette

A Liffey-folyót tizenkilenc híd íveli át, és mindegyiknek megvan a maga története. A legöregebb az 1764-ben épített Mellows Bridge, míg a Samuel Beckett és a James Joyce hidat egyaránt Santiago Calatrava tervezte.

A Beckett híd
Szobor a Grattan hídon

Joyce amúgy is erősen jelen van a városban, például az egykori törzshelye, a Bewley’s Oriental kávézó ma is az egyik legnépszerűbb hely, noha bőven vannak riválisai. Tavaly fejeződött be a beltér átalakítása, azóta egy éjjel-nappal üzemelő pékség is van odabent.

Talán az egyik széken Joyce is ült

A Church Bar and Restaurant 18. század eleje óta kedvenc. Nem kell túlságosan templomi hangulatra gondolni, a barbeque terasz mögött nightclub is üzemel. Híres törzsvendég? Van hát, ide járt Jonathan Swift, és itt házasodott meg Arthur Giunness.

A Temple Bar az éjszakai élet alaphelyszíne, de a környéke is megér egy misét: a Meetinghouse Square-en szabadtéri koncerteket tartanak, organikusétel-piacot működtetnek, alapjáraton pedig kihagyhatatlan streetfood hub.

Libeskind színháza és a Meetinghouse Square

Megéri bekukkantani a Daniel Libeskind-tervezte Grand Canal Theatre-be, amelynek látványvilágát az ír táj, nem utolsósorban az Óriások útja sziklái ihlették.

Színházi büfé

A színház környéke, a docklands amúgy is nagyon menő hely, lévén számos világhírű tech-cég otthona, ott van az Airbnb európai operációs központja is:

Airbnb-központ belülről
Docklands Area

Ám az öreg épületeket sem csak kívülről csodálhatjuk: a Henrietta Streeten találni a 18. századi Dublin egyik legszebben fennmaradt házát. A története ismerős lehet: az elitnek épült, majd felosztották munkáscsaládok számára, aztán egy ideig elhagyatottan állt, mígnem tízéves munkával rendbe tették, így most múzeumként csodálkozhatunk rá régi tapétamaradványokra, gázvezetékekre, kandallókra, korlátokra.

Henrietta Street 14.

A Nemzeti Galéria két szárnyát nemrég totálisan felújították. Egyrészt most már jut természetes fény is oda, másrészt a Dargan és a Milltown először fogadhat Európából érkező festményeket, mert eddig a páraviszonyok miatt alkalmatlan volt erre.

Nemzeti Galéria

De ígértünk zöldet is:

a St. Stephen’s Green Dublin egyik legnépszerűbb parkja, az ösvényei három és fél kilométeren át tekeregnek a viktoriánus hangulatú térben, vízesések, sziklák, tavak, folyók és szobrok közt.

Nyaranta ebédidőben tartanak koncerteket a park déli részén lévő zenekari pavilonból, északon pedig egy tíz méter magas diadalív áll a második búr háborúban harcoló dubliniak emlékére.

A St. Stephen’s Green dróntávlatból

Ha jobban eltűnnénk Dublinban, a hét négyzetkilométeres Phoenix Park lehet a megoldás. Egy zárt park, ami mindig nyitva áll, a területe harmadát százévesnél idősebb fák borítják, és nemcsak a helyiek járnak-kelnek benne szabadon, de mintegy négyszázötven őz is. Aki pedig még több természetet akar, itt találja a világ harmadik legrégebbi állatkertjét is.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom