Close
Semmilyen mentség nincs, hogy ne induljunk azonnal Dublinba

Semmilyen mentség nincs, hogy ne induljunk azonnal Dublinba

Ősöreg kocsmák és menő tech-cégek, pezsgő nappali és éjszakai élet, négy évszak egy nap alatt, és egy Jedi-könyvtár. Az ír fővárosra egy hét is kevés.

Kevés repteret tartunk építészeti alapvetésnek, de Dublin ezen kevesek egyike: az eredeti, 1937-es épületet a nemzetközi áramlatok egyik legszebb, legelegánsabb ír példájaként tartják számon, 2010-ben pedig két vagány, a szárnyak geometriáját idéző tömbbel bővítették.

A két új épületszárny

Persze nem a reptér miatt keresi fel évente közel hatmillió turista a várost,

sokkal inkább a kockaköves utcák, az élénkzöld parkok, a hangulatos georgiánus bérházak, a high-tech cégek modern irodái között megbúvó art deco kávézók kedvéért.

Dubh Linn azt jelenti, fekete tó, innen egyszerűsödött le a város neve, amit a helyiek Baile Átha Cliathnak (település a rőzsefonattal megerősített gázlónál) említenek, a Poddle-patak és a Liffey-folyó találkozásánál lévő házcsoport nyomán. Az egykori viking királyi város a középkortól Írország fővárosa volt, ma bő egymillióan lakják, és az angol mellett a gael is hivatalos nyelv, ezért sűrűn röpködnek olyan kifejezések, mint a Cead Mile Failte (Százezer üdvözlet!) vagy a Slainte (Egészségedre!).

Kocsma a belvárosban
Folyóparti idill

Dublint bármikor felkereshetjük: hűvös a nyár, enyhe a tél, sokszor viszont egy nap alatt végigsöpör mind a négy évszak, akit pedig ez zavar, gondoljon a sós tengeri levegő jótékony hatására. De ideje szétnézni a városban! Ebben segít a minden évben megrendezett Open House Dublin fesztivál, melynek keretében idén például több mint 170 építészeti túrát, beszélgetést, eseményt szerveztek.

A Szent Patrik katedrális

Kihagyhatatlan a Trinity College 1732-ben átadott könyvtára, itt őrzik az országot egyesítő Brian Boru hárfáját, amely a Guinness sör logóján, és az ír címerben is szerepel.

Mi több, a könyvtár a Star Wars előzményfilmekben is felbukkan, mint Jedi Archívum – egy ideig pert is fontolgatott ezért a Trinity.

A könyvár, ami Lucasékat is megihlette

A Liffey-folyót tizenkilenc híd íveli át, és mindegyiknek megvan a maga története. A legöregebb az 1764-ben épített Mellows Bridge, míg a Samuel Beckett és a James Joyce hidat egyaránt Santiago Calatrava tervezte.

A Beckett híd
Szobor a Grattan hídon

Joyce amúgy is erősen jelen van a városban, például az egykori törzshelye, a Bewley’s Oriental kávézó ma is az egyik legnépszerűbb hely, noha bőven vannak riválisai. Tavaly fejeződött be a beltér átalakítása, azóta egy éjjel-nappal üzemelő pékség is van odabent.

Talán az egyik széken Joyce is ült

A Church Bar and Restaurant 18. század eleje óta kedvenc. Nem kell túlságosan templomi hangulatra gondolni, a barbeque terasz mögött nightclub is üzemel. Híres törzsvendég? Van hát, ide járt Jonathan Swift, és itt házasodott meg Arthur Giunness.

A Temple Bar az éjszakai élet alaphelyszíne, de a környéke is megér egy misét: a Meetinghouse Square-en szabadtéri koncerteket tartanak, organikusétel-piacot működtetnek, alapjáraton pedig kihagyhatatlan streetfood hub.

Libeskind színháza és a Meetinghouse Square

Megéri bekukkantani a Daniel Libeskind-tervezte Grand Canal Theatre-be, amelynek látványvilágát az ír táj, nem utolsósorban az Óriások útja sziklái ihlették.

Színházi büfé

A színház környéke, a docklands amúgy is nagyon menő hely, lévén számos világhírű tech-cég otthona, ott van az Airbnb európai operációs központja is:

Airbnb-központ belülről
Docklands Area

Ám az öreg épületeket sem csak kívülről csodálhatjuk: a Henrietta Streeten találni a 18. századi Dublin egyik legszebben fennmaradt házát. A története ismerős lehet: az elitnek épült, majd felosztották munkáscsaládok számára, aztán egy ideig elhagyatottan állt, mígnem tízéves munkával rendbe tették, így most múzeumként csodálkozhatunk rá régi tapétamaradványokra, gázvezetékekre, kandallókra, korlátokra.

Henrietta Street 14.

A Nemzeti Galéria két szárnyát nemrég totálisan felújították. Egyrészt most már jut természetes fény is oda, másrészt a Dargan és a Milltown először fogadhat Európából érkező festményeket, mert eddig a páraviszonyok miatt alkalmatlan volt erre.

Nemzeti Galéria

De ígértünk zöldet is:

a St. Stephen’s Green Dublin egyik legnépszerűbb parkja, az ösvényei három és fél kilométeren át tekeregnek a viktoriánus hangulatú térben, vízesések, sziklák, tavak, folyók és szobrok közt.

Nyaranta ebédidőben tartanak koncerteket a park déli részén lévő zenekari pavilonból, északon pedig egy tíz méter magas diadalív áll a második búr háborúban harcoló dubliniak emlékére.

A St. Stephen’s Green dróntávlatból

Ha jobban eltűnnénk Dublinban, a hét négyzetkilométeres Phoenix Park lehet a megoldás. Egy zárt park, ami mindig nyitva áll, a területe harmadát százévesnél idősebb fák borítják, és nemcsak a helyiek járnak-kelnek benne szabadon, de mintegy négyszázötven őz is. Aki pedig még több természetet akar, itt találja a világ harmadik legrégebbi állatkertjét is.

Ez is érdekelhet:

turizmus | utazás | nagy sztori | road trip | írország

FOLYTASD EZZEL

Szárnyal a magyar turizmus, elképesztő rekordok dőltek meg

Véget vet az embertelen gyakorlatnak ez az ország, betiltják a dizájnerállatokat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram