Close
Öt kávézó Európában, ahol a napi koffeindózis mellé vizuális kényeztetést kapunk

Öt kávézó Európában, ahol a napi koffeindózis mellé vizuális kényeztetést kapunk

Ha a sikeres emberek, vagy a jó élet alaptézisei között kutakodunk, valahol az elején, a “hogyan indítsd a napot” szekciónál egész biztos találunk néhány ehhez hasonló sort: “Az ébredést követő egy-két órát töltsd nyugodtan, olvass, kávézz, adj hálát, koncentrálj a szép dolgokra.” Ha ezeket mind össze akarjuk kötni, legjobb, ha keresünk egy számunkra kedves helyet a relaxációhoz – mondjuk egy jó kávézót.

Ma már Budapesttől New Yorkig mindenhol elmondható, hogy az egymást érő éttermek és kávézókban nem elég egy jó stak vagy egy kávé – az csak a szükséges minimum. Egy helynek legyen karaktere, szelleme, üzenete, hangulata, váltson ki valamiféle pozitív érzést, különben oda a varázs, ahogy a tökéletes napindítás lehetősége is.

Ilyen szempontból szerencsések vagyunk, mert ugyanolyan megkapó helyeket találunk Prágában, mint Amszterdamban, Berlinben vagy Budapesten. Összegyűjtöttünk ötöt, amit szerintünk nem szabad kihagyni, ha jól akarjuk kezdeni a napot valahol a világban…

#1. Ha Prága, akkor: Místo

Alig néhány napja, hogy lecsaptunk a The Rolling Stones július 4-i, prágai koncertjének vészesen fogyó jegyeire – talán ez lesz az utolsó alkalmak egyike, amikor egyben láthatjuk az ikonikus rockbandát. És most már azt is tudjuk, hol indítjuk majd a másnapot…

A Doubleshot Roastery kávézója 2015-ben nyitott meg, és vált villámgyorsan Prága egyik legszebb és legmenőbb koffeinbázisává. A Dejvice szomszédságában található kávézót egy korábbi földszinti lakásból alakították át, de erre soha rá nem jönnénk magunktól.

A Místo tiszta vonalait és tágas, természetes anyagokkal – főleg fával és betonnal – borított tereit egy helyi építész- és dizájnercsapatnak, az Edit!-nek köszönheti. A natúr, kissé steril teret a feltörekvő illusztrátor, Kateřina Kynclová színes grafikája teszi igazán bohémmá és kortárssá.

#2. Ha Amszterdam, akkor: Bocca Coffee

Az Amszterdam szívében található Bocca azontúl, hogy a város egyik legszebb kávézója, leginkább a penge, fenntartható kávéira büszke.

Az egyik legjobb kávét kínáló helyben az is különleges, hogy a teljes kiválasztási, vásárlási, szállítási, kóstolási, pörkölési és csomagolási folyamatot házon belül végzik – amit persze nagyban megkönnyít, hogy egyedül a Zöld-foki Köztársaság Fogo szigetéről vásárolnak kávét. A helyben készített fekete minőségéről egy La Marzocco Strada gondoskodik, a ház saját őrlője pedig igazi látványosság.

A kávémekkában a pihentetően semleges tónusok és a nyers fa dominánsak, aminek nem csak a vendégek örülhetnek: a Boccában hetente tartanak kurzusokat tanulni vágyó baristáknak.

#3. Ha Dublin, akkor: Bear Market

Bár a bear market, azaz a medvepiac az árfolyamok tartós esését jelenti a tőzsdén, Dublinban egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a jó kávézók száma a közeljövőben csökkenni fog. Sőt! A Bear Market Coffee szent meggyőződése, hogy le kell számolni a kávésznobériával, és minden embernek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy igazán jó feketét igyon. Talán ezért is nyitották meg nemrég a negyedik egységüket az ír főváros központjában, a Pembroke streeten.

A Design Urban Architecture építészeti stúdió a kávézónak helyet adó ingatlan rendhagyó alakját és méretét dizájnlehetőségnek tekintette. Így született meg az ívelt szervizpult, ami maximalizálja a kiszolgálóteret, a hosszú és keskeny földszinten pedig vendégek egy hosszú, kanyargó acélcsövekben végződő asztal mellett élvezhetik a feketéjüket: a Bear Market saját kolumbiai és guatemalai házi keverékét, vagy a heti választékot a világ legjobb kávéfarmjairól.

#4. Ha Berlin, akkor: Bonanza Roastery Coffee

A berlini székhelyű kézműves pörkölő, a Bonanza új teret nyitott, bővítette kínálatát, és megnyitotta a Bonanza Roastery Cafét a kreuzbergi Adalbertstraßénál.

A német főváros kávéimádóit a Bonanzában világos, modern tér fogadja, ami a holland belsőépítészeti és bútortervező cég, a Modiste érdeme. A tervezési koncepció fő eleme egyértelműen a fa-üveg fal, amely elválasztja a háttérkonyhát a kávézó vendégterétől. A tervezők egy olyan elemet akartak, ami egyszerre átlátható és átlátszatlan, funkcionális és esztétikus, finom és mégis erős. A végeredmény egy tömör tölgyből és üvegből készült modern rácsrendszer.

A show sztárja természetesen ennek ellenére a kávé: a Bonanzában pazar hideg és meleg italokat készítenek különleges kenyai, panamai és etióp ültetvények terméséből.

#5. Ha Budapest, akkor: Espresso Embassy

Az Arany János utcai Espresso Embassy az újhullámos kávézás első pesti fecskéje volt 2012-ben. De nemcsak a világospörkölésű Casino Mocca kávék voltak abban az időben újszerűek, hanem a remek hazai tervezőiroda, a Spora Architects által megálmodott rusztikus, indusztriális belső tér is.

A nyers kő és bontott téglafalak mellett az egyedileg tervezett világítás adja a hely karakterét – no meg a flódni, amit csak annak nem ajánlunk megkóstolni, aki túl könnyen elérzékenyül egy igazán jó édességtől.

Ha valahol, itt jól meg kell választanunk, mikor jövünk kávézni: a hely naponta vagy ötször telik meg és ürül ki, ráadásul szabadúszó billentyűmágusoknak és nyakkendős üzletembereknek is kedvelt bázisa.

+1 Ha Budapest, de nem kávé, akkor: Zhao Zhou

Sok a jó kávézó Budapesten, talán nem is fair dolog kiemelni az Embassyt. A teázás évezredes műfaja viszont még csak most kezd szofisztikálódni nálunk, és ennek művelésében Tálos Gáboréknál aligha találunk jobbat.

A felkutatott tajvani, japán és nepáli termelőktől származó különleges, sokszor több ezer éves teák misztikumához olyan nyugodt, kiegyensúlyozott, elegáns közeget biztosít a teáhozó, ami még a nyugtalan elmét is harmóniára ösztönzi.

A rengeteg fa, felújított bútorok, rusztikus téglafalak, profi világítás és sok-sok növény összhatásának köszönhetően egy olyan hely a végeredmény, ahova újra és újra vissza akarunk menni.

Ez is érdekelhet:

Close