Close
Öt kávézó Európában, ahol a napi koffeindózis mellé vizuális kényeztetést kapunk

Öt kávézó Európában, ahol a napi koffeindózis mellé vizuális kényeztetést kapunk

Ha a sikeres emberek, vagy a jó élet alaptézisei között kutakodunk, valahol az elején, a “hogyan indítsd a napot” szekciónál egész biztos találunk néhány ehhez hasonló sort: “Az ébredést követő egy-két órát töltsd nyugodtan, olvass, kávézz, adj hálát, koncentrálj a szép dolgokra.” Ha ezeket mind össze akarjuk kötni, legjobb, ha keresünk egy számunkra kedves helyet a relaxációhoz – mondjuk egy jó kávézót.

Ma már Budapesttől New Yorkig mindenhol elmondható, hogy az egymást érő éttermek és kávézókban nem elég egy jó stak vagy egy kávé – az csak a szükséges minimum. Egy helynek legyen karaktere, szelleme, üzenete, hangulata, váltson ki valamiféle pozitív érzést, különben oda a varázs, ahogy a tökéletes napindítás lehetősége is.

Ilyen szempontból szerencsések vagyunk, mert ugyanolyan megkapó helyeket találunk Prágában, mint Amszterdamban, Berlinben vagy Budapesten. Összegyűjtöttünk ötöt, amit szerintünk nem szabad kihagyni, ha jól akarjuk kezdeni a napot valahol a világban…

#1. Ha Prága, akkor: Místo

Alig néhány napja, hogy lecsaptunk a The Rolling Stones július 4-i, prágai koncertjének vészesen fogyó jegyeire – talán ez lesz az utolsó alkalmak egyike, amikor egyben láthatjuk az ikonikus rockbandát. És most már azt is tudjuk, hol indítjuk majd a másnapot…

A Doubleshot Roastery kávézója 2015-ben nyitott meg, és vált villámgyorsan Prága egyik legszebb és legmenőbb koffeinbázisává. A Dejvice szomszédságában található kávézót egy korábbi földszinti lakásból alakították át, de erre soha rá nem jönnénk magunktól.

A Místo tiszta vonalait és tágas, természetes anyagokkal – főleg fával és betonnal – borított tereit egy helyi építész- és dizájnercsapatnak, az Edit!-nek köszönheti. A natúr, kissé steril teret a feltörekvő illusztrátor, Kateřina Kynclová színes grafikája teszi igazán bohémmá és kortárssá.

#2. Ha Amszterdam, akkor: Bocca Coffee

Az Amszterdam szívében található Bocca azontúl, hogy a város egyik legszebb kávézója, leginkább a penge, fenntartható kávéira büszke.

Az egyik legjobb kávét kínáló helyben az is különleges, hogy a teljes kiválasztási, vásárlási, szállítási, kóstolási, pörkölési és csomagolási folyamatot házon belül végzik – amit persze nagyban megkönnyít, hogy egyedül a Zöld-foki Köztársaság Fogo szigetéről vásárolnak kávét. A helyben készített fekete minőségéről egy La Marzocco Strada gondoskodik, a ház saját őrlője pedig igazi látványosság.

A kávémekkában a pihentetően semleges tónusok és a nyers fa dominánsak, aminek nem csak a vendégek örülhetnek: a Boccában hetente tartanak kurzusokat tanulni vágyó baristáknak.

#3. Ha Dublin, akkor: Bear Market

Bár a bear market, azaz a medvepiac az árfolyamok tartós esését jelenti a tőzsdén, Dublinban egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a jó kávézók száma a közeljövőben csökkenni fog. Sőt! A Bear Market Coffee szent meggyőződése, hogy le kell számolni a kávésznobériával, és minden embernek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy igazán jó feketét igyon. Talán ezért is nyitották meg nemrég a negyedik egységüket az ír főváros központjában, a Pembroke streeten.

A Design Urban Architecture építészeti stúdió a kávézónak helyet adó ingatlan rendhagyó alakját és méretét dizájnlehetőségnek tekintette. Így született meg az ívelt szervizpult, ami maximalizálja a kiszolgálóteret, a hosszú és keskeny földszinten pedig vendégek egy hosszú, kanyargó acélcsövekben végződő asztal mellett élvezhetik a feketéjüket: a Bear Market saját kolumbiai és guatemalai házi keverékét, vagy a heti választékot a világ legjobb kávéfarmjairól.

#4. Ha Berlin, akkor: Bonanza Roastery Coffee

A berlini székhelyű kézműves pörkölő, a Bonanza új teret nyitott, bővítette kínálatát, és megnyitotta a Bonanza Roastery Cafét a kreuzbergi Adalbertstraßénál.

A német főváros kávéimádóit a Bonanzában világos, modern tér fogadja, ami a holland belsőépítészeti és bútortervező cég, a Modiste érdeme. A tervezési koncepció fő eleme egyértelműen a fa-üveg fal, amely elválasztja a háttérkonyhát a kávézó vendégterétől. A tervezők egy olyan elemet akartak, ami egyszerre átlátható és átlátszatlan, funkcionális és esztétikus, finom és mégis erős. A végeredmény egy tömör tölgyből és üvegből készült modern rácsrendszer.

A show sztárja természetesen ennek ellenére a kávé: a Bonanzában pazar hideg és meleg italokat készítenek különleges kenyai, panamai és etióp ültetvények terméséből.

#5. Ha Budapest, akkor: Espresso Embassy

Az Arany János utcai Espresso Embassy az újhullámos kávézás első pesti fecskéje volt 2012-ben. De nemcsak a világospörkölésű Casino Mocca kávék voltak abban az időben újszerűek, hanem a remek hazai tervezőiroda, a Spora Architects által megálmodott rusztikus, indusztriális belső tér is.

A nyers kő és bontott téglafalak mellett az egyedileg tervezett világítás adja a hely karakterét – no meg a flódni, amit csak annak nem ajánlunk megkóstolni, aki túl könnyen elérzékenyül egy igazán jó édességtől.

Ha valahol, itt jól meg kell választanunk, mikor jövünk kávézni: a hely naponta vagy ötször telik meg és ürül ki, ráadásul szabadúszó billentyűmágusoknak és nyakkendős üzletembereknek is kedvelt bázisa.

+1 Ha Budapest, de nem kávé, akkor: Zhao Zhou

Sok a jó kávézó Budapesten, talán nem is fair dolog kiemelni az Embassyt. A teázás évezredes műfaja viszont még csak most kezd szofisztikálódni nálunk, és ennek művelésében Tálos Gáboréknál aligha találunk jobbat.

A felkutatott tajvani, japán és nepáli termelőktől származó különleges, sokszor több ezer éves teák misztikumához olyan nyugodt, kiegyensúlyozott, elegáns közeget biztosít a teáhozó, ami még a nyugtalan elmét is harmóniára ösztönzi.

A rengeteg fa, felújított bútorok, rusztikus téglafalak, profi világítás és sok-sok növény összhatásának köszönhetően egy olyan hely a végeredmény, ahova újra és újra vissza akarunk menni.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Hét tipp, hogy úgy grillezz zöldségeket, mint a profik
Ez a csodás lasagne az ételérzékenyek kedvenc tavaszi fogása
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom