Irán konyhája felér egy öleléssel: Persia on plate

Egy dolog megismertetni egy ország gasztronómiáját külföldön, ám amit Sara Mosa, a Persia on a plate ötletgazdája tesz, az túlmutat ezen. Sara, aki tíz éve költözött Budapestre Teheránból, Irán esszenciájával kóstoltatja meg és varázsolja el a vendégeit. Ötödik kerületi lakásában rendszeresen szervez vacsorapartikat, ahol átélhetjük, milyen az autentikus iráni vendéglátás.

Serző: Izing Róbert és Soraya Gyöngy

Sara-val találkozni olyan, mintha nagyot szippantanánk egy jó adag frissen őrült sárfány illatából: hiába vagyunk Budapest belvárosában, valójában téren és időn kívül kerülünk és a következő pillanatban már Teherán nyüzsgő forgatagában érezzük magunkat. Sara nem csak kulináris szempontból inspiráló személyiség, ezért a gasztronómiához és az iráni konyhához fűződő viszonya mellett, igyekeztünk minél jobban megismerni őt.

Iránban nőttél fel – gyerekként milyen volt a kapcsolatod az ételekkel? Mi a legkedvesebb gyerekkori emléked, ami a konyhához kötődik? 

A családunkban az étel nem csak puszta táplálék – nekünk ez a szeretetnyelvünk!

Az édesanyám úgy fejezte ki leginkább a szeretetét felém és a nővérem felé, hogy isteni és tápláló ételeket főzött nekünk. A konyha volt az a hely, ahol mind összegyűltünk, és ahogy anyukám mesélt nekünk az ételekről, az még különlegesebbé tett minden étkezést.

A szüleimtől és a nagynénéimtől tanultam főzni, akik mind tapasztalt szakácsok voltak, én pedig imádtam velük lenni a konyhában, új recepteket és technikákat elsajátítani tőlük. Ezek az élmények tanították nekem a legtöbbet a főzésről és a családról is: megmutatták nekem, hogy a főzés nem csak az ételek elkészítéséről szól, hanem a szeretetről és a közös emlékekről is. 

Sokszor halljuk, hogy az irániak híresek a vendégszeretetükről. Mit gondolsz, miért alakult ez ki? 

Meg vagyok róla győződve, hogy amikor az irániak ajtót nyitnak a vendégnek, nem csak udvariasságból olyan szívélyesek, ennél mélyebb dologról van szó. Ők őszintén azt szeretnék, hogy úgy érezd magad náluk, mintha családtag lennél, ez tényleg valami egészen különleges! Az első pillanatban még idegennek érzed magad, aztán rövid időn belül olyan, mintha évek óta barátok lennétek. A kapcsolatteremtés és a szívélyesség az, ami olyan fantasztikussá teszi az iráni vendéglátást.

Az iráni vendéglátás alapja a kedvesség és az egymás iránti figyelmesség. Ebben a világban, amit sokszor hidegnek érzünk, az iráni vendégszeretet olyan, mint egy meleg ölelés, ami emlékeztet rá, hogy meglássuk a jót az emberekben. 

Melyik az a perzsa fogás, ami nélkül nem tudod elképzelni az életed? 

Rengeteg iráni kedvencem van, de ha csak egyet kellene választanom, akkor a tahchin-t mondanám, ami egy sárfányos-joghurtos rizstorta. Ez jóval több a számomra, mint egy étel: egy igazi comfort food, amit sokszor megkívánok és készítek el. Több réteg puhára főtt rizsből áll, amit csirkével, marhahússal vagy zöldségekkel töltünk meg, na és persze egy kis perzsa varázslattal! Számomra minden falat egy nosztalgikus utazás az otthonomba, amitől melegség és boldogság önt el. Akárhányszor ha valami ismerősre és megnyugtatóra vágyom, a tahchin mindig ott van nekem!

A small plate koncepció és a megosztáson alapuló étkezés abszolút trendingel manapság. Ezek az iráni konyhában is alapvető elemek – te mit gondolsz, miért lettek az utóbbi időben világszerte ennyire népszerűek?

A közel-keleti országokban, így Iránban is az étel megosztása a kultúra része, ami a törődést és a vendégszeretetet szimbolizálja. Összejönni és interaktív módon együtt élvezni az ételeket közelebb hoz minket egymáshoz. Szerintem manapság, mikor szinte minden digitális már körülöttünk, szomjazzuk a valódi kapcsolódásokat! Amikor egy asztalhoz ülünk és adjuk tovább egymásnak a tányérokat, azzal nem csak az ételben osztozunk: történetekben, nevetésben és az együttlét melengető érzésében is.

Milyen gyakran térsz haza Iránba? Még mindig tartogat neked meglepetéseket az új ízek és receptek felfedezése terén?

Nagyon kötődöm Iránhoz és a családom is ott él, ezért prioritásként kezelem, hogy olyan gyakran utazzak, amennyire csak lehetséges. Irán egyébként egy nagyon sokszínű ország, ahol nem csak a gasztronómia egyedülálló. Ezért mindig igyekszem eddig ismeretlen városokat felfedezni, új ízeket kipróbálni. Őszintén szólva, minden alkalommal olyan, mintha egy ízfelfedezőtúrán lennék, és új kincsekre bukkannék!

A perzsa konyha tényleg verhetetlen, ezt nem vonjuk kétségbe. Mégis, ha másik kedvencet kellene választanod a világból, melyik lenne az? 

Nagy rajongója vagyok a thai és az olasz ételeknek! Szerintem a thai konyha valami fantasztikus… nagyon ízletes ételeik vannak, amikben tökéletesen keveredik az édes, a savanyú, a sós és a csípős. Emellett pedig még rengeteg textúrát is kapunk a ropogós tekercsektől a puha húsokig. Egy igazi ízrobbanás a szájban!

Az olasz konyha ellenben az egyszerűségről és a gazdag ízekről szól. Náluk a friss hozzávalókban, a paradicsomban, a fűszernövényekben és a sajtban rejlik a varázslat, amitől annyira finom lesz a pizza, a tészta és a rizottó. Akár egy klasszikus spaghetti vagy egy egyszerű saláta, az olaszok mindig elérik, hogy az étel nosztalgiát és nyugalmat árasszon. 

A főzésen kívül hogyan töltődsz fel, amikor úgy érzed lemerültek az elemeid? 

Természet, barátok, jó ételek és filmezős esték – engem ezek töltenek a leginkább!

Először is, a természet az én saját mennyországom. Akár egy parkon sétálok át, akár egy rendes túrán veszek részt a hegyekben, a fák és a friss levegő közelsége azonnal feltölt.

A barátaimra úgy tekintek, mint a családom meghosszabbítására. Velük időt tölteni, együtt enni, vagy csak lenni szintén olyan élmény a számomra, amiben mindig megtalálom a boldogság és a kapcsolódás érzését. 

A főzéstől pedig nem tudok elvonatkoztatni, hiszen az étel teszi az életet is ízletessé! Új recepteket próbálni ki, vagy régi, jól beváltakat készíteni el minden alkalommal hálával tölt el.  

Végül, de nem utolsó sorban, a filmezős estéket is imádom. Nagyon ki tudok velük szakadni a valóságból: nevetek, sírok, inspirációt merítek… Kényelmesen elhelyezkedem, ellazulok és átadom magam annak, hogy elvesszek egy másik világban.

Meet the muse: Sara

Reggeli vagy esti típus vagy?

Reggeli. Imádom a reggelek csendjét és nyugalmát. Mindig úgy érzem, kaptam egy löket energiát és egy új, tiszta lapot.

Melyik a kedvenc ruhadarabod?

Nagyon szeretem a nyári kaftánokat, mert egyszerre könnyedek és stílusosak, kicsit sikkesebbé tesznek minden outfit-et.

Mit jelent neked az “íz” szó?

Az íz egyenlő az életörömmel. Az ízeknek hála élvezzük igazán az ételeket, így kapcsolódnak a boldogsághoz, és az emlékekhez is. 

Mit ennél életed utolsó étkezésén?

Egy klasszikus iráni fogást: a ghorme sabzit, ami egy nagyon népszerű, ízes pörkölt-étel, sok fűszerrel, babbal és puha hússal. Ez a kedvencem, mert amellett, hogy isteni finom, mindig az otthonra, a családra emlékeztet. Akármikor eszem, boldognak és elégedettnek érzem magam tőle!

Milyen szupererőt választanál, ha lehetséges lenne?

A gyógyítás képességét. Azt kívánom, bárcsak segíthetnék az embereknek, hogy jobban érezzék magukat, vagy akár életeket menthetnék. Nagyon sokszor gondolok rá, milyen jó lenne, ha a világ szenvedéstől mentes, boldogabb hely lenne.

Tengerpartra vagy hegyekbe, városba vagy vidékre utazol szívesebben? 

Az igazat megvallva, bárhová szívesen megyek! A lényeg számomra, hogy új helyeket és különböző kultúrákat ismerjek meg. Minden utazás egy új kaland, aminek állok elébe! 

(Fotó: Puskás Nóri)

teherán | Persia on Plate | Sara Mosa | vacsoraparti | kulináris élmény

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a W By Roadster magazint!

Inspirál, feltölt, felszabadít – a W by Roadster magazin egy olyan univerzumba kalauzol, amiben szívesen létezünk. Magával ragadó egyéniségeket és sztorikat mutat be és kínál inspirációt a világ minden tájáról. Szofisztikált, könnyed és elegáns, akárcsak az olvasói.

Az 2024/1. szám tartalmából:
Ha nyár, akkor irány a mediterráneum: különböző alkotókon, helyeken és élményeken keresztül járjuk be a Mediterrán térség legvágyottabb helyeit. Gyönyörű enteriőröket mutatunk be a Balaton-felvidéktől Puglián át egészen Marokkóig, valamint elkalauzolunk a régió leggyönyörűbb hoteljeibe is. Izgalmas, kreatív nőkkel beszélgetünk művészetről, alkotásról és az élet művészetéről. Divatanyagunkban pedig a szabad, korlátok nélküli létezésre inspirálunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom