Close
Itt tart a luxus Olaszországban

Itt tart a luxus Olaszországban

A Vicenzaoro – the Jewelery Boutique Show-t több mint hatvan éve minden évben két alkalommal, szeptemberben és januárban rendezi meg az Italian Exhibition Group az észak-olaszországi Vicenza városában. Az idei őszi szakmai programon közel ezerháromszáz márka prezentálta a kollekcióját – a fashion ékszerektől a leglátványosabb gyémánt ékszercsodákig – közel ötszáz buyer előtt a világ minden tájáról. Az ötnapos eseményen nemcsak számos luxusüzletnek megfelelő standot csodálhattuk meg, hanem komplex szakmai programot kínáltak a szervezők az ékszertrendektől kezdve a nemzetközi kulcsszereplők fenntarthatósági stratégiáján át az innovatív és digitális technológiákig bezárólag.

A Vicenzaoro ideje alatt a belvárosból kibugyognak a kulturális programok, amelyekre özönlenek a nemzetközi látogatók. Side eventként megtekinthető volt többek között Dalí Golden Arts kiállítása, számos komolyzenei koncert, valamint különleges irodalmi és színházi előadások. Az őszi időszak divat- és dizájnheteinek sűrűsége miatt mindig sarkalatos probléma, hogy olyankor valósuljanak meg a nemzetközi kreatívipari programok, amikor el tudnak látogatni a nemzetközi szakemberek. Ehhez igazodva a szervezők korábbi időpontot választottak az esemény számára, elkerülve a korábbi összecsúszásokat, ennek is köszönhető a rekordmennyiségű látogató. 

A vásár egyik rendszeres, meghívott vendége Válint Zita, a belvárosi Pavé Jewellery gyémántüzlet tulajdonosa, akinél tíz éve a legkülönlegesebb nemzetközi márkákból válogathat a hazai közönség.

Kérésemre beavatott az ékszerszakma kulisszatitkaiba, és megosztott öt fontos és aktuális trendet az ékszerek világából:

Klasszikus darabok

A klasszikus gyémántékszerek esetében még mindig a fehér arany a legnépszerűbb, de a formabontóbb, stílusosabb ékszereknél a rosé arany, illetve egyre inkább a sárga arany dominál.

Variálható darabok

Az ékszerszegmensben a játékos, többféleképpen viselhető, variálható darabok különleges népszerűségnek örvendenek, mert nemcsak divatosak, hanem praktikusak is, ugyanis az napi öltözékünk színéhez vagy stílusához igazíthatjuk a kiválasztott darabokat. Az olasz Mattioli cég kollekciói között például számos hasonló darabbal találkozhatunk, a gyűrűnk egyik nap lehet fekete gyémánt és fehér arany kombinációja, másnap fehérarany és rosé arany, harmadnap fekete gyémánt és rosé arany.

A cég Puzzle kollekciójában ugyanígy különböző színű gyöngyház elemekkel igazíthatjuk ékszerünk színét az aktuális megjelenésünkhöz.

Divatékszerek

Míg egyrészről a hangsúlyos, nagy, ugyanakkor formájukban letisztult ékszerek a divatosak, egyre nagyobb az igény a divatékszerek minőségi kivitelére is.

Így megfizethető luxusként egyre népszerűbbek a fiatalabb generációk körében is a hajszálvékony ékszerek kis díszítő elemekkel, mint például a gyémánttal kirakott csillag vagy szív, csakúgy, mint a gyémánt fülpiercingek és egydarabos fülbevalók.

A francia Djula ékszermárka ennek az iránynak az egyik európai úttörője, illetve az ékszerszalon partnere az amerikai Maria Tash cég is.

Keleti kultúra

Számos ékszermárka kollekciójában visszaköszönnek a keleti kultúra elemei. A Piero Milano cég arany karkötőjét egy kínai fafaragvány inspirálta, a Garavelli cég egyik új kollekcióját pedig japán népművészeti motívumok. Ugyanakkor a Hulchi Belluni ékszermárka a keleti spirituális elemekből merít motivációt, mint például az élet fája vagy a jin jang, természetesen ezeket kifinomult luxus ékszerekbe csomagolva.

Tech

Ami a technológiai újításokat illeti, egyre nagyobb teret nyer a 3D-tervezés és nyomtatás az ékszeriparban is, ami lehetőséget ad a termékek valósághű modellezésére és az egyes alkatrészek formáinak nyomtatására.

Ilyenkor nem a nemesfémet nyomtatják, hanem olyan elemeket, amelyekből a nemesfémekhez öntőformák készíthetők. Az ékszer egyes elemeinek megmunkálása az öntés után kézzel történik, ami a luxus ékszerek esetében egy nagyon precíz és aprólékos feladat, hogy minden részletében tökéletes legyen egy-egy kreáció. Emellett új trend még, hogy a nemesfémek színes díszítésénél a zománcot sokszor felváltja a kerámiabevonat.

Volt szerencsém az elmúlt években jó néhány trade show-n részt venni, de ez volt az első esemény, ahol mindenemet átvilágították még a regisztrációt megelőzően.

Belépve az esemény területére, az első stand kollekciójánál megértettem, hogy a 300 ezer eurós (!) gyémánt nyakék és a hozzá tartozó fülbevalók megérik a komótos beléptetést.

Ami viszont ennél is meglepőbb tapasztalat volt, hogy ha már bent voltam a rendezvény területén, minden kiállító olyan nyugalomban próbáltatta fel velem az ékszereit, mintha hosszú évek óta megbízható, fix partnerük lennék. Nem kérdés, hogy amit lehetett, felpróbáltam és bár néhány dizájner-ékszeren kívül semmit nem szoktam viselni, a kiállítás meghozta a kedvemet a gyémánthoz…

Köszi, Vicenzaoro!

Ez is érdekelhet:

gyémánt | vicenzaoro | gyöngy | olaszország | ékszer

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram