Close
Itt tart a luxus Olaszországban

Itt tart a luxus Olaszországban

A Vicenzaoro – the Jewelery Boutique Show-t több mint 60 éve minden évben két alkalommal szeptemberben és januárban rendezi meg az Italian Exhibition Group az észak-olaszországi Vicenza városában. Az idei őszi szakmai programon közel 1300 márka prezentálta a kollekcióját – a fashion ékszerektől a leglátványosabb gyémánt ékszercsodákig- közel 500 buyer előtt a világ minden tájáról. Az 5 napos eseményen nem csak számos luxusüzletnek megfelelő standot csodálhattuk meg, hanem komplex szakmai programot kínáltak a szervezők az ékszertrendektől kezdve a nemzetközi kulcsszereplők fenntarthatósági stratégiáján át, az innovatív és digitális technológiákig bezárólag.

A Vicenzaoro ideje alatt a belvárosból kibugyognak a kulturális programok, amelyekre özönlenek a nemzetközi látogatók. Side event-ként megtekinthető volt többek között Dali „Golden Arts” kiállítása, számos komoly zenei koncert, valamint különleges irodalmi és színházi előadások. Az őszi időszak a divat és design hetek sűrűsége miatt mindig sarkalatos probléma, hogy olyan időintervallumban valósuljanak meg a nemzetközi kreatívipari programok, amelyekre el tudnak látogatni a nemzetközi szakemberek. Ehhez az igényhez igazodva a szervezők korábbi időpontot választottak az esemény számára, elkerülve a korábbi összecsúszásokat, ennek is köszönhető, hogy az eseményen rekord mennyiségű látogató volt jelen. 

A vásár egyik rendszeres, meghívott vendége Válint Zita, a belvárosi Pavé Jewellery gyémántüzlet tulajdonosa, akinél 10 éve a legkülönlegesebb nemzetközi márkákból válogathat a hazai közönség.

Kérésemre beavatott az ékszerszakma kulisszatitkaiba, és megosztott 5 fontos és aktuális trendet az ékszerek világából:

Klasszikus darabok

A klasszikus gyémánt ékszerek esetében még mindig a fehérarany a legnépszerűbb, de a formabontóbb, stílusosabb ékszereknél a rosé arany, illetve egyre inkább a sárga arany dominál.

Variálható darabok

Az ékszer szegmensben a játékos, többféleképpen viselhető, variálható darabok különleges népszerűségnek örvendenek, mert nemcsak divatosak, hanem praktikusak is, ugyanis az napi öltözékünk színéhez vagy stílusához igazíthatjuk a kiválasztott darabokat. Az olasz Mattioli cég kollekciói között például számos hasonló darabbal találkozhatunk, így a gyűrűnk egyik nap lehet fekete gyémánt és fehér arany kombinációja, másnap fehérarany és rosé arany kombinációja, harmadnap fekete gyémánt és rosé arany kombinációja.

A cég Puzzle kollekciójában ugyanígy különböző színű gyöngyház elemekkel igazíthatjuk ékszerünk színét az aktuális megjelenésünkhöz.

Divatékszerek

Míg egyrészről a hangsúlyos, nagy, ugyanakkor formájukban letisztult ékszerek a divatosak, egyre nagyobb az igény a divatékszerek minőségi kivitelére is.

Így megfizethető luxusként egyre népszerűbbek a fiatalabb generációk körében is a hajszálvékony ékszerek kis díszítő elemekkel, mint például a gyémánttal kirakott csillag vagy szív, csakúgy, mint a gyémánt fülpiercingek és egydarabos fülbevalók.

A francia Djula ékszermárka ennek az iránynak az egyik európai úttörője, illetve az ékszerszalon partnere az amerikai Maria Tash cég is.

Keleti kultúra

Számos ékszermárka kollekciójában visszaköszönnek a keleti kultúra elemei. A Piero Milano cég arany karkötőjét egy kínai fafaragvány inspirálta, a Garavelli cég egyik új kollekcióját pedig japán népművészeti motívumok. Ugyanakkor a Hulchi Belluni ékszermárka a keleti spirituális elemekből merít motivációt, mint például az élet fája vagy a Jin Jang, természetesen ezeket kifinomult luxus ékszerekbe csomagolva.

Tech

Ami a technológiai újításokat illeti, egyre nagyobb teret nyer a 3D tervezés és nyomtatás az ékszeriparban is, ami lehetőséget ad a termékek valósághű modellezésére és az egyes alkatrészek formáinak nyomtatására.

Ilyenkor nem a nemesfémet nyomtatják, hanem olyan elemeket, amikből a nemesfémekhez öntőformák készíthetők. Az ékszer egyes elemeinek megmunkálása az öntés után kézzel történik, ami a luxus ékszerek esetében egy nagyon precíz és aprólékos feladat, hogy minden részletében tökéletes legyen egy-egy kreáció. Emellett új trend még, hogy a nemesfémek színes díszítésénél a zománcot sokszor felváltja a kerámia bevonat.

Volt szerencsém az elmúlt években jó néhány trade show-n részt venni, de ez volt az első esemény, ahogy mindenemet átvilágították még a regisztrációt megelőzően.

Belépve az esemény területére, az első stand kollekciójánál megértettem, hogy a 300 000 eurós (!) gyémánt nyakék és a hozzá tartozó fülbevalók megérik a komótos beléptetést.

Ami viszont ennél is meglepőbb tapasztalat volt, hogy ha már bent voltam a rendezvény területén, minden kiállító olyan nyugalomban próbáltatta fel velem az ékszereit, mintha hosszú évek óta megbízható, fix partnerük lennék. Nem kérdés, hogy amit lehetett felpróbáltam és bár néhány designer ékszeren kívül semmit nem szoktam viselni, a kiállítás meghozta a kedvemet a gyémánthoz…

Köszi Vicenzaoro!

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close