Close
Itt tart a luxus Olaszországban

Itt tart a luxus Olaszországban

A Vicenzaoro – the Jewelery Boutique Show-t több mint hatvan éve minden évben két alkalommal, szeptemberben és januárban rendezi meg az Italian Exhibition Group az észak-olaszországi Vicenza városában. Az idei őszi szakmai programon közel ezerháromszáz márka prezentálta a kollekcióját – a fashion ékszerektől a leglátványosabb gyémánt ékszercsodákig – közel ötszáz buyer előtt a világ minden tájáról. Az ötnapos eseményen nemcsak számos luxusüzletnek megfelelő standot csodálhattuk meg, hanem komplex szakmai programot kínáltak a szervezők az ékszertrendektől kezdve a nemzetközi kulcsszereplők fenntarthatósági stratégiáján át az innovatív és digitális technológiákig bezárólag.

A Vicenzaoro ideje alatt a belvárosból kibugyognak a kulturális programok, amelyekre özönlenek a nemzetközi látogatók. Side eventként megtekinthető volt többek között Dalí Golden Arts kiállítása, számos komolyzenei koncert, valamint különleges irodalmi és színházi előadások. Az őszi időszak divat- és dizájnheteinek sűrűsége miatt mindig sarkalatos probléma, hogy olyankor valósuljanak meg a nemzetközi kreatívipari programok, amikor el tudnak látogatni a nemzetközi szakemberek. Ehhez igazodva a szervezők korábbi időpontot választottak az esemény számára, elkerülve a korábbi összecsúszásokat, ennek is köszönhető a rekordmennyiségű látogató. 

A vásár egyik rendszeres, meghívott vendége Válint Zita, a belvárosi Pavé Jewellery gyémántüzlet tulajdonosa, akinél tíz éve a legkülönlegesebb nemzetközi márkákból válogathat a hazai közönség.

Kérésemre beavatott az ékszerszakma kulisszatitkaiba, és megosztott öt fontos és aktuális trendet az ékszerek világából:

Klasszikus darabok

A klasszikus gyémántékszerek esetében még mindig a fehér arany a legnépszerűbb, de a formabontóbb, stílusosabb ékszereknél a rosé arany, illetve egyre inkább a sárga arany dominál.

Variálható darabok

Az ékszerszegmensben a játékos, többféleképpen viselhető, variálható darabok különleges népszerűségnek örvendenek, mert nemcsak divatosak, hanem praktikusak is, ugyanis az napi öltözékünk színéhez vagy stílusához igazíthatjuk a kiválasztott darabokat. Az olasz Mattioli cég kollekciói között például számos hasonló darabbal találkozhatunk, a gyűrűnk egyik nap lehet fekete gyémánt és fehér arany kombinációja, másnap fehérarany és rosé arany, harmadnap fekete gyémánt és rosé arany.

A cég Puzzle kollekciójában ugyanígy különböző színű gyöngyház elemekkel igazíthatjuk ékszerünk színét az aktuális megjelenésünkhöz.

Divatékszerek

Míg egyrészről a hangsúlyos, nagy, ugyanakkor formájukban letisztult ékszerek a divatosak, egyre nagyobb az igény a divatékszerek minőségi kivitelére is.

Így megfizethető luxusként egyre népszerűbbek a fiatalabb generációk körében is a hajszálvékony ékszerek kis díszítő elemekkel, mint például a gyémánttal kirakott csillag vagy szív, csakúgy, mint a gyémánt fülpiercingek és egydarabos fülbevalók.

A francia Djula ékszermárka ennek az iránynak az egyik európai úttörője, illetve az ékszerszalon partnere az amerikai Maria Tash cég is.

Keleti kultúra

Számos ékszermárka kollekciójában visszaköszönnek a keleti kultúra elemei. A Piero Milano cég arany karkötőjét egy kínai fafaragvány inspirálta, a Garavelli cég egyik új kollekcióját pedig japán népművészeti motívumok. Ugyanakkor a Hulchi Belluni ékszermárka a keleti spirituális elemekből merít motivációt, mint például az élet fája vagy a jin jang, természetesen ezeket kifinomult luxus ékszerekbe csomagolva.

Tech

Ami a technológiai újításokat illeti, egyre nagyobb teret nyer a 3D-tervezés és nyomtatás az ékszeriparban is, ami lehetőséget ad a termékek valósághű modellezésére és az egyes alkatrészek formáinak nyomtatására.

Ilyenkor nem a nemesfémet nyomtatják, hanem olyan elemeket, amelyekből a nemesfémekhez öntőformák készíthetők. Az ékszer egyes elemeinek megmunkálása az öntés után kézzel történik, ami a luxus ékszerek esetében egy nagyon precíz és aprólékos feladat, hogy minden részletében tökéletes legyen egy-egy kreáció. Emellett új trend még, hogy a nemesfémek színes díszítésénél a zománcot sokszor felváltja a kerámiabevonat.

Volt szerencsém az elmúlt években jó néhány trade show-n részt venni, de ez volt az első esemény, ahol mindenemet átvilágították még a regisztrációt megelőzően.

Belépve az esemény területére, az első stand kollekciójánál megértettem, hogy a 300 ezer eurós (!) gyémánt nyakék és a hozzá tartozó fülbevalók megérik a komótos beléptetést.

Ami viszont ennél is meglepőbb tapasztalat volt, hogy ha már bent voltam a rendezvény területén, minden kiállító olyan nyugalomban próbáltatta fel velem az ékszereit, mintha hosszú évek óta megbízható, fix partnerük lennék. Nem kérdés, hogy amit lehetett, felpróbáltam és bár néhány dizájner-ékszeren kívül semmit nem szoktam viselni, a kiállítás meghozta a kedvemet a gyémánthoz…

Köszi, Vicenzaoro!

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
A Covid óta mindenki ezt keresi: sokszor többet ér a lakásunk, ha ezzel az egy dologgal rendelkezik
Így flörtöl a beton a terméskővel a hegyek lábánál fekvő portugál tanyán
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom