Milliókat kapnak azok a gyerekes családok, akik hajlandóak elköltözni a fővárosból Japánban

Japán kormánya gyermekenként egymillió jent (kb. 2,8 millió forintot) ajánl fel azoknak a családoknak, akik elköltöznek Tokióból. Az ország vezetői így próbálnak tenni valamit a régiók népességfogyásának megállításáért.

A hírek szerint az ösztönző pénzt – ami masszívan többnek számít a korábbi 300 ezer jenhez képest – áprilisban vezetik be a hanyatló sorsú városok és falvak életre keltéséért.

Bár Tokió lakossága tavaly először csökkent – a tendenciát részben a koronavírus-járványnak tulajdonítják –, a döntéshozók úgy vélik, többet kellene tenni a város népsűrűségének csökkentése érdekében és arra ösztönözni az embereket, hogy kezdjenek új életet az ország "kevésbé divatos" részein.

Ezek a települések komoly csapást szenvedtek el a közelmúltban, leginkább az elöregedés, a népességfogyás és a fiatalabbak Tokióba, Oszakába és egyéb nagyvárosokba történő elvándorlása miatt.

A juttatást – amely a már rendelkezésre álló hárommillió jennyi pénzügyi támogatáson felül jár – Tokió huszonhárom "központi" kerületében és a szomszédos  prefektúrákban élő családoknak ajánlják fel. A támogatás igénybe vételéhez a tokiói agglomeráción kívülre kell költözniük, bár egyesek akkor is megkaphatják a pénzt, ha a város határain belül fekvő hegyvidéki területeken kezdenek új életet.

A történet ugyan jól hangzik, azonban nem számít könnyű pénznek. Számos feltételnek kell megfelelni: például legalább öt évig az új otthonában kell élnie a programban résztvevő családnak, plusz a háztartás egyik tagjának kötelező dolgoznia (akár korábbi állását megtartva távmunkában), vagy adott esetben új vállalkozást kell indítania. Akik pedig az öt év eltelte előtt elköltöznek, kénytelenek visszautalni a kapott összeget.

Mintegy 1300 önkormányzat – vagyis az önkormányzatok nyolcvan százaléka – csatlakozott a programhoz, amitől azt remélik, hogy hasznot húzhatnak a lakosság életminőséggel kapcsolatos hozzáállásának megváltozásából, ami még a világjárvány lendült fel – ekkor fedezték fel egyre többen a távmunka előnyeit. A kampánytól azt is várják, hogy az elköltöző családok újjáélesztik a haldokló régiókat, ezzel együtt enyhítik a zsúfolt területekre és a közszolgáltatásokra nehezedő nyomást a 35 millió lakosú Tokióban.

Az új lakosok bevonzása érdekében a vidéki élet varázsát, a gyermekgondozási lehetőségeket és – a Nagano prefektúrában található Otari falu esetében – a megfelelő férfiak könnyebb elérhetőségét emelik ki. A pénz fele a központi kormánytól, a másik fele pedig a helyi önkormányzatoktól érkezik majd. A kormány reményei szerint 2027-re legalább tízezer ember költözik Tokióból vidéki területekre.

Tudtad, hogy Japánban köszönéskor a meghajlás szöge 5-től 90 fokig terjedhet? Vagy hogy van olyan vonat, amelyik 320 km/órával közlekedik, másodpercre pontosan érkezik és a kitakarítására pontosan hét perc áll rendelkezésre? Esetleg azt, hogy a távol-keleti szigetországban a WC státuszszimbólumnak számít? Íme egy izgalmas gyűjtés a felkelő nap országáról.

(Forrás: Guardian, fotók: Unsplash)

család | támogatás | tokió | japán | költözés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom