Close
Csodálatos japán étterem bizonyítja, miért korunk egyik leginnovatívabb építésze Shigeru Ban

Csodálatos japán étterem bizonyítja, miért korunk egyik leginnovatívabb építésze Shigeru Ban

A papírépítészet feltalálója legújabb projektjében gyönyörűen házasította össze a nádtetőt kartoncsövekkel.

A japán Awaji szigetén épült meg a Farmer’s Restaurant nevű étterem, melyet nem kisebb építészt jegyez, mint maga Shigeru Ban. A díjnyertes építészt és stúdióját a Pasona Agri-Partners bízta meg az étterem megtervezésével, ahová az étterem körüli mezőkről jön a friss zöldség. A tervezés során Shigeru Ban egyszerre tisztelgett a hagyományos japán parasztházak előtt a nádtetős megoldással, valamint a vastag külső oszlopok is a régi japán vidéki házak vastag fáiból merítettek ihletet.

A letisztultnak mondható külsőhöz képest belépve egészen más világ fogad: a ciprusból épült házszerkezetet keresztül kasul kartoncsövek takarják be egyszerre futurisztikus és mégis régi időket idéző módon. Az építésznek ez az egyik legnagyobb papírcsövekből készült konstrukciója.

Shigeru Ban egyébként építészeti munkásságát egész életében segítségként fogja fel azok számára, akik arra a leginkább rászorulnak.

Rendszeresen fölkeres természeti vagy emberi katasztrófa sújtotta helyszíneket, annak érdekében, hogy a fennálló hajléktalanhelyzetet javaslataival intelligens, ideiglenes hajlékokkal támogassa.

Ezek az átmeneti szállások hulladékanyagból (leginkább papírból) vagy újrahasználható eszközökből készülnek, minimális anyagi költségből.

Szívesen elteáznánk itt egy hideg téli délutánon!

(Fotók: Hiroyuki Hirai)

dizájn | shigeru ban | japán | építészet | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Jim Carrey harminc év után eladja elképesztő álomotthonát

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram