Csillagközi szerelmet ünnepeltek a hétvégén a világ túlsó felén

Minden évben július hetedikén tartják Japánban a Tanabata ünnepet, más néven a csillagfesztivált. A varázslatos hagyományt egy galaktikus szerelem szívszorító legendája ihlette.

Több mint 1200 éves, kínai eredetű legendát ünnepelnek meg minden év július hetedikén Japánban: ez a Tabanata, szó szerint a hetek éjszakája, más néven csillagünnep. Az esemény egy csillagközi szerelemre emlékezik, pontosabban:

két istenség, Hikobosi és Orihime találkozását ünnepli. Kettőjüket elválasztja a Tejút, így évente csak egyszer találkozhatnak.

Hikobosit és Orihimét az Altair és a Vega csillagok képviselik, és bár a hetedik holdhónap hetedik napján találkozhatnak csak, az ünnepet különböző időpontokban tartják az ország különböző részein – mindenesetre a sorozat július 7-én kezdődik.

Tanabata ünnep Tokióban és Oszakában:

 

A Tanabata idején nemcsak megemlékeznek a galaktikus szerelmesekről, de az emberek felírják a kívánságaikat vékony papírcsíkokra (tanzaku), amit aztán bambuszágakra akasztanak. Különösen sokan ünnepelnek a kiotói Kifune és a tokiói Aszakusza szentélyben, de a fenti galériában például tokiói és oszakai képek szerepelnek.

Az eredeti kínai ünnep a „szakértelemért esdeklés ünnepe” volt, amit Kóken császárné honosított meg be Japánban 755-ben. Előbb a császári udvarban vált elfogadottá a Heian-korban (794-1185), majd az Edo-korszakban (1603-1868) a hétköznapi emberek körében is elterjedt.

Közben az ünnep fokozatosan alakult át a mai formájára, nem kis részben a klasszikus kínai folklór történet, „A szövőlány és a tehénpásztor" ihletésére. Ma a fesztiválon vagy bambuszágra akasztják a többnyire versbe foglalt kívánságokat, vagy vízre bocsátják azokat, esetleg elégetik éjfél körül, a fesztivál végén.

(Fotók: GettyImages, nyitókép: ünnep az oszakai Hatamono szentélynél)

nyár | tokió | fesztivál | tanabata | japán

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom