Így készülnek a kultikus Tudor karórák szíjai

A csúcsminőségű textilben utazó Julien Faure munkássága remek példája a jól ismert "Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi" reklámszöveg cáfolatának. Az ötödik generációs családi vállalkozást üzemeltető helyi legenda a gall és az európai divat legfelsőbb szintjét szolgálja ki, méghozzá régimódi technikával.

Faure dédnagyapja még az 1800-as évek második felében kezdett el selymekkel foglalkozni. Julien egy Lyonhoz közeli csendes kis faluban, Saint-Just-Saint-Rambert-ben szövi tovább a családi hagyományok fonalát, és a jelek szerint kiválóan teszi.

A cég kezdetben magánlakásokban vette fel a fonalat főként szorgos női munkások jóvoltából, akik mellékállásban dolgoztak a legfinomabb anyagokkal.

Napjainkra a szövőszékek átkerültek a gyárba, ám Faure szándékosan nem a legmodernebb technikával készít többek között királykategóriás óraszíjakat.

Ugyan számítógép programozza a minden apró lépést kontrolláló gyártási folyamatot, ám a művelet kicsit retrojellegű, nagyrészt fából készült masinákkal történik. A módszerrel naponta hatméternyi anyagot tudnak előállítani.

A patinás svájci óragyártó cég, a Tudor 2009-ben kereste meg Julien Faure-t, hogy alkossanak együtt valami különlegeset.

Azóta kerülnek le a gyártósorról a piacon kapható hagyományoshoz képest jóval kifinomultabb, kényelmesebb, tartósabb és vékony fonalakból összefűzött textilalapú szíjak.

A minden részletre kiterjedt céges archívumból kiderül, hogy sok-sok évvel ezelőtt a francia katolikus egyház és a vezető kulturális intézmények alkották a családi biznisz vevőkörét, míg a 20. században már tengerentúli egyetemeknek is exportáltak.

Manapság pedig olyan ismert márkákkal kollaborálnak, mint Lanvin, Christian Louboutin vagy Tudor.

Ez is érdekelhet:
Svájci luxusóra, lengyel gyökerekkel – A Patek Philippe-sztori

A lengyel Piaskiból indult a történet, és meg sem állt Genfig.

(Fotók: hodinkee.com, Greyson Korhonen)

szövés | szíj | Tudor | szövet | Julien Faure | textil

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom