Close
A Juliet Victor küldetése nem más, mint megteremteni a világ legjobb tokaji borait

A Juliet Victor küldetése nem más, mint megteremteni a világ legjobb tokaji borait

Legalábbis ezt mondta Váradi József alapító-tulajdonos a borászat Grand Opening eseményén, Mádon. A WizzAir légitársaság vezetőjeként is ismert Váradi elárulta, hogy a borászat másik fontos célja világszerte újradefiniálni a magyar borokról alkotott elképzelést.

A Váradi család Vaxco birtoka Mádon, az Unesco Világörökség részévé nyílvánítótt, történelmi, tokaji borvidék területén található. Itt a legfejlettebb eljárásokkal és kiemelkedő borászati technológiák alkalmazásával készítik a termékeket, az elegáns, száraz fehér és az egyedülállónak mondható édes desszertborokat.

Maga a  “Juliet Victor” név az elegancia lényegének és a legmagasabb minőség iránti elkötelezettségnek a szimbóluma. Váradi József is hozzájárult ezeknek a rendkívüli boroknak a megteremtéséhez: a márkanevet saját nevének kezdőbetűi, a nemzetközi fonetikus ábécé betűi, valamint a légi közlekedés nyelve hívták életere, azaz “J” mint Juliet és “V” mint Victor.

– “A Juliet Victor az én utam arra, hogy visszaadjak valamit. Barátainkkal azt szoktuk mondani, az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyunk. Hiszem, hogy a Tokaji borvidék, különösen Mád képes a világszínvonalú borkészítésre. A Juliet Victor maga az előrelátás, a megérzés – exkluzív és elérhető egyszerre. A Juliet Victor egy élmény, amely jobbá teszi az életet. Azt gondolom, a szárnyalás szebbé változtatja a világot a boldogság feltételeinek megteremtésével. A Juliet Victor arra született, hogy mindannyian élvezhessük a boldogságot, ez teszi személyes történetemet is kerek egésszé.” – mondta a tulajdonos.

Mád, mint Tokaj-Hegyalja egyik jelentős történelmi települése a borvidék meghatározó szőlőterületeivel rendelkezik. E területek változatos vulkanikus talajuk, ideális fekvésük és egyedi mikroklímájuk révén magas minőségű, izgalmas borok megszületésének adnak lehetőséget. A borok létrejöttének a szőlőterület, a szőlő és az ezeket kezelő, évszázadok alatt csiszolódott, emberi tudás mellett egy fontos eleme még a borászati épület is. Hegyaljára jellemző módon Mádon is e borászatok többségében nem kint a szőlőben, hanem a település történelmi szerkezetében helyezkednek el, beleilleszkedve a település szövetébe, lakó- és különféle középületek szomszédságában.

Ebből fakadóan a borászatok kisvárosi vagy falusi hangulatúak, polgári miliőjükkel elsősorban nem üzemek, hanem a borral összeforrt település szerves és mindennapi életének részei.

A JV borászat is egy ilyen, a történelmi utcaképbe való megfelelő illeszkedés, a mai kor kihívása és a szintén modern technológia megfelelő kiszolgálása egyaránt szerepet játszott a pincészet tervezése során. Egy időtlen ház kialakítása volt a cél, amely megjelenése alapján, akár száz éve is ott állhatott volna, ugyanakkor kortárs stílusú is, nem bújtatja egy régi köntös mögé a ma igényeit és a modern technológiát.

Ami a borkínálatot illeti, háromféle termékkel ismerkedhettek meg a megnyitó résztvevői, amelyen egyébként Széll Tamás, a 2016-os európai Bocuse d’Or verseny aranyérmese készítette az ételeket, a borválasztást pedig Szik Mátyás, háromszoros magyar sommelier bajnokra bízták.

 

Birtok furmint 2016 kristálytiszta, ragyogó, szalmasárga színnel rendelkezik. Illatában – az érett alma és körte zamata mellett – a földimogyoró krémes íze és finom, csábító vajasság jelenik meg. Csontszáraz, kifinomult kortyait közepesnél magasabb savérzet és komplexitás jellemzi, főként grillezett fogashoz vagy makrélához ajánlott citrom mártással és fehér szarvasgombás burgonyapürével.

A Birtok furmint 2017 halvány szalmasárga színét ragyogó, arany villanások nemesítik. Tiszta, visszafogott illatában enyhén fanyar birskörte, bársonyos vanília és izgalmas, mogyorós tónus jelenik meg, száraz kortyait kóstolva igen kerek, egész képet fedezhetünk fel, amelyben megannyi élettel teli citrus és ásvány játékos frissessége szabadul fel. Remekül passzol mondjuk a  Szent Jakab kagylóhoz calamansi zselével.

A Szamorodni 2016 aranysárga színében arany villanások cikáznak. Tiszta, kifejező illatában – a Tokaj-Hegyaljára oly jellemző botrytis mellett – édes, életteli sárgabarack, zamatos alma, selymes vanília, bársonyos fehércsokoládé és diszkrét likőrösség váltakoznak. Kandírozott citrusok mellett az érett alma és a tea teszi még komplexebbé a rendkívül hosszan elnyúló utóíz páratlan élvezetét. Színén és ízvilágán túl, hosszú érlelési potenciáljában és kerek eleganciájában rejlik a bűvereje. Roston sült libamájhoz körtével ajánlható leginkább.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Juliet Victor)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom