Meglehetősen ütős dizájnnal állt elő a Los Angeles-i Studio UNLTD a Saizon étteremnél: közel 500 négyzetméteres belső téren és egy 75 m²-es teraszon élhette ki a játékosságot az építészetben megtestesülő állandóság és a szomszédos óceán jelképezte folyamatos mozgás közt.
A vegyes felhasználású fejlesztés a kaliforniai Fresnóban áll, telis-tele érdekességekkel. A vastagon vakolt oszlopok és gerendák a mólók durva betonját idézik, míg a beton falicsempék mélységet adnak a térnek.
Másfelől a beton struktúra szilárdságát változatos anyagok és gazdag formavilág ellenpontozza.
Az anyaghasználati és formai változatossággal eltérő ritmusokat teremtenek: a bárpult és a nyitott konyha kirobbanó energiájától a közös tereken át a privát boxok nyugalmáig.
Bár az összhatás modern, a részletekben megjelenik a nosztalgia és a patina, miután rengeteg kézművessel dolgoztak együtt. Azonnal megragadják a tekintetet a bárpult erőteljes színei: az egyedi festés a természet erőiből és a tér geometriájából merített inspirációt.
Feltűnnek öreg halászhajókat idéző formák és anyagok, és alig vesszük észre a tengerpart homokján összecsapó hullámokat mintázó festett padlót. A hullámzás a bárból a lounge-on át a privát részbe áramlik.
A privát részben rendkívül erőteljes két fal jelenléte. Az óriási rusztikus tömböket geometrikus formák díszítik, melyek hanyagul utalnak az ősi mexikói romokra. A falba beépített kétoldalas kandalló nemcsak a privát részen, de a szomszédos főétteremben is meghittséget sugároz.
Földszínek, természetes anyagok (bőr, sötét tölgyfa) és a fekete árnyalatai uralják a terepet, de ezt rendre megszakítják az elevenebb óceánkék és réz színek. A világítás nemcsak az asztalokra irányul, de a fény megmutatja a falon lévő alkotásokat, az oszlopokat és gerendákat, és az egyedi építészeti megoldásokat.
Mindehol megjelennek játékos geometrikus alakzatok, a jórészt egyedi bútorzatban találunk rézbetétes asztallapokat, és kerámia kiegészítőket is.
Kíváncsiságból megnéztük a menüt, és tényleg nem maradna éhen senki sem: nagyrészt ugyan a tengeri ételek uralják az étlapot (azon belül is a mexikóias vonalon), de bárány, csirke, könnyedebb gombás ételek és saláták is vannak. Szóval nem csak a szemünk lakna jól.
(Forrás: Studio UNLTD, fotók: Zack Benson Photography)
belsőépítészet | studio unltd | étterem | saizon | kalifornia
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!