Meglehetősen ütős dizájnnal állt elő a Los Angeles-i Studio UNLTD a Saizon étteremnél: közel 500 négyzetméteres belső téren és egy 75 m²-es teraszon élhette ki a játékosságot az építészetben megtestesülő állandóság és a szomszédos óceán jelképezte folyamatos mozgás közt.
A vegyes felhasználású fejlesztés a kaliforniai Fresnóban áll, telis-tele érdekességekkel. A vastagon vakolt oszlopok és gerendák a mólók durva betonját idézik, míg a beton falicsempék mélységet adnak a térnek.
Másfelől a beton struktúra szilárdságát változatos anyagok és gazdag formavilág ellenpontozza.
Az anyaghasználati és formai változatossággal eltérő ritmusokat teremtenek: a bárpult és a nyitott konyha kirobbanó energiájától a közös tereken át a privát boxok nyugalmáig.
Bár az összhatás modern, a részletekben megjelenik a nosztalgia és a patina, miután rengeteg kézművessel dolgoztak együtt. Azonnal megragadják a tekintetet a bárpult erőteljes színei: az egyedi festés a természet erőiből és a tér geometriájából merített inspirációt.
Feltűnnek öreg halászhajókat idéző formák és anyagok, és alig vesszük észre a tengerpart homokján összecsapó hullámokat mintázó festett padlót. A hullámzás a bárból a lounge-on át a privát részbe áramlik.
A privát részben rendkívül erőteljes két fal jelenléte. Az óriási rusztikus tömböket geometrikus formák díszítik, melyek hanyagul utalnak az ősi mexikói romokra. A falba beépített kétoldalas kandalló nemcsak a privát részen, de a szomszédos főétteremben is meghittséget sugároz.
Földszínek, természetes anyagok (bőr, sötét tölgyfa) és a fekete árnyalatai uralják a terepet, de ezt rendre megszakítják az elevenebb óceánkék és réz színek. A világítás nemcsak az asztalokra irányul, de a fény megmutatja a falon lévő alkotásokat, az oszlopokat és gerendákat, és az egyedi építészeti megoldásokat.
Mindehol megjelennek játékos geometrikus alakzatok, a jórészt egyedi bútorzatban találunk rézbetétes asztallapokat, és kerámia kiegészítőket is.
Kíváncsiságból megnéztük a menüt, és tényleg nem maradna éhen senki sem: nagyrészt ugyan a tengeri ételek uralják az étlapot (azon belül is a mexikóias vonalon), de bárány, csirke, könnyedebb gombás ételek és saláták is vannak. Szóval nem csak a szemünk lakna jól.
(Forrás: Studio UNLTD, fotók: Zack Benson Photography)
saizon | dizájn | étterem | studio unltd | kalifornia
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!