Edd meg a karácsonyfát!

Véget értek az ünnepek, még jól esik picit üldögélni a kellemes hangulatot árasztó karácsonyfa alatt, de a többség ezekben a napokban már kezdi elbontani azokat. Az elbontás rendben van, de mit csináljunk utána? Artur Cisar-Erlach egészen egyedi megoldást javasol.

Több jó dolgot is tehetünk a küldetését beteljesítő karácsonyfákkal, az egyik visszaültetni őket a természetbe, a másik az, amit Pécsett csinálnak, ahol a Pannon Hőerőmű fogadja, és biomasszaként újrahasznosítja a város környékén utcára dobott karácsonyfákat. A mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék nagyjából 85 lakás fűtéséhez elegendő energiát biztosíthat egy teljes hónapig.

Bécsben hasonlóan gondolkodnak, ott környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő a helyi egykori karácsonyfákból.

A harmadik lehetőség szintén Ausztriából érkezett: Artur Cisar-Erlach szerint egyszerűen együk meg a díszeitől megfosztott tűlevelűt.

Magából a tűlevélből pestót készít Artur, a kéregből ropogós chipset süt, majd ledarálva sütit készít belőle.

Artur – aki könyvet is írt arról, hogyan ehetjük meg fákat – egyik kedvence a fenyőkéreg, amiből bőségesen talál is a szülőhazájában.

„Különleges, intenzív íze van – magyarázta a DW-nek nyilatkozva. – Kiérződik belőle a gyanta, vagy amilyennek a gyantát képzelnénk, ugyanakkor az étcsokoládé jegyei is visszaköszönnek. A tiszta étcsoki ízeit találjuk meg benne.”

Azért konzervatívabb lehetőségeink is vannak, ha valami karácsonyfa szerűt szeretnénk enni, például mézeskalácsból vagy más süteményből egy tetszetős karácsonyfa-forma is megidézi az ünnep hangulatát, és a gyomrunk is garantáltan bírja.

(Forrás: DW, fotók: Unsplash, illusztráció)

ünnep | Artur Cisar-Erlach | karácsonyfa | gasztro | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Csábító a magas a kamat, de mást is mérlegelni kell – private banking az MBH Bankkal
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom