Három ünnepi koktél, amit idén karácsonykor muszáj elkészíteni

A koktélok tökéletes felvezetői lehetnek az ünnepi menünek, de akár annak zárásaként, még desszert helyett is fogyaszthatók. Összegyűjtöttünk három olyan italt, ami túlmutat a forralt boron, de magukban hordozzák a karácsony minden ízét és illatát. 

Tom és Jerry

A Tom and Jerry egy olyan klasszikus koktél, amely nagyon hasonlít a tojáslikőrre. Az eredete nem ismert, a feltételezések szerint kezdetleges változatát már a 19. századi Angliában is fogyasztották.

A koktél tetejére kerülő tészta elkészítéséhez egy tálban felverünk három tojásfehérjét. Egy másik tálban elkeverjük a sárgáját, adunk hozzá egy kevés rumot, egy csészényi cukrot, egy csipet fahéjat, szegfűszeget és szegfűborsot. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjével.

A Tom & Jerry tésztát egy nagy hőálló tálba tesszük, óvatosan hozzákeverünk 120 milliliter konyakot, ugyanennyi rumot és 240 milliliter forró tejet. Négy kis bögrébe adagoljuk, a tetejét szerecsendióval díszítjük.

Házi tojáslikőr

A tojáslikőr klasszikus változata tojás, tej, tejszín, cukor és vaníliakivonat felhasználásával készül. Fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst vagy reszelt szerecsendiót is adhatunk hozzá, hogy ízében és illatában még inkább ünnepi hangulatot árasszon.

Hat tojást szétválasztunk. A sárgáját vízgőz fölött két evőkanál cukorral besűrítjük nagyjából öt perc alatt. Egy nagy tálban összekeverünk három csésze tejet, 1/4 csésze bourbont, két evőkanál rumot és két evőkanál brandyt. Egy másik tálban habbá verjük a tojásfehérjét két evőkanál cukorral. A tojáshabot elkeverjük a sárgájával. 1 csészényi felvert habtejszínnel és fél teáskanál reszelt szerecsendióval ízesítjük. Alaposan lehűtjük. Pohárba adagolás előtt átkeverjük.

Coquito

A Coquito egy tradicionális Puerto-Rico-i rumpuncs, amit előszeretettel szolgálnak fel a karácsonyi ünnepek alatt.

350 milliliter sűrített tejet, ugyanennyi kókusztejet, 750 milliliter Puerto Rico-i fehér rummal összekeverjük. Három csésze vizet ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, reszelt gyömbérrel és vanília aromával felforralunk, negyed órára félretesszük, majd leszűrjük. A fűszeres vizet hozzákeverjük az alkoholos tejhez, üvegekbe adagoljuk és két órára hűtőbe tesszük. Hidegen kínáljuk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

ital | nagy sztori | koktél | karácsony | likőr

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés