Három ünnepi koktél, amit idén karácsonykor muszáj elkészíteni

A koktélok tökéletes felvezetői lehetnek az ünnepi menünek, de akár annak zárásaként, még desszert helyett is fogyaszthatók. Összegyűjtöttünk három olyan italt, ami túlmutat a forralt boron, de magukban hordozzák a karácsony minden ízét és illatát. 

Tom és Jerry

A Tom and Jerry egy olyan klasszikus koktél, amely nagyon hasonlít a tojáslikőrre. Az eredete nem ismert, a feltételezések szerint kezdetleges változatát már a 19. századi Angliában is fogyasztották.

A koktél tetejére kerülő tészta elkészítéséhez egy tálban felverünk három tojásfehérjét. Egy másik tálban elkeverjük a sárgáját, adunk hozzá egy kevés rumot, egy csészényi cukrot, egy csipet fahéjat, szegfűszeget és szegfűborsot. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjével.

A Tom & Jerry tésztát egy nagy hőálló tálba tesszük, óvatosan hozzákeverünk 120 milliliter konyakot, ugyanennyi rumot és 240 milliliter forró tejet. Négy kis bögrébe adagoljuk, a tetejét szerecsendióval díszítjük.

Házi tojáslikőr

A tojáslikőr klasszikus változata tojás, tej, tejszín, cukor és vaníliakivonat felhasználásával készül. Fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst vagy reszelt szerecsendiót is adhatunk hozzá, hogy ízében és illatában még inkább ünnepi hangulatot árasszon.

Hat tojást szétválasztunk. A sárgáját vízgőz fölött két evőkanál cukorral besűrítjük nagyjából öt perc alatt. Egy nagy tálban összekeverünk három csésze tejet, 1/4 csésze bourbont, két evőkanál rumot és két evőkanál brandyt. Egy másik tálban habbá verjük a tojásfehérjét két evőkanál cukorral. A tojáshabot elkeverjük a sárgájával. 1 csészényi felvert habtejszínnel és fél teáskanál reszelt szerecsendióval ízesítjük. Alaposan lehűtjük. Pohárba adagolás előtt átkeverjük.

Coquito

A Coquito egy tradicionális Puerto-Rico-i rumpuncs, amit előszeretettel szolgálnak fel a karácsonyi ünnepek alatt.

350 milliliter sűrített tejet, ugyanennyi kókusztejet, 750 milliliter Puerto Rico-i fehér rummal összekeverjük. Három csésze vizet ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, reszelt gyömbérrel és vanília aromával felforralunk, negyed órára félretesszük, majd leszűrjük. A fűszeres vizet hozzákeverjük az alkoholos tejhez, üvegekbe adagoljuk és két órára hűtőbe tesszük. Hidegen kínáljuk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

likőr | karácsony | koktél | ital | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom