Close
Így alakítja át a karantén a kultúrát és a művészeket

Így alakítja át a karantén a kultúrát és a művészeket

A Highlights of Hungary Special #5 epizódjában a karantén és a kultúra a téma. Vajon milyen hatást gyakorol(t) ez a soha nem látott kihívás a kultúrára, amelyik egyik napról a másikra veszítette el a talajt, s eközben milyen digitális megoldásokra ösztönözte a különböző szereplőket? Mi tartja életben most az alkotót, nemcsak anyagilag, de szellemileg, mentálisan is? Hogyan lehet megtalálni a szabadságot a bezártságban?

A beszélgetőtársak ezúttal Jedlicska Márton reklámszakember, Prieger Zsolt zenész, producer, az Anima Sound System alapítója, és Máté Gábor színész, rendező, a Katona József Színház igazgatója.

A kultúra fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni ezekben a nehéz időkben sem, és Prieger Zsolt leírásával egy kicsit közelebb is kerülünk hozzá: „A haza kontextusában az első, második és harmadik, aminek eszünkbe kell jutni, az a kultúra. Ebben az oktatás, a gyerekkorunk, a jövőképünk, minden beletartozik. A színház és a zene is.”

Az elsők között a színházakat érintette a járvány és az első intézkedések. A ránk szakadt idő egyszerre lehet áldás és átok – miképpen csapódik le ez a kreatív szférában, s mi lesz ezután?

„A színház egy közösség, feltételezi a közönséget is, és feltételezi azt is, hogy nekünk egy térben kell együtt lenni. Egy térben csinálunk valamit, és utána azt az egy térben csinált valamit megmutatjuk azoknak, akik teljesen véletlenszerűen összejönnek egy térben, és akkor ott egy különleges lelki közösség épül ki valaminek a mentén. Annak mentén, amit mi mutatni akarunk” – mondja Máté Gábor, és képzeletben már a színházteremben várjuk az előadás kezdetét.

Gondolkodjunk hosszútávban, vagy az adott pillanatot akarjuk kimaxolni? No és mi lesz a normális a járvány után?

„Valahol ez egy teszt mindenkinek. Most kiderül, hogy képesek vagyunk-e beleállni a helyzetbe. (…) Minden olyan márka, akinek van mondanivalója, van valami, amiben hisz, az ebben a helyzetben tud valamit mondani” – hallunk egy újabb aspektust Jedlicska Mártontól.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, az ötödik special epizód errefelé található.

További kapcsolódó tartalomért kövesd a Highlights of Hungary Facebook és Instagram oldalait.

máté gábor | podcast | prieger zsolt | jedlicska márton | highlights of hungary

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram