Close
Turisták helyett önkéntes karbantartókat várnak a Feröer-szigetekre áprilisban

Turisták helyett önkéntes karbantartókat várnak a Feröer-szigetekre áprilisban

Karbantartás miatt zárva – sok helyen találkozhattunk már ezzel a felirattal, hamarosan pedig a Feröer-szigetekre is kiírhatnák. Mindezzel természetesen nemes céljuk van a helyieknek, nevezetesen megőrizni a szigetcsoport érintetlen természeti szépségeit.

Néhány hónappal korábban írtunk róla, hogy milyen veszélyeket is hordoz magában az overtourism, vagyis az a jelenség, amikor egy térséget túlzott mértékben lepnek el a turisták. Nemcsak a helyiek életét keseríthetik meg, hanem a környezetre is igen káros hatással lehetnek a nagy számban érkező idegenek.

A Feröer-szigetek jelenleg azon kivételes területek közé tartozik, amelyet jórészt sikerült megőrizni “érintetlennek” és nagyon jó lenne, ha ez így is maradna. Ennek érdekében egy hétvégére lezárják a szigeteket a turisták előtt és karbantartási munkálatokat végeznek majd április 25-27 között.

Minderre azért van szükség, mert az elmúlt években tíz százalékkal emelkedett az ideérkező turisták aránya, a bámulatos sziklák és lélegzetelállító vízesések évente nagyjából 100 ezer látogatót vonzanak.

Most pedig elérkezett az idő arra, hogy egyrészt rendet teremtsenek a már itt járt turisták után, másrészt felkészüljenek az újak érkezésére. A nemes célt szolgáló eseményre önkéntesek jelentkezését várták, akiknek a repülőjegyet ugyan meg kellett vásárolniuk, ám a szállást és étkezést már biztosítják számukra.

A felhívás sikerét mutatja, hogy a meghirdetett 100 hely már el is kelt, idén tehát nincs szükség további segítőkre. A tervek szerint azonban éves hagyományt teremtenének ebből, tehát jövőre ismét lesz lehetőség segíteni a helyieknek a Feröer-szigetek megőrzésében.

És hogy konkrétan miből is áll a hétvégi program? A projekt magában foglalja például gyalogos ösvények kialakítását a gyakran látogatott helyeken, kilátópontok telepítését és a tájékozódást segítő turistajelzések felállítását. A munka végeztével, vasárnap egy lakomát is tartanak a helyiek az önkéntesek számára. Szerintünk egy igazán példás kezdeményezésről van szó, reméljük, hogy még jó sokáig sikerül megőrizni a szigetek természeti szépségeit.

Ha egy fantasztikus videót is megnéznél a szigetcsoportól:

(Képek: Unsplash)

természet | turistaözön | önkéntes | környezetvédelem | elturistásodás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram