Close
Turisták helyett önkéntes karbantartókat várnak a Feröer-szigetekre áprilisban

Turisták helyett önkéntes karbantartókat várnak a Feröer-szigetekre áprilisban

Karbantartás miatt zárva – sok helyen találkozhattunk már ezzel a felirattal, hamarosan pedig a Feröer-szigetekre is kiírhatnák. Mindezzel természetesen nemes céljuk van a helyieknek, nevezetesen megőrizni a szigetcsoport érintetlen természeti szépségeit.

Néhány hónappal korábban írtunk róla, hogy milyen veszélyeket is hordoz magában az overtourism, vagyis az a jelenség, amikor egy térséget túlzott mértékben lepnek el a turisták. Nemcsak a helyiek életét keseríthetik meg, hanem a környezetre is igen káros hatással lehetnek a nagy számban érkező idegenek.

A Feröer-szigetek jelenleg azon kivételes területek közé tartozik, amelyet jórészt sikerült megőrizni “érintetlennek” és nagyon jó lenne, ha ez így is maradna. Ennek érdekében egy hétvégére lezárják a szigeteket a turisták előtt és karbantartási munkálatokat végeznek majd április 25-27 között.

Minderre azért van szükség, mert az elmúlt években tíz százalékkal emelkedett az ideérkező turisták aránya, a bámulatos sziklák és lélegzetelállító vízesések évente nagyjából 100 ezer látogatót vonzanak.

Most pedig elérkezett az idő arra, hogy egyrészt rendet teremtsenek a már itt járt turisták után, másrészt felkészüljenek az újak érkezésére. A nemes célt szolgáló eseményre önkéntesek jelentkezését várták, akiknek a repülőjegyet ugyan meg kellett vásárolniuk, ám a szállást és étkezést már biztosítják számukra.

A felhívás sikerét mutatja, hogy a meghirdetett 100 hely már el is kelt, idén tehát nincs szükség további segítőkre. A tervek szerint azonban éves hagyományt teremtenének ebből, tehát jövőre ismét lesz lehetőség segíteni a helyieknek a Feröer-szigetek megőrzésében.

És hogy konkrétan miből is áll a hétvégi program? A projekt magában foglalja például gyalogos ösvények kialakítását a gyakran látogatott helyeken, kilátópontok telepítését és a tájékozódást segítő turistajelzések felállítását. A munka végeztével, vasárnap egy lakomát is tartanak a helyiek az önkéntesek számára. Szerintünk egy igazán példás kezdeményezésről van szó, reméljük, hogy még jó sokáig sikerül megőrizni a szigetek természeti szépségeit.

Ha egy fantasztikus videót is megnéznél a szigetcsoportól:

(Képek: Unsplash)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom