Close
Komolyan fel kell készülnie Budapestnek a turistaözön veszélyeire

Komolyan fel kell készülnie Budapestnek a turistaözön veszélyeire

Overtourismnak hívják azt a jelenséget, amikor egy települést vagy térséget turisták tömegei lepik el, rontva ezzel a helyiek életminőségét vagy rombolva a természeti környezetet. Magyarországra egyelőre nem jellemző ez, de vannak már jelei, ezért időben fel kell készülni a megelőzésére, kezelésére – írja egy tanulmányban a KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó társaság.

A közleményben Indra Dániel, a KPMG turisztikai tanácsadó részlegének vezetője kifejtette, hogy Magyarországon is vannak már jelei az overtourismnak, példaként a tavalyi népszavazást említette a budapesti bulinegyedben, ahol a helyieknek gondot okoz a vendégek nagy száma, de akadnak már elégedetlen hangok nyáron a Balaton környékén is. A túlzott elturistásodás hátterében az internetes bakancslisták megjelenése, a rövid távú lakáskiadás (Airbnb), valamint az olcsó repülés áll.

A túlzott turizmus egyik jele, hogy bizonyos pontokon kapacitásszűke kezd kialakulni.

Az első példa erre a szakértő szerint a Liszt Ferenc repülőtér, amelynek forgalma 2013-ról 2018-ra 8,5-ről 15 millió utasra nőtt, főszezonban telített. Ilyen jelenség a magas szállodai szobakihasználtság is – Budapesten szeptemberben is 86 százalék felett volt a mutató –, amely több magyar turisztikai célpontnál is előfordul szezonálisan.

“A túlturistásodás legjobb ellenszere a látogatók időbeli és térbeli széthúzása, amelyben Magyarországon komoly szerep hárul a vidéki célpontokra és szállodákra. Biztató jelenség, hogy az utóbbi években a fővároson kívüli vendégéjszakák számának növekedése felzárkózott Budapest mögé (10,7 illetve 9,6 százalék), de ahhoz, hogy a térbeli széthúzás működjön, a vidéki vendégforgalomnak jobban kellene növekednie a budapestinél. Ennek egyik feltétele a működő szálláshelyek minőségi fejlesztése, illetve a szobakapacitás bővülése” – mondta Indra Dániel.

Azt viszont jó hírnek nevezte, hogy a következő években több mint ezerháromszáz vidéki szállodai szobát adhatnak át Magyarországon, meglepően egyenletes területi lefedettséggel. Száz-kétszáz szobás szállodák épülnek Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Szántódon, Pannonhalmán, Mátrafüreden, és közepes méretű beruházások zajlanak olyan településeken, mint Kisvárda, Mezőkövesd, Győr, Szentes, Szeged és Bük.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program kifejezett célja, hogy láncba szervezze az attrakciókat és a szálláshelyeket, és így növelje az élménypontok számát az országban.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

statisztika | turistaözön | vendéglátás | elturistásodás | budapest

FOLYTASD EZZEL

Megdőlt a magyarországi melegrekord, elképesztő hőmérsékletet mértek

Ha már epedve várnád a hőség enyhülését, sajnos van egy nagyon rossz hírünk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom