Close
Sokkoló meglepetés éri azokat, akik vb-meccsjegy nélkül érkeznek Katarba

Sokkoló meglepetés éri azokat, akik vb-meccsjegy nélkül érkeznek Katarba

Viktor Navorski története kicsiben. 

Mint ismeretes, sok szurkoló elégedetlen a katari labdarúgó-világbajnoksággal (hogy miért, az most ide nem fér ki), az egyik problémát az alkoholfogyasztás korlátozása jelenti. A dohai repülőtér viszont a kivételek közé tartozik, ott a hosszú átszállási idővel rendelkező utasok korlátlanul vásárolhatnak alkoholt a várótermekben és a vámmentes boltokban.

És bár Katar egy nem akármilyen világeseménynek ad otthont, az utasok a tranzitzónán kívül nem léphetnek be az országba – még néhány órára sem. Nem nézhetik meg a fővárost és annak látványosságait, illetve nem szívhatják magukba a vb hangulatát.

Kizárólag az érvényes meccsjegyet birtokló szurkolók jogosultak ugyanis Hayya-kártyát, azaz a Katarba történő belépést biztosító személyi igazolványt beszerezni. Mindenki mást kitiltanak.

Így járt a katari barátaihoz látogatóba érkező Humphrey Wilson is, akinek feleségével együtt tizenöt órás várakozási időt kellett átvészelnie a dohai Hamad nemzetközi repülőtéren.

Miután megvásárolta a repülőjegyeket, Wilson csak akkor felfedezte fel, hogy mi a helyzet.

“A foglalás előtt ellenőriztük a feleségemmel, hogy a [Covid] tesztelési követelményeket november 1-jétől feloldják, és megnéztük azt is, jogosultak vagyunk-e vízummentes belépésre. Sehol nem láttuk ezt a Hayya-kártyás dolgot” – mondta. “Csak akkor jöttem rá, amikor a Katarban élő barátom megemlítette”.

Abban az időszakban még nem lehetett meccsjegyet kapni, bár utólag a FIFA megnyitotta a vásárlási lehetőséget pár ezer megmaradt belépőre.

Wilson körbekérdezett a légitársaságnál a foglalás esetleges megváltoztatásáról, plusz a várakozási idő csökkentéséről, ám azt a választ kapta, hogy ez több száz fontba kerülne. A repülőtéren lévő tranzitszállodában például éjszakánként kétszáz fontot kérnek el egy szobáért.

A csatlakozás napján – és éjszakáján – amennyire lehetséges, Wilsonék megpróbálták tartalmasan kitölteni a tizenöt órát. Érdeklődtek, van-e esély kihúzni néhány órát a repülőtér egyik fizetős várótermében, de az nagyon zsúfolt volt, a hat pihenőszék mindegyikét elfoglalták már.  Kellemesen megvacsoráztak, majd egy kis időt munkával töltöttek. “A repülőtéren nagy a nyüzsgés. Azt tanácsolták, hogy használjuk az ingyenes ‘csendes szobát’ a pihenésre. Ezekben napozóágyakhoz hasonló, rögzített fekhelyek vannak – valamilyen szintű kényelmet tudnak biztosítani, bár sokkal jobb lenne, ha teljesen vízszintesek lennének, ami lehetővé tenné, hogy oldalra fordulva aludjunk rajta. Sokan emiatt inkább alá fekszenek. A szobákat általában elkülönítik a férfiak és a nők számára, ez pedig bosszantó, ha férj és feleség vagyunk. Akadnak azért vegyes ún. családi szobák, ahová mi is mentünk. A füldugó és a szemmaszk elengedhetetlen, mivel a helyiségek nem túl csendesek és eléggé világosak. Sikerült azonban pár órát aludnunk, ami felért egy áldással” – mesélte Humphrey Wilson.

Amint december 2-án véget ér a világbajnokság csoportköre, nagyszámú szurkoló, médiakülönítmény és tisztségviselő fogja elhagyni az országot, “felszabadítva” jó néhány helyet.

A hatóságok azóta közölték, hogy Katarba vb-meccsjegy nélkül is be lehet majd jutni.

Nemrég megírtuk, hogy elhunyt az iráni származású Mehran Karimi Nazzeri, aki tizennyolc éven át élt a párizsi Roissy Charles de Gaulle reptéren 1988-tól. Az ő valós története inspirálta a Terminál című filmet.

(Forrás: Independent, fotók: Unsplash)

tranzit | doha | katar | foci vb | repülőtér

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram