Megdőlt a legnagyobb tévhit a kávéról

Vannak, akik a kávéban lévő koffein energizáló hatása miatt isznak egy csésze feketét, míg mások az ital finom ízét kedvelik. Azok pedig, akik megpróbálják kerülni a koffeinfogyasztást, gyakran döntenek a koffeinmentes kávé mellett. Kiderült azonban, hogy ez a megoldás mégsem annyira tökéletes. 

Mítosznak bizonyult csupán, hogy a koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes lenne, ugyanakkor az azonban tény, hogy alacsony szintben tartalmazza az energizáló, frissítő alkotóelemet. Becslések szerint a koffein kilencvenhét százaléka távozik csupán annak az eljárásnak a során, amelyben mentesítik a kávét a koffein alól.

A megmaradt három százalék csekélynek tűnik, mégsem elhanyagolható például a koffeinérzékenyek számára.

A koffeinmentes kávé lényegesen alacsonyabb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé; egy csészényi italban 95–200 milligramm van az összetevőből, míg a koffeinmentes változat 3–15 milligrammot tartalmaz. A koffeinmentesítési eljárás során a gyártók a nyers kávébabot vízbe és olyan oldószerekbe áztatják, amelyek a koffein nagy részét kiszívják.

Az így eltávolított koffeint más termékek gyártásához használják fel.

A koffeinérzékenyek számára tehát a mentes kávé nem bizonyul jó alternatívának. Számukra a szakértők inkább az olyan gyógyteák fogyasztását javasolják, mint a kamilla vagy a rooibos.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

koffeinmentes kávé | koffein | mítosz | kávé | tévhit

FOLYTASD EZZEL

Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni

Így bánhatsz királynőként az édesanyáddal ezen a vasárnapon

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom