Megdőlt a legnagyobb tévhit a kávéról

Vannak, akik a kávéban lévő koffein energizáló hatása miatt isznak egy csésze feketét, míg mások az ital finom ízét kedvelik. Azok pedig, akik megpróbálják kerülni a koffeinfogyasztást, gyakran döntenek a koffeinmentes kávé mellett. Kiderült azonban, hogy ez a megoldás mégsem annyira tökéletes. 

Mítosznak bizonyult csupán, hogy a koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes lenne, ugyanakkor az azonban tény, hogy alacsony szintben tartalmazza az energizáló, frissítő alkotóelemet. Becslések szerint a koffein kilencvenhét százaléka távozik csupán annak az eljárásnak a során, amelyben mentesítik a kávét a koffein alól.

A megmaradt három százalék csekélynek tűnik, mégsem elhanyagolható például a koffeinérzékenyek számára.

A koffeinmentes kávé lényegesen alacsonyabb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé; egy csészényi italban 95–200 milligramm van az összetevőből, míg a koffeinmentes változat 3–15 milligrammot tartalmaz. A koffeinmentesítési eljárás során a gyártók a nyers kávébabot vízbe és olyan oldószerekbe áztatják, amelyek a koffein nagy részét kiszívják.

Az így eltávolított koffeint más termékek gyártásához használják fel.

A koffeinérzékenyek számára tehát a mentes kávé nem bizonyul jó alternatívának. Számukra a szakértők inkább az olyan gyógyteák fogyasztását javasolják, mint a kamilla vagy a rooibos.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

koffein | mítosz | koffeinmentes kávé | kávé | tévhit

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom