Close
Kecskelottóval mentenének meg egy nemzeti parkot a Hawaii-szigeteken

Kecskelottóval mentenének meg egy nemzeti parkot a Hawaii-szigeteken

A lottójátékok főnyereménye általában nagy összegű készpénz vagy egyszeri extra élmény szokott lenni, de a világ másik felében most valami mással csalogatnak.

A Hawaiin található Aloha állam több száz kecskét tervez kisorsolni a helyiek között, amit azért kénytelenek meglépni, mert az állatok jó eséllyel szinte teljesen tönkretesznek egy történelmi jelentőségű helyet. A természeti szépsége és kulturális jelentősége miatt fontos Puʻuhonua o Hōnaunau Nemzeti Park állapotának megőrzése érdekében komoly erőfeszítésekre van szükség.

Az egyébként alapból imádnivaló  kecskék ugyanis komoly veszélyt jelentenek a biológiai sokszínűségre, miután teljesen elfoglalták a parkot.

Puʻuhonua régebben afféle menedékhelynek számított, amely az ősi háborúk idején a harcosokat és a civileket egyaránt megvédte. A Hawaii-szigetek nyugati oldalán található Puʻuhonua o Hōnaunau napjainkban is fontos ősi szertartási helyként ismert.

A sorsolás házigazdája a földügyi és természeti erőforrások minisztériuma (DLNR) lesz, amely várhatóan mintegy hétszáz kecskét oszt szét a lakosság kecsketartásra fogékony tagjai között.

Aki szeretne egyet (vagy inkább többet) hazavinni a kecskék közül, annak nincs más dolga, mint tartási engedélyért jelentkeznie a sorsolásra, melyet július 28-án tartanak. A hivatal szerint engedélyenként maximum húsz-ötven kecskét osztanak ki. A nyertes pályázóknak rendelkezniük kell egy teherautóval vagy egy zárt pótkocsival, amivel el tudják szállítani az állatokat.

Az engedélykérés ingyenes, jelentkezni július 21-ig lehet. A kecskeosztás napján, augusztus 11-én a nemzeti park zárva tart majd.

Korábban mi is megírtuk, hogy a korlátozások enyhítése után nemcsak a Hawaii-szigetekre érkező látogatók száma emelkedett meg, hanem az autóbérlési szolgáltatás díja is. Az autóbérléssel foglalkozó társaságok járműveik eladásával kénytelenek voltak ritkítani a flottájukon, mert turisták hiányában alig-alig akadt ügyfelük, és nem tudták hol parkoltatni a használaton kívüli autóikat. Ennek következtében aztán szigetszerte autóhiány lépett fel, a turisták visszatérte után jóval kevesebb bérelhető kocsi maradt.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

ingyen | sorsolás | kecske | szigetek | hawaii

FOLYTASD EZZEL

Mától újra lehet síelni Magyarország egyik kedvenc síarénájában

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram