Close
Ritkán látható vintázs fotókkal meséli el André Kertész, milyennek látta Párizst

Ritkán látható vintázs fotókkal meséli el André Kertész, milyennek látta Párizst

André Kertész párizsi tartózkodásának emlékeit nézhetjük meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a világhírű fotóművész születésének 125. évfordulója alkalmából. 

Az elsősorban Bölöni-, Kassák- és Mirkovszky hagyatékában fennmaradt fényképek közül több most kerül először a nagyközönség elé: hetvenhárom vintázs felvételt láthatunk. A fotográfiák mind Kertész párizsi korszakából, az 1925–1935 közötti időszakból származnak. Az élet, a kávéházak, az utca apró, emberi dolgairól készített lírai, ellesett pillanatokat, tárgyakat, városrészleteket, portrékat, mozdulatművészeti fotográfiákat egészítik ki a Kertészről készült ritka fénykép- és hangfelvételek valamint írott dokumentumok, levelek, képeslapok.

A kamera poétája címen futó kiállítás további érdekessége a művész párizsi tartózkodásának magyar vonatkozású emlékei. A francia fővárost benépesítő emigráns magyar művészek életébe pillanthatunk bele. Kiemelve Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságát, a sok közös együtt töltött alkalmat éppúgy, mint az újdonságával a francia avantgárd színházi életbe berobbanó Blattner Géza-féle Bábszínház előadásait, díszleteit, tagjainak felszabadult mulatozásait.

Az Années folles-nak nevezett őrületes korszakban, a különböző stílusok kavalkádjában indult André Kertész karrierje semmilyen izmushoz nem sorolható. Fotográfiái az életre való telhetetlen kíváncsiságának lenyomatai és egyértelmű bizonyítékai megveszekedett elköteleződésének a formai precizitás mellett.

A kiállítás október 6-ig tekinthető meg.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

budapest | kertész andré | Petőfi Irodalmi múzeum | kiállítás | párizs

FOLYTASD EZZEL

Szabad szemmel is varázslatosan látványos csillagállás jön a hétvégén

Egy hónapon át tartó fesztivállá alakul az ünnepi időszak Budapest impozáns luxusszállodájában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram