Close
Ritkán látható vintázs fotókkal meséli el André Kertész, milyennek látta Párizst

Ritkán látható vintázs fotókkal meséli el André Kertész, milyennek látta Párizst

André Kertész párizsi tartózkodásának emlékeit nézhetjük meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a világhírű fotóművész születésének 125. évfordulója alkalmából. 

Az elsősorban Bölöni-, Kassák- és Mirkovszky hagyatékában fennmaradt fényképek közül több most kerül először a nagyközönség elé: hetvenhárom vintázs felvételt láthatunk. A fotográfiák mind Kertész párizsi korszakából, az 1925–1935 közötti időszakból származnak. Az élet, a kávéházak, az utca apró, emberi dolgairól készített lírai, ellesett pillanatokat, tárgyakat, városrészleteket, portrékat, mozdulatművészeti fotográfiákat egészítik ki a Kertészről készült ritka fénykép- és hangfelvételek valamint írott dokumentumok, levelek, képeslapok.

A kamera poétája címen futó kiállítás további érdekessége a művész párizsi tartózkodásának magyar vonatkozású emlékei. A francia fővárost benépesítő emigráns magyar művészek életébe pillanthatunk bele. Kiemelve Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságát, a sok közös együtt töltött alkalmat éppúgy, mint az újdonságával a francia avantgárd színházi életbe berobbanó Blattner Géza-féle Bábszínház előadásait, díszleteit, tagjainak felszabadult mulatozásait.

Az Années folles-nak nevezett őrületes korszakban, a különböző stílusok kavalkádjában indult André Kertész karrierje semmilyen izmushoz nem sorolható. Fotográfiái az életre való telhetetlen kíváncsiságának lenyomatai és egyértelmű bizonyítékai megveszekedett elköteleződésének a formai precizitás mellett.

A kiállítás október 6-ig tekinthető meg.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom