Kezdődik: a francia állam ökoadót vezet be a repülőgép-járatokon

Repülsz? Akkor fizess adót.

Könnyen lehet, hogy a francia állam friss lépésével egy világméretű adótrendet indít be.

A francia repülőterekről külföldre induló járatok utasainak úgynevezett ökoadót kell fizetniük.

A befolyt bevételből az ökológiailag kímélőbb közlekedési rendszereket, például a vasúthálózatot kívánják majd fejleszteni. A kivételt azok a járatok jelentik, amelyek Korzikára, Franciaország tengerentúli érdekeltségi körébe tartozó országokba indulnak, és azoknak sem kell fizetni, akik csak átszállnak francia reptereken.

A repjegyek árába természetesen eddig is több adónem/díj volt beleépítve, ezeknek országonként más az elnevezése. Angliában például ilyen a UK APD, amely az Egyesült Királyság repülőtereiről induló összes járat minden egyes utasára vonatkozik, de hozzá kell tennünk, hogy ezek nem ökoadók. Cseppet sem lennénk meglepődve, ha a gyakorlatot villámgyorsan átvennék más uniós országok is.

Az ökoadót 2020-ban vezetik be. Éppen nemrégiben írtunk a friss svéd trendről, a flygskamról, és ez a dolog kísértetiesen úgy hangzik, mintha a francia törvényhozók olvastak volna erről a skandináv trendről.

A svédek megint szemléletet formálnak: itt van a flygskam

Nem újdonság, hogy a vonatos utazások sokkal kisebb mértékben növelik a karbonlábnyomunkat, mint a repülős utak. Svédországban már mozgalom is indult, melynek neve: flygskam.

repülőtér | flygskam | repülőgép | ökoadó | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom