Close
Kezdődik: a francia állam ökoadót vezet be a repülőgép-járatokon

Kezdődik: a francia állam ökoadót vezet be a repülőgép-járatokon

Repülsz? Akkor fizess adót.

Könnyen lehet, hogy a francia állam friss lépésével egy világméretű adótrendet indít be.

A francia repülőterekről külföldre induló járatok utasainak úgynevezett ökoadót kell fizetniük.

A befolyt bevételből az ökológiailag kímélőbb közlekedési rendszereket, például a vasúthálózatot kívánják majd fejleszteni. A kivételt azok a járatok jelentik, amelyek Korzikára, Franciaország tengerentúli érdekeltségi körébe tartozó országokba indulnak, és azoknak sem kell fizetni, akik csak átszállnak francia reptereken.

A repjegyek árába természetesen eddig is több adónem/díj volt beleépítve, ezeknek országonként más az elnevezése. Angliában például ilyen a UK APD, amely az Egyesült Királyság repülőtereiről induló összes járat minden egyes utasára vonatkozik, de hozzá kell tennünk, hogy ezek nem ökoadók. Cseppet sem lennénk meglepődve, ha a gyakorlatot villámgyorsan átvennék más uniós országok is.

Az ökoadót 2020-ban vezetik be. Éppen nemrégiben írtunk a friss svéd trendről, a flygskamról, és ez a dolog kísértetiesen úgy hangzik, mintha a francia törvényhozók olvastak volna erről a skandináv trendről.

repülőtér | franciaország | ökoadó | repülőgép | flygskam

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram