A svédek megint szemléletet formálnak: itt van a flygskam

Egy újabb tudatos és előremutató őrület indult el Skandináviából, melynek a flygskam nevet adták. Ha ismerjük a hygge, lagom, lykke kifejezéseket, és a szó elejét vizsgáljuk, arra is gondolhatnánk, hogy északon forradalmasították a kényelmet a repülőkön, és saját plédekkel, otthonról hozott bögrékkel és relaxációs zenével... de valójában éppen a repülés ellen mennek, és angolul a flygskam annyit tesz, mint "flight shaming". Svédországban elindult valami: sűrítik a belföldi és nemzetközi vonatjáratokat is, mert egyre többen döntenek úgy, hogy maradnak a földön, és nem szállnak repülőre, még üzleti út miatt sem. 

Évek óta elhisszük a finneknek, dánoknak, svédeknek, hogy ők igazán tudnak élni. Szemléletmóduk úgy környezetbarát, hogy közben előtérbe helyezi az egyén kényelmét és lelki békéjét is. Északon egyszerűen szépen élnek, nem véletlen, hogy megannyi reprezentatív boldogságkutató felmérés élén járnak. Mit nekik hideg és sötétség: a család, a komfort, a természethez való visszatérés a lényeg, és ez látszik a közhangulaton is. Lefejthető ez persze gazdasági szintig is, hiszen az általános jólét szépen megalapozza a közhangulatot, de vitathatatlan, hogy példásan szervezik a mindennapokat.

A flygskam egyfajta szemléletváltást, életstílust hivatott kifejezni.

Aki kapcsolódik a mozgalomhoz, az egyén magasfokú kényelme helyett a bolygó igényeit helyezi előtérbe.

Teszik ezt úgy, hogy alapjaiban változtatják meg az utazási szokásaikat, és a légi közlekedés helyett a földi kötöttpályás utat választják, még akkor is, ha ez sokkal időigényesebb. Két fő szószólója van a flygskamnak: Bjorn Ferry sílövő olimpikon, és Greta Thunberg, a stockholmi parlament előtt is demonstráló tini klímaaktivista, aki mára a klímakatasztrófa elleni küzdelem szimbólumává vált. Greta és művész szülei teljesen bojkottálják a repülős utazásokat: operaénekes édesanyja csak olyan helyeken vállal fellépést, ahova el lehet jutni vonattal, és maga Greta is nemrégiben egy kéthetes európai turnét csinált végig repülős megoldás nélkül. A vonatos utazások ösztönzésére szintén született egy szó, ez pedig a "tagskryt", amire megint csak nem találunk jól hangzó magyar megfelelőt.

Svédországban tehát már sikknek számít, ha valaki a bolygó javára lemond a saját kényelméről.

De ez így sarkított, hiszen miért ne lenne kényelmes egy vonatos utazás? A jelentősebb kisebb karbonlábnyom mellett például olyan előnyöket tudnánk felhozni a vonatozás mellett, mint az, hogy sokkal többet látunk a tájból, hogy nagyobb a mozgástér, és trombózisveszély sincs, hogy kényelmesebben aludhatunk, hogy a vasútállomások zömmel a városközpontban vannak, vagyis nem kell bajlódni a transzferrel, egyből a centrumba érkezünk.

Egyre több a svéd híresség is, aki beáll a mozgalom mögé, és a #flygskam, #stayontheground, #tagskryt mondanivalóval nem egy újabb testápoló, táska, detox tea megvásárlására buzdítja a követőit, hanem a repülős utazások csökkentésére, elhagyására. Nem pózolnak a legmenőbb légitársaságok business osztályán, hanem lazán elmennek A pontból B pontba egy könyvvel és otthon készített harapnivalóval.

A mozgalom kritikájához azonban hozzátartozik, hogy ezt az életstílust nagy valószínűséggel tényleg egy érzelmileg stabil, jóléti társadalomban egyszerűbb kivitelezni. Közép- és Kelet-Európa még csak az elmúlt tíz-tizenöt évben kapott rá az utazásra, mióta az egymással versengő low fare légitársaságok sokszor nevetséges összegekért reptetik utasaikat. Erről az elérhető luxusról lemondani nehéz lenne, hiszen a dolgos mindennapokból való kiszakadást sokszor egy két-három napos városlátogatás jelenti – ebbe pedig nem fér bele a nyolc-kilenc órás utazás. Arról nem is beszélve, hogy a repülőzés sok esetben jóval olcsóbb is, mint a vonat.

Amerika pedig megint más, hiszen életstílusukhoz hozzátartozik, hogy az óriási országban sokan ingáznak repülővel munkaügyekben, ráadásul a vasúthálózat egyáltalán nem mondható korszerűnek. Igaz, komoly tárgyalások folynak az amerikai vasutak fejlesztéséről, de a tengerentúlon másképp kívánnak tenni az ügyért. A légitársaságok szívesen fordulnának a bioüzemanyagok felé.

Ez is érdekelhet:

Ezek a projektek nagyon sokat tesznek a Föld jövőjéért

Összegyűjtöttünk négy olyan "zöld" projektet, melyek igyekeznek tenni a súlyos problémák ellen, hogy újra jobb hely legyen a bolygónk. 

(Fotók: Unsplash)

utazás vonattal | környezettudatosság | vonat | repülés | flygskam

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom