Close
Skandináviában új dimenziókban jár a környezet­tudatosság

Skandináviában új dimenziókban jár a környezet­tudatosság

Ezúttal egy mini erőműként is működő irodaház épül Trondheimben, a valódi cél viszont teljes kerületeket emelni energiapozitív házakból, miközben a régi épületeket is brutális hatékonysággal újítják fel.

Miközben az Európai Unió arra törekszik, hogy hamarosan minden új épület zéró energiafelhasználású legyen, Norvégiában nem elégszenek meg a karbonsemlegességgel. Emlékszünk erre a formailag is előremutató hotelre, vagy az ugyancsak merész, víz alá bukó étteremre? Mindkettőt a Snøhetta tervezte, amely kulcsszereplő a mostani a történetben is. A dizájnerekből, építészekből, környezetmérnökökből álló Powerhouse-csapat tagjaként sorra emeli az energiapozitív épületeit a világ egyik leghidegebb országában.

„Ha Norvégiában lehetséges, akkor bárhol”

– foglalta össze a helyzetet Peter Bernhard, a szintén a Powerhouse-hoz tartozó Asplan Viak szaktanácsadója a Citylabnek.

A Brattørkaia Norvégia legnagyobb energiapozitív épülete lesz

2010-ben egy egyszerű kérdéssel indult a Powerhouse: lehetséges-e az épületeket nem csupán karbonsemlegessé tenni, de egyenesen a klímaválság megoldására használni? Azért ez szép kihívás: az EU energiafelhasználásának 40, a szén-dioxid kibocsátásának 36 százalékáért felelnek az épületek. A norvégok azért csak elkezdtek építkezni. Terveztek egy új Montessori-iskolát, átalakítottak négy kisebb irodaépületet, felépítettek néhány új otthont, és terveztek két új irodát. A tapasztalatok birtokában a Powerhouse egy határozott igennel válaszolt a 2010-es kérdésre.

Az új Montessori-iskola
Formabontó belső tér

Idén átadják a csoport eddigi legnagyobb munkáját, egyben Norvégia legnagyobb energiapozitív épületét, a Brattørkaia irodaházat a közép-norvégiai Trondheimben.

A nyolcemeletes épület évente 485 ezer kWh áramot termel majd, miközben egy átlagos norvég otthon nagyjából húszezret fogyaszt el egy évben. A megtermelt felesleget a norvég közmű-hálózatba táplálják majd.

És még egy fontos részlet, csak hogy jobban átérezzük a skandináv hozzáállást: a pluszenergia az építőanyagok előállításának környezeti terheit is semlegesíti. Ez azért különleges, mert „az energiapozitív épületek mainstream definíciója nem foglalja magába az építőanyagok előállítását”, magyarázta Jette Hopp, a Snøhetta építésze.

A Brattørkaia besegít majd a norvég Elműnek is

Mindez persze rendkívül komplex tervezést igényelt; mindenütt előnyt élveztek az újrahasznosított anyagok, de folyamatosan tájékozódtak a legújabbakról is, és minden döntés kettős célt szolgált a tervezéskor. „Semmi sem történt véletlenszerűen – jelentette ki Hopp. – Mindenhez több funkciót rendeltünk, így közvetlenül csökkentettük a fogyasztást, mert nem kellett megduplázni vagy triplázni a rendszereket.”

Hasonló aprólékossággal újította fel a csoport az Oslo melletti Kjørbo irodaházat, amelyben most már mozgásérzékelők kapcsolgatják a világítást, a régi csigalépcső már a szellőzőakna szerepét is betölti, a napelemek gyűjtötte áramot el is tudják tárolni, a sötétebb napokon pedig besegít a geotermikus fűtés. A régi ablaküvegeket a beltérbe helyezték át, ezzel is világosabbá téve a tereket, a szigetelést műanyag palackokból gyártott panelekkel egészítették ki, a homlokzatot fémlemezek helyett fával burkolták, melyeket egy japán égetéses technikával készítettek elő.

Az épület fogyasztása 85 százalékkal csökkent. A feles energiával immár fűt egy másik épületet, és áramot ad egy közeli hidrogénautó töltőállomásnak.

Mi más lenne a következő cél, mint energiapozitív városrészek emelése?

A Kjørbo faburkolatú homlokzata
Lejtős tető és ventilációt segítő lépcsőház

Mindezzel pedig valóban mindenki más előtt járnak, mert bár az energiapozitív épületekre több országban felfigyeltek – a leginkább Németországban –, konkrét felkérést egyelőre csak Norvégiában kapott a Powerhouse.

A merész, mégis racionális terveiről ismert Snøhetta ugyanakkor nemzetközi hírnévnek is örvend, hogy tovább ne menjünk, a budapesti Déli Kapu pályázatát is megnyerte. A környezettudatos iroda komoly megbízásokat kapott az Egyesült Államokban és Kanadában is, Európában pedig a Le Monde új, párizsi központját tervezte meg.

Norvégiában pedig – önállóan, és a Powerhouse-csoport partnereként is – egyenesen szárnyalnak. A Brattørkaia új épületként a lenyűgözően felújított Kjørbőnél is előremutatóbb lesz. A tető déli fekvésű lesz, és 26 fokban lejt majd, hogy maximálisan kihasználja a napsütést, a hengeres átrium a lehető legtöbb természetes fényt engedi az épületbe, a finoman ívelt homlokzat duplafalú üvege megfogja az északi szeleket, ugyanakkor segít az átszellőztetésben is.

Nem csak a műszaki részletekre figyelnek

És még így is igazságtalanok lennénk, ha nem helyeznénk tágabb kontextusba a fenti projekteket. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségével koránt sincs egyedül a Powerhouse. Norvégia deklarált célja karbonmentessé tenni a közlekedést, Oslo – Európa zöld fővárosa 2019-ben – reptere mellett pedig a Haptic és a NOA stúdió tervei alapján épül az energiapozitív Airport City.

Norvégiában törvény szavatolja a barangoláshoz való jogot, vagyis a norvégok néhány szabályt betartva sátrat verhetnek szinte bárhol az országban. Ez pedig a Snøhetta munkáiban is tetten érhető: bárki szabadon kószálhat az épületekben, -en, alatt.

„Hisszük, hogy az építészet az egyik legfontosabb kulturális kifejezési forma manapság, erős szociális hatással – mondja Hopp. – Egy nagyvonalú épület egyben közösséget is épít, és megváltoztatja az épített környezethez való viszonyunkat. Mindannyiunkét, ami hatalmas tett.”

FOLYTASD EZZEL
Ez a magyar kabin uralhatja a kisházak piacát
A világ egyik legmeghatározóbb építészportálja méltatja a Magyar Zene Házát
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom