Close
Nemsokára foglalhatjuk az asztalt Európa első víz alatti éttermébe

Nemsokára foglalhatjuk az asztalt Európa első víz alatti éttermébe

Elsüllyedt periszkópra vagy eldőlt betonépületre emlékeztető, kutatóközpontként is funkcionáló étterem nyílik hamarosan Norvégia déli részén.

Az alexandriai könyvtárat, valamint az oslói operaházat is megálmodó, igen befolyásos Snohetta stúdió Underre kereszteli a helyet, és a Baly nevű faluhoz tartozó tengerparton húzza fel (vagy inkább le…).

A hely megannyi különlegességet rejt: a bejáratot a szárazföldre tervezik, ellenben maga az étterem a víz alatt működik majd.

Összesen három szinten várják a vendégeket a környék sziklás hegyeihez remekül idomuló épületben, melyben „másodlagos funkcióként” a kutatók a tenger élővilágát tanulmányozhatják.

A nagyjából öt méterrel a vízfelszín alá, a tengerfenékre épített betonfalak nemhogy nem zavarják majd a tengeri lakcímkártyával rendelkező lakosokat, hanem a felületét szándékosan úgy alakították ki, hogy megtelepedhessenek rajta a kagylók.

Leglátványosabb részeinek egyike kétségkívül a 11×4 méteres panorámaablak lesz, ami egészen biztosan páratlan kilátással ajándékozza meg az asztalhoz ülőket, akik lényegében egy gigantikus akváriumot kapnak.

Az épület ellenáll az esetlegesen veszélyt jelenthető körülményeknek az erős hullámoktól kezdve az árapály-váltakozásokig.

Rune Grasdal projektvezető mindenkit megnyugtatott, hogy a nagyjából száz férőhelyes Under a bezártság helyett biztonságérzetet kelt, másik nagy előnyeként pedig összeköti a földet a természettel.

Az enteriőrt illetően rendesen megvilágított, hangulatos étkezőre lehet számítani, a négy méter magas ablakok elé két hosszú és több rövidebb asztalt helyeznek el. Az óceán és a felszín közti átmenetet képezve berendeznek egy pezsgőbárt is.

A hatszáz négyzetméteres étterem várhatóan jövő év elején fogadhatja a vendégeket.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: snohetta.com)

panoráma | tenger | Snøhetta | étterem | norvégia

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram