Close
Nemsokára foglalhatjuk az asztalt Európa első víz alatti éttermébe

Nemsokára foglalhatjuk az asztalt Európa első víz alatti éttermébe

Elsüllyedt periszkópra vagy eldőlt betonépületre emlékeztető, kutatóközpontként is funkcionáló étterem nyílik hamarosan Norvégia déli részén.

Az alexandriai könyvtárat, valamint az oslói operaházat is megálmodó, igen befolyásos Snohetta stúdió Underre kereszteli a helyet, és a Baly nevű faluhoz tartozó tengerparton húzza fel (vagy inkább le…).

A hely megannyi különlegességet rejt: a bejáratot a szárazföldre tervezik, ellenben maga az étterem a víz alatt működik majd.

Összesen három szinten várják a vendégeket a környék sziklás hegyeihez remekül idomuló épületben, melyben “másodlagos funkcióként” a kutatók a tenger élővilágát tanulmányozhatják.

A nagyjából öt méterrel a vízfelszín alá, a tengerfenékre épített betonfalak nemhogy nem zavarják majd a tengeri lakcímkártyával rendelkező lakosokat, hanem a felületét szándékosan úgy alakították ki, hogy megtelepedhessenek rajta a kagylók.

Leglátványosabb részeinek egyike kétségkívül a 11×4 méteres panorámaablak lesz, ami egészen biztosan páratlan kilátással ajándékozza meg az asztalhoz ülőket, akik lényegében egy gigantikus akváriumot kapnak.

Az épület ellenáll az esetlegesen veszélyt jelenthető körülményeknek az erős hullámoktól kezdve az árapály-váltakozásokig.

Rune Grasdal projektvezető mindenkit megnyugtatott, hogy a nagyjából száz férőhelyes Under a bezártság helyett biztonságérzetet kelt, másik nagy előnyeként pedig összeköti a földet a természettel.

Az enteriőrt illetően rendesen megvilágított, hangulatos étkezőre lehet számítani, a négy méter magas ablakok elé két hosszú és több rövidebb asztalt helyeznek el. Az óceán és a felszín közti átmenetet képezve berendeznek egy pezsgőbárt is.

A hatszáz négyzetméteres étterem várhatóan jövő év elején fogadhatja a vendégeket.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: snohetta.com)

FOLYTASD EZZEL
A Covid óta mindenki ezt keresi: sokszor többet ér a lakásunk, ha ezzel az egy dologgal rendelkezik
Így flörtöl a beton a terméskővel a hegyek lábánál fekvő portugál tanyán
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom