Close
Nemsokára foglalhatjuk az asztalt Európa első víz alatti éttermébe

Nemsokára foglalhatjuk az asztalt Európa első víz alatti éttermébe

Elsüllyedt periszkópra vagy eldőlt betonépületre emlékeztető, kutatóközpontként is funkcionáló étterem nyílik hamarosan Norvégia déli részén.

Az alexandriai könyvtárat, valamint az oslói operaházat is megálmodó, igen befolyásos Snohetta stúdió Underre kereszteli a helyet, és a Baly nevű faluhoz tartozó tengerparton húzza fel (vagy inkább le…).

A hely megannyi különlegességet rejt: a bejáratot a szárazföldre tervezik, ellenben maga az étterem a víz alatt működik majd.

Összesen három szinten várják a vendégeket a környék sziklás hegyeihez remekül idomuló épületben, melyben “másodlagos funkcióként” a kutatók a tenger élővilágát tanulmányozhatják.

A nagyjából öt méterrel a vízfelszín alá, a tengerfenékre épített betonfalak nemhogy nem zavarják majd a tengeri lakcímkártyával rendelkező lakosokat, hanem a felületét szándékosan úgy alakították ki, hogy megtelepedhessenek rajta a kagylók.

Leglátványosabb részeinek egyike kétségkívül a 11×4 méteres panorámaablak lesz, ami egészen biztosan páratlan kilátással ajándékozza meg az asztalhoz ülőket, akik lényegében egy gigantikus akváriumot kapnak.

Az épület ellenáll az esetlegesen veszélyt jelenthető körülményeknek az erős hullámoktól kezdve az árapály-váltakozásokig.

Rune Grasdal projektvezető mindenkit megnyugtatott, hogy a nagyjából száz férőhelyes Under a bezártság helyett biztonságérzetet kelt, másik nagy előnyeként pedig összeköti a földet a természettel.

Az enteriőrt illetően rendesen megvilágított, hangulatos étkezőre lehet számítani, a négy méter magas ablakok elé két hosszú és több rövidebb asztalt helyeznek el. Az óceán és a felszín közti átmenetet képezve berendeznek egy pezsgőbárt is.

A hatszáz négyzetméteres étterem várhatóan jövő év elején fogadhatja a vendégeket.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: snohetta.com)

víz alatt | tenger | élővilág | étterem | Under

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram