Close
Kiderült, melyik az év leginspirálóbb hazai projektje

Kiderült, melyik az év leginspirálóbb hazai projektje

A Highlights of Hungary-gálán a legpozitívabb hazai kezdeményezesék mutatkoztak be. Péntek este eldőlt, kié lett a fődíj.

Aki figyelte a Roadstert az elmúlt hónapokban, bizonyára észrevette, hogy kiemelten foglalkozunk a Highlights of Hungary idei sorozatával. Annyira hittünk és hiszünk abban, hogy érdemes beszélni azokról a hazai projektekről, amelyek építenek és adnak nekünk, hogy partneri kapcsolatra léptünk a Highlights mögötti lelkes és inspiráló csapattal. A több hónapos kampány után február 21-én este a Katona József Színházban kiderült, hogy az idei ötvenöt projekt közül ki lett a győztes.

Mielőtt felsorolnánk őket, megjegyezzük, hogy szerintünk a Highlights nem feltétlenül arról szól, ki nyer. Ezen projektek mindegyik olyasmi, ami a maga módján hozzátesz a körülöttünk lévő világhoz, vagyis mi, akik ebben az országban élünk, mindegyikkel nyerhetünk. A Highlights többek között azért is jó, mert ezek mindegyikére ráírányítja a reflektorfényt, hogy nagyobb nyilvánosságot kaphassanak.

És akkor most már tényleg nincs más hátra, mint leírni a díjazottak névsorát.

Az idei Highlights of Hungary ötvenötös válogatásából Dr. Csókay András és az általa vezetett idegsebész csapat kapta a legtöbb szavazatot.

A közönségszavazásának további top tíz helyezettje:

2. helyezett – OTDK – Országos Tudományos Diákköri Konferencia
3. helyezett – 10 millió fa
4. helyezett – MyFarm Harta
5. helyezett – Gombaszögi Nyári Tábor
6. helyezett – Virth Balázs
7. helyezett – Másállapotot a szülészetben
8. helyezett – Tilos Rádió
9. helyezett – Soharóza
10. helyezett – Suhanj! Alapítvány

“Olyan modellt találtunk ki, amely nem kategóriákban gondolkodik, vagyis lebontja a falakat, jó ügyeket, izgalmas sztorikat hoz össze – mondja Remete Tibor, a HoH-t alapító Super Channel stratégiai vezetője. – Szeretnénk, ha ezek a kapcsolódások és gondolatok áramolnának, hatnának egymásra, ezek a mikrotalálkozások pedig kivetülnének társadalmi szintre is. A Highlights of Hungary pedig ehhez lehet katalizátor.”

A díjátadón Dr. Csókay András idegsebész és csapata vihette haza a közönségdíjat, ők kapták a legtöbb voksot az online szavazáson. Az idegsebész műtéti csapat Dr. Csókay András és Dr. Valálik István vezetése alatt az orvostudomány és a hit erejével hajtotta végre tavaly nyáron azt az orvosi csodát, mely kivívta az elismerést: harminchárom órás műtét során választottak szét egy hároméves, fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikerpárt. A beavatkozást egyetlen idegsebész csoport sem vállalta rajtuk kívül. A műtétsorozat egyéb orvosi területeken folytatódik, hogy a gyerekek minél teljesebb életet élhessenek.

A második legtöbb szavazatot a felsőoktatási tehetséggondozásban és az értelmiségi elitképzésben hét évtizede élen járó OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) kapta. A hungarikumnak számító mozgalom jelentősége kétséget kizáróan vetekszik hasonló, nemzetközi programokéval. A harmadik helyet a klímaszorongásra válaszul életre hívott projekt, a 10 millió fa kezdeményezés szerezte meg.

Negyedik helyen a közösségifinanszírozás-alapú MyFarm Harta található, ahol a vevők előre bérlik a termőterületet, ötödik helyen pedig a szlovákiai magyar fiatalság egyedi hangulatú találkozóhelye, a Gombaszögi Nyári Tábor végzett. Hatodik helyezett Virth Balázs lett, az úszóedző, aki világbajnoki aranyhoz segítette Kapás Boglárkát. A Másállapot(ot) a szülészetben mozgalom, amely az egészségügy egyik legfontosabb területén kíván fordulatot elérni a hetedik, a harminc éve karakteres filozófia mentén működő Tilos Rádió a nyolcadik helyet szerezte meg. Kilencedik lett a Soharóza kísérleti kórus, akik hétköznapi ügyeket és témákat énekelnek meg színházi divatbemutató formájában, tizedik pedig a Suhanj! Alapítvány, amely sérültek és egészségesek közös sportolási lehetőségét biztosítja.

Kurátori és támogatói díjak

Idén is vállalkoztak a lehetetlenre a Highlights of Hungary kurátorai: saját, ötvenöt projektből álló listájukat leszűkítették arra az egy jelöltre, aki ebben az évben méltó a Kurátori díjra. A tíz főből plusz a Highlightsot alapító Super Channelből álló csapat választása a PET Kupára esett, mely mozgalom célja, hogy megtisztítsa a Tiszát és árterét az árvizek idején érkező műanyag hulladéktól.

A Forbes különdíját a Veresi Paradicsom, a Marie Claire-ét a Másállapot(ot) a szülészetben, a Kreatív-ét pedig a Tilos Rádió vehette át. A Market Építő Zrt. különdíját Párdy Bence kapta.

A Brain Bar különdíját az Országos Tudományos Diákköri Konferencia kapta. “Hiszünk benne, hogy az OTDK és a Brain Bar rokon kezdeményezések. Közös célunk a tehetséggondozás, a magyar fiatalok tudásának fejlesztése és érvényesülésük támogatása. A díj keretében felajánljuk, hogy segítjük az OTDK márka megújítását, formátumaik és kommunikációs csatornáik megerősítését a 21. századra” – osztotta meg döntésének okait a jövőfesztivál.

A KPMG Különdíját Rakó Ágnes, a KPMG sokszínűségért felelős partnere adta át a Van Helyed Alapítványnak. Az oktatást és az esélyegyenlőséget célzó Van Helyed Rendszer innovatív, komplex és szisztematikus metódusa az eredményre fókuszál, és minőségi oktatással teremt értéket. Ez a módszertan jól illeszkedik a KPMG gondolkodásához, a KPMG értékeihez és elhivatottságához. A díjjal pro-bono szakértői tanácsadási munka is jár, amelyet tetszőleges szakterületen használhatnak fel majd a nyertesek. Tavaly a Gloveye, 2018-ban a Logiscool nyerte el a KPMG-különdíját.

A Highlights of Hungary támogatója kiemelt támogatója a Magyar Telekom. 2020-ban, videós kontentsorozat keretében a Telekom és a Highlights közösen mutatnak majd be számos inspiráló történetet, még inkább közelebb hozva az emberekhez ezeket a különleges projekteket.

Ha többet szeretnél tudni róluk, a Highlights of Hungary oldalán megteheted.

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom