Close
Kiderültek a terasznyitás részletei

Kiderültek a terasznyitás részletei

Szabályokat, nyitvatartási időket és egyéb részleteket közölt a kormányinfó.

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este tíz órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is, írja a Kormany.hu.

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót.

Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik, mivel a Kormany.hu tájékoztatása szerint mostanra már körülbelül 3,1 millió ember kapott oltást. A vendéglátósok tehát már készülhetnek a teraszok nyitására;

a jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Emellett kiderült az is, hogy csak a felszolgálóknak kell maszkot viselni, az ott tartózkodó vendégeknek nem.

A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátóüzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Emellett ma újra megerősítették, hogy eltörlik a teraszok után fizetendő közterületi díjat. További információ, hogy a munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék is nyitva lehetnek, a szállodákban, hotelekben és szálláshelyeken található éttermek és bárok pedig

csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatják ki.

A kormány emellett május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést; továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténba kell maradnia, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

(Forrás: Kormany.hu, fotók: Getty Images, 21 vendéglő)

3 | terasz | budapest | vírus | újranyitás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram