Close
Kínai vakcinához köti az országba történő beutazást Kína

Kínai vakcinához köti az országba történő beutazást Kína

Ha nem kínai vakcinával oltottak be, akkor nem mehetsz Kínába.

A 2019-ben indult koronavírus-járvány eddigi kutatások alapján a kínai Vuhan városának egyik állatpiacán kezdődött, vagyis Kína több szinten is felelős azért, ami a világban az elmúlt években történik. A járványnak eddig világszerte több millió halottja van, a gazdasági válság okozta anyagi kár mértékét valószínűleg soha nem tudjuk majd felbecsülni, a bolygó lakosai maszkban járnak és karanténban élnek lassan másfél éve, és még mindig nem látszik pontosan, hol lesz ennek az egésznek vége.

Mao elvtárs, a kommunista Kína megalapítójának portréja a pekingi Tienanmen téren

Mindezek fényében etikailag kissé visszásnak tűnik az a lépés, amit Kínában élők már jó pár hete ismernek, de nemzetközi szinten most kezd nyilvánosságot kapni.

Egy kormányrendelet értelmében csak azok utazhatnak be Kínába, akiket kínai vakcinával oltottak be.

Az elmúlt napokban huszonhárom kínai nagykövetség jelentette be az új vízumrendeleteit, amelyből kiderült a fentebb említett feltétel. Az Amerikai Egyesült Államokban és Angliában működő kínai nagykövetséget is kommunikálták az intézkedést, ami azért fontos, mert egyik országban sem elérhető a kínai vakcina.

Pekingi Nemzetközi Repülőtér

A kínai külügyminisztérium a napokban jelentette be, hogy szeretnék újraindítani az országban a nemzetközi turizmust, aminek része, hogy

a vakcinával beoltott turistáknak is karanténba kell majd vonulniuk.

Szakértők erősen politikailag motivált döntésnek látják a lépést. Kínában ötféle vakcinát gyártanak, ezek közül egyet sem ismert még el – az egyébként nem a gyorsaságáról híres – Egészségügyi Világszervezet (WHO). A kínai kormány döntése sokak szerint felgyorsíthatja a kínai vakcinák elfogadását, plusz veszélyes precedenst teremthet, hiszen más országok is elkezdhetik majd válaszlépésként vakcinatípushoz kötni a beutazást.

Felmerül a kérdés: hogyan fogja kínai vakcinával beoltatni magát valaki, akinek a hazájában az nem elérhető?

Nicolas Thomas, egy hongkongi egyetem professzora szerint Kína a vakcinadiplomácia csúnyábbik arcát villantotta meg a lépésével.

Tulajdonképpen azt mondják, ha nem a mi vakcinánkkal oltottad be magad, akkor nem jöhetsz ide.

Vuhan, Kína

Mi a magunk részéről kissé visszásnak látjuk, hogy az ország, amelynek kiindulási pontja volt a vírus, és amelynek vezetése az első hónapokban megpróbálta eltussolni a vírus létezését – és ezzel hozzájárult a terjedéséhez – ilyen feltételeket szabjon. Kína 2022-ben téli olimpiát rendez, kívancsian várjuk, mely nemzetek sportolói nem utazhatnak majd el rá.

Talán a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak el kellene gondolkoznia azon, hogy egy olyan nemzetnek adja oda a rendezési jogot, amely nem felelős egy világjárvány kirobbanásáért, és az országban uralkodó emberi jogi helyzet is kevésbé ellentmondásos.

Mit gondolsz?

vakcina | kína | sinovac | utazás | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Bezár az ország egyik legszebb fürdője is

Ezt az öt dolgot mindenképp meg kell tenned a következő spanyolországi utadon

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram