Felöltöztetett tavasz – Megkóstoltuk a Kiosk színekkel és érzésekkel teli új menüjét

Ebben a sokszor terhelt és nehézkes világban néha érdemes örülni annak is, hogy csak vagyunk – ezekkel a szavakkal vezette fel Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos a Kiosk kóstolóját a minap. Gondolataira könnyű volt rácsatlakozni, elvégre egy ingerszegény téli időszakot követően ilyentájt valóban jólesik ünnepelni az életet. Úgyhogy egy kicsit örültünk.

A tavaszt sokunk mellett mindig az éttermek és a séfek várják a legjobban, hiszen az azt megelőző sivár hetekhez képest már szinte tobzódhatnak a frissességet és könnyedséget szállító zöldségekben, gyümölcsökben, új lendülettel írhatják át az évszakra rezonáló étlapot.

Alighanem így lehetett ezzel Balogh Péter séf is, mert elég volt csak rálesni a „természetesen” szezonális alapanyagokból építkező, vibráló színekkel és érzésekkel játszó új menüsorra, amiben első látásra visszaköszöntek a tavasz pillanatai, melyhez nagyot merítettek a Szentendrei-szigeten működő Papi farmjukról érkező "saját nevelésű" alapanyagaikból is (Ide kapcsolódóan rendelhető klasszikus húsvéti jóságcsomag mindenféle tipikus ünnepi finomsággal a kalácstól a sonkáig, de úgymond szokatlanabb tételek is kerülhetnek a kosárba. A Kioskban pedig mindig szeretik, ha a vendégek hazaviszik őket).

Modern magyar étteremként rendre büszkén hirdették önazonosságukat és rögtön az első ízelítőfalatokból kiderült, hogy ettől ebben az esztendőben sem tekintenek el. Felkerült például egy örök klasszikus, ami általában ünnepi alkalmak vagy hivatalos rendezvények kiemelt szereplője csupán. A jó öreg kaszinótojásról van szó, de talán mondani sem kell, hogy előkelőbb, "kioskos" verzióban jelenik meg; lazackaviárral, folyékony tojássárgájával, isteni krémességgel.

Aztán minden évben nagyot megy a superfood salátájuk, ami – érzésre – most sem lesz másként. Vannak benne salátalevelek, paradicsom, friss zöldborsókrém, és ami az egészet igazán felöltözteti a tavasz jegyeivel, az a málna. Egy ütős limoncello shot ideális partner mellé.

Ha egy kedvencet kellene megjelölni a kóstoló tételei közül, az a marhapofa pörkölt lenne.

Lassú főzéssel készül, frissítő hagymákat pakolnak bele, az egész tunkolni valóan szaftos, a hús pedig olyan puha, hogy kis túlzással elég rátenni a villát és már „omlik is össze”.

Ráadásul remekül kijön vele a nem feltétlenül konvencionálisnak mondható körete, a leginkább az ország nyugati csücskében nevezetes kattancs. A sós kalács arrafelé főként paprikás változatban ismert, itt viszont szarvasgombás harmóniával érkezik – az utóbbitól idegenkedők megnyugtatására csöppet sem tolakodó módon.

Zellervariációkkal (köztük barna vajas zellerkrémmel, zellersalátával, sült zellerrel), csapott bele még a tavaszba a kacsamell, és hasonlóan könnyített pályán mozgott a zárásként beroppanó eperkrémes mille-feuille is, szóval részünkről bármikor jöhet egy újabb életigenlős-tavaszünneplős felvonás.

tavaszi | új | kiosk | budapest | menü | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés