Close
Egy covidosa sem volt ennek a mesebeli szigetnek, aztán leszállt egy repülőgép

Egy covidosa sem volt ennek a mesebeli szigetnek, aztán leszállt egy repülőgép

Kiribati szigetének sikerült a világjárvány teljes ideje alatt covidmentesnek maradnia, de amikor pár nappal ezelőtt földet ért az első repülőjárat, a fedélzeten tartózkodó utasok kétharmadának pozitív lett a vírustesztje.

Kiribati harminckét atollja nagyjából félúton fekszik Ausztrália és Hawaii között, négyórás repülőútra a Fidzsi-szigetekről. A Csendes-óceánban fekvő, 119 ezer lakosú, független szigetország tíz hónap után először január közepén nyitotta újra határait.

A Fiji Airways egyik járata – amely január 14-én indult a Fidzsi-szigetekről Kiribati fővárosába, South Tarawára – volt az első repülőgép, amely leszállt az újranyitás után.

Az érkezéskor elvégzett vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a fedélzeten tartózkodó ötvennégy utasból negyvenhatan koronavírussal fertőzöttek. A hatóságok szerint a betegek karanténba kerültek.

Miután a karanténként kijelölt létesítmény egyik biztonsági őre és két további másik személy tesztje is pozitív lett, Kiribati vezetői bejelentették, hogy hétfőtől négynapos zárlatot vezetnek be a szigeten a kedden életbe lépett kéthetes kijárási tilalom mellett. Az iskolák zárva tartanak, a lakosok csak a legszükségesebb élelmiszerekért és orvosi segítségért hagyhatják el otthonaikat.

A jelentések szerint a járat  minden utasa két héttel indulás előtt karanténban volt,

és a beszállás előtt is tesztelték őket, ami kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogyan kaphatták el a vírust.

A Kiribatira utazóknak igazolniuk kell, hogy a felszállás előtt legalább tizennégy nappal megkaptak két oltást, be kell mutatniuk az indulás előtti hetvenkét órában elvégzett negatív teszteredményt, továbbá igazolást arról is, hogy tizennégy nappal korábban nem voltak betegek, és „covidmentes országból érkeztek”. A szigetre  érkezőknek tizennégy napos karanténidőt kell letölteniük.

A kormányzat szerint a szigetek lakosságának 93,4 százaléka egy adag,  53,1 százalékuk két adag védőoltást vett fel.

Egyébként számos távoli szigetcsoportnak sikerült megőriznie a covidmentességet, amit általában a teljes beutazási tilalom elrendelésével érték el.

Andrew Preston, a Bath-i Egyetem professzora szerint ez a stratégia fenntarthatatlan. „A legtöbb ország esetében nagyon nehéznek bizonyult olyan magas átoltottságot elérni, amely megakadályozza egy behurcolt eset bármilyen terjedését, és most, hogy az omikron képes újra megfertőzni a beoltottakat, úgy tűnik, ez a módszer nem működhet hosszú távú megoldásként.”

Eközben újabb rendelkezéssel szabályozta az oltási kötelezettséget az olasz kormány, amely pénteken pontos listát közölt arról, melyik hivatalba vagy üzletbe lehet kizárólag oltási igazolással belépni február elsejétől.

(Forrás Independent, fotók: Getty Images)

 

fidzsi | szigetek | mentes | járat | nulla eset

FOLYTASD EZZEL

Ha Bécsbe utazol a télen, számíts erre!

Újabb részletek derültek ki a világ legnagyobb aktív vulkánjának kitöréséről, reagált a turisztikai hatóság is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram