Close
Egy brit építész újraszabta a klasszikus mokkafőző formavilágát

Egy brit építész újraszabta a klasszikus mokkafőző formavilágát

A jó öreg kotyogós kávéfőző Olaszországból származik, Alfonso Bialetti szabadalmaztatta 1933-ban. A szerkezet azóta az egész világon elterjedt, igazi szimbólummá, megkerülhetetlen konyhai eszközzé vált. Legjellegzetesebb vonásait David Chipperfield is igyekezett megőrizni, miközben új dizájnt szabott neki.

A brit építész az olasz háztartási, leginkább konyhai eszközöket gyártó Alessi számára készítette el az új dizájnt, ami csupán néhány apróságban tér el az eredetitől – egy ilyen ikonikus terméket nem is szabad drasztikusan átformálni.

Alfonso Bialetti, aki nem csupán a kotyogós kávéfőző atyja, hanem az Alessi márka alapítójának nagyapja is egyben, hiába találta fel az eszközt a harmincas évek elején, az igazi áttörés egy évtizedig váratott magára. A Moka Expressz kezdetben csak a régióban vált ismertté, majd Alfonso fia, Renato beindított egy hatalmas reklámkampányt, hirdetésekkel lepte el a vásárokat, és fokozatosan a legnagyobb márkák közé emelte a Bialettit.

Munkájának köszönhetően a hatvanas években átlagosan öt nap alatt adott el annyi kotyogóst, mint apja a feltalálást követő öt évben.

Innentől kezdve egyértelművé vált, hogy a találmány sikeresen forradalmasította a kávéfőzést, hiszen már nemcsak az elegáns bárokban, hanem otthon is bárki finom kávét készíthetett magának.

Ami pedig az új dizájnt illeti, tényleg csak minimális változások történtek. A karakterisztikus nyolcszögletű forma helyett az újdonságnak tizenegy oldala van, ezáltal kissé teltebbé vált, a fedője az eredetivel ellentétben teljesen lapos, és a fogantyúnak is más formája van. Három különböző méretben lehet majd kapni, a legkisebb tizenegy, a legnagyobb tizennyolc centiméter magas. A legtöbb tekintetben azonban maradt a régi, például az anyaghasználatot és a színt tekintve, ami a megszokott szürke alumínium.

“A zaj, amit a szétszerelésekor és összeszerelésekor hallasz, a kotyogó hang, amit kiad a kávé elkészültekor, ezek a mindennapi események beleívódnak az emlékezetünkbe… én olyasmit szerettem volna csinálni, ami felerősíti ezeket az emlékeket; nem feltalálni egy kávéfőzőt, hanem megerősíteni ennek a tárgynak a történelmét, ami véleményem szerint egy őstípus, egy független autoritás. Meg akartam őrizni a legfontosabb tulajdonságait, az anyagát, a hangját és jellegzetes alakját” – magyarázta David Chipperfield a klasszikus mokkafőzőt az Alessi számára újraálmodó dizájner és építész.

Az új dizájnnal ellátott kotyogóst Milánóban mutatják majd be a nagyközönség előtt az áprilisi Salone del Mobile keretei között.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Dezeen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom