A koi halak társaságában töltött kávészünet sokkal intenzívebb relaxáció

Bár a koi halakról Japán juthat az eszünkbe, mégis Vietnámban találtak ki egy speciális műfajt hozzá: a Koi Fish Cafét, ahol a kávézás élményét összeköthetjük a halak nézegetésével és etetésével.

Furcsának tűnik elsőre, mégis logikus: jelentősen felerősíti a kávézás eleve relaxációnak szánt perceit, ha körülvesz bennünket a természet. Ehhez pedig nem kell elhagyni a nagyvárost, gondolhatták Vietnámban, és nemhogy gondolták, de meg is valósították: Ho Si Minh város önkormányzatának Kulturális, Sport és Turisztikai Osztálya az ötödik kerületben üzemeltet egy Kulturális Központot, ott nyílt meg néhány éve a Koi Garden Coffee.

Az asztalokat medencék veszik körül, melyekben több száz koi hal úszkál, márpedig a víz és a színes uszonyosok közelsége teljesen új minőséget ad a kávészünetnek. A Koi Garden Coffee 2018-ban indult, 2022-re már legalább tíz ilyen újhullámos kávézó működött a városban, például a második kerületi King Koi Coffee, ahol jelenleg a fő üzletág mellett egy másik is működik: tízezer dongért (kemény 146 forint) adnak egy zacskó haltápot, amivel aztán hosszasan etethetjük a koikat.

Vannak szabadtéri és fedett kávézók, de műfaji sajátosság, hogy sok helyre van szükség, részben mert a halak vizének is el kell férnie, részben pedig mert nagy bokszokra van szükség, mert baráti társaságok és családok előszeretettel ülnek be koi kávézókba.

Ennek megfelelően sok helyen hatalmas képernyőket állítottak, és mára kialakultak tematikus koikávézók, van sportos, japános (a tűzfalon cseresznyefák és a himedzsi várkastély képével), rajzfilmeket vetítő gyerekbarát. Azt meg nyilván mondani sem kell, hogy már nemcsak a nagyvárosiak tölthetik így az időt, de mondjuk a fenti videón látható Buôn Ma Thuột-iak is. Az utóbbi egy alig négyszázezres városka.

Bizonyos értelemben azonban a koikávézók csak egy hagyományt visznek tovább: az erős  vizuális stimulációra és tágas terekre fogékony vietnámiak már régóta ismerik a „kerti kávézókat”, aminek lényegében egy alfaja a kois.

Azért koikávézót működtetni nem egyszerű mulatság, a szezonális változások miatt folyamatosan gondozni kell a növényzetet, a visszatérő vendégek kedvéért időről időre alakítani kell kicsit a helyszín látványán, de mindenekelőtt az igazi feladat a halak egészségesen tartása. De megéri a fáradtság, főleg egy olyan országban, ahol mára erős hagyományai lettek a kávékultúrának,

(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Mervin Lee, nyitókép: GettyImages, illusztráció)

vietnam | kávé | Ho Si Minh-város | koi hal | kávézó

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom