Bár a koi halakról Japán juthat az eszünkbe, mégis Vietnámban találtak ki egy speciális műfajt hozzá: a Koi Fish Cafét, ahol a kávézás élményét összeköthetjük a halak nézegetésével és etetésével.
Furcsának tűnik elsőre, mégis logikus: jelentősen felerősíti a kávézás eleve relaxációnak szánt perceit, ha körülvesz bennünket a természet. Ehhez pedig nem kell elhagyni a nagyvárost, gondolhatták Vietnámban, és nemhogy gondolták, de meg is valósították: Ho Si Minh város önkormányzatának Kulturális, Sport és Turisztikai Osztálya az ötödik kerületben üzemeltet egy Kulturális Központot, ott nyílt meg néhány éve a Koi Garden Coffee.
Az asztalokat medencék veszik körül, melyekben több száz koi hal úszkál, márpedig a víz és a színes uszonyosok közelsége teljesen új minőséget ad a kávészünetnek. A Koi Garden Coffee 2018-ban indult, 2022-re már legalább tíz ilyen újhullámos kávézó működött a városban, például a második kerületi King Koi Coffee, ahol jelenleg a fő üzletág mellett egy másik is működik: tízezer dongért (kemény 146 forint) adnak egy zacskó haltápot, amivel aztán hosszasan etethetjük a koikat.
Vannak szabadtéri és fedett kávézók, de műfaji sajátosság, hogy sok helyre van szükség, részben mert a halak vizének is el kell férnie, részben pedig mert nagy bokszokra van szükség, mert baráti társaságok és családok előszeretettel ülnek be koi kávézókba.
Ennek megfelelően sok helyen hatalmas képernyőket állítottak, és mára kialakultak tematikus koikávézók, van sportos, japános (a tűzfalon cseresznyefák és a himedzsi várkastély képével), rajzfilmeket vetítő gyerekbarát. Azt meg nyilván mondani sem kell, hogy már nemcsak a nagyvárosiak tölthetik így az időt, de mondjuk a fenti videón látható Buôn Ma Thuột-iak is. Az utóbbi egy alig négyszázezres városka.
Bizonyos értelemben azonban a koikávézók csak egy hagyományt visznek tovább: az erős vizuális stimulációra és tágas terekre fogékony vietnámiak már régóta ismerik a „kerti kávézókat”, aminek lényegében egy alfaja a kois.
Azért koikávézót működtetni nem egyszerű mulatság, a szezonális változások miatt folyamatosan gondozni kell a növényzetet, a visszatérő vendégek kedvéért időről időre alakítani kell kicsit a helyszín látványán, de mindenekelőtt az igazi feladat a halak egészségesen tartása. De megéri a fáradtság, főleg egy olyan országban, ahol mára erős hagyományai lettek a kávékultúrának,
(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Mervin Lee, nyitókép: GettyImages, illusztráció)
koi hal | Ho Si Minh-város | kávézó | kávé | vietnam
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!