Bár a koi halakról Japán juthat az eszünkbe, mégis Vietnámban találtak ki egy speciális műfajt hozzá: a Koi Fish Cafét, ahol a kávézás élményét összeköthetjük a halak nézegetésével és etetésével.
Furcsának tűnik elsőre, mégis logikus: jelentősen felerősíti a kávézás eleve relaxációnak szánt perceit, ha körülvesz bennünket a természet. Ehhez pedig nem kell elhagyni a nagyvárost, gondolhatták Vietnámban, és nemhogy gondolták, de meg is valósították: Ho Si Minh város önkormányzatának Kulturális, Sport és Turisztikai Osztálya az ötödik kerületben üzemeltet egy Kulturális Központot, ott nyílt meg néhány éve a Koi Garden Coffee.
Az asztalokat medencék veszik körül, melyekben több száz koi hal úszkál, márpedig a víz és a színes uszonyosok közelsége teljesen új minőséget ad a kávészünetnek. A Koi Garden Coffee 2018-ban indult, 2022-re már legalább tíz ilyen újhullámos kávézó működött a városban, például a második kerületi King Koi Coffee, ahol jelenleg a fő üzletág mellett egy másik is működik: tízezer dongért (kemény 146 forint) adnak egy zacskó haltápot, amivel aztán hosszasan etethetjük a koikat.
Vannak szabadtéri és fedett kávézók, de műfaji sajátosság, hogy sok helyre van szükség, részben mert a halak vizének is el kell férnie, részben pedig mert nagy bokszokra van szükség, mert baráti társaságok és családok előszeretettel ülnek be koi kávézókba.
Ennek megfelelően sok helyen hatalmas képernyőket állítottak, és mára kialakultak tematikus koikávézók, van sportos, japános (a tűzfalon cseresznyefák és a himedzsi várkastély képével), rajzfilmeket vetítő gyerekbarát. Azt meg nyilván mondani sem kell, hogy már nemcsak a nagyvárosiak tölthetik így az időt, de mondjuk a fenti videón látható Buôn Ma Thuột-iak is. Az utóbbi egy alig négyszázezres városka.
Bizonyos értelemben azonban a koikávézók csak egy hagyományt visznek tovább: az erős vizuális stimulációra és tágas terekre fogékony vietnámiak már régóta ismerik a „kerti kávézókat”, aminek lényegében egy alfaja a kois.
Azért koikávézót működtetni nem egyszerű mulatság, a szezonális változások miatt folyamatosan gondozni kell a növényzetet, a visszatérő vendégek kedvéért időről időre alakítani kell kicsit a helyszín látványán, de mindenekelőtt az igazi feladat a halak egészségesen tartása. De megéri a fáradtság, főleg egy olyan országban, ahol mára erős hagyományai lettek a kávékultúrának,
(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Mervin Lee, nyitókép: GettyImages, illusztráció)
Ho Si Minh-város | koi hal | vietnam | kávézó | kávé
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!