Kölcsön nélkül csaknem lehetetlen új autót venni – ezek a lehetőségek

A magas infláció sokakat elriaszthat az autóvásárlástól. Bár a csökkenő kereslet a használt autók árán már látszik, az új autók ára még mindig dinamikusan emelkedik, és a szakértők szerint a következő hónapokban nem valószínű, hogy ez változni fog. Az is látszik, hogy aki hitelből vásárol autót, az több hitelt igényel hozzá. Vajon mekkora összegű kölcsön kell most egy autóhoz?

Csökkenő kereslet

Az elmúlt években még attól volt hangos a sajtó, hogy mekkora nehézséget jelentenek az autógyártók számára a chiphiány és az egyéb alkatrész-beszerzési problémák. És valóban, az új autókra gyakran hónapokat, volt, hogy egy évet is várni kellett. Bár a legkedveltebb típusokra, mint amilyenek az igen népszerű családi kombik, még mindig várni kell, de a helyzet mostanra sokat javult.

A használt autók ára korábban szintén nagy mértékben emelkedett, részben az infláció és a forint árfolyama miatt, részben pedig épp az autógyártás gyengélkedése miatt. Új autó helyett sokan kerestek inkább fiatalabb használt autókat, ami jelentősen növelte a használt autók iránti keresletet. Mostanra ez a lelkesedés lecsengett, és mivel az infláció továbbra is magas, sokan döntenek úgy, hogy nem vágnak bele nagyobb összegű vásárlásokba.

Az új autók még mindig nagyon drágák

Az új autók ára azonban továbbra is növekszik, és ennek több lehetséges magyarázata is van. Jelenleg egy technológiai átállás megy végbe az autópiacon, ami megemeli a fejlesztések költségét, és azon keresztül az új autók árát is.

Európában 2035-től már nem forgalmazhatók belsőégésű motorral hajtott autók, és a közelmúltban elfogadott Fit for 55 EU-s klímavédelmi szabály alapján az addig hátralévő időben a gyártóknak fokozatosan csökkenteniük kell az autók károsanyag-kibocsátását.

Az Európai Unióban 2022 júliusa óta az új autókat új biztonsági berendezésekkel kell felszerelni. A kötelező extrák pedig növelik az autók árát.

Annak ellenére, hogy a vásárlók árérzékenyek, az alacsonyabb kategóriás autók helyett a gyártók szívesebben gyártják azokat a modelleket, amelyeken nagyobb hasznot tudnak elérni. A jobban felszerelt, magasabb kategóriába tartozó típusokat részesítik tehát előnyben, így már nem igazán tudunk autót vásárolni 5 millió forint körüli alapáron.

Az elektromos autók népszerűek, de szintén drágák

Akinek fontos a környezetvédelem, vagy elkerülné az üzemanyagárak ingadozásából eredő bizonytalanságot, az szívesen vásárol elektromos autót. Ezek a gépkocsik egyre jobbak, hisz a mögöttük álló technológia folyamatosan és gyorsan fejlődik.

A korábban gyakran kritizált hatótávolság egyre nagyobb, és a töltési lehetőségek is egyre jobbak. Ma már sokan vállalnak hosszabb utazásokat is elektromos autóval, és az útjukon jól használható applikációk segítik őket.

Az elektromos autók otthoni töltése egyszerűen, viszonylag kisebb beruházással megvalósítható, és még a megnövekedett áramdíjak mellett is gazdaságosabb, mint egy hagyományos meghajtású autót tankolni.

Minden előnye ellenére az elektromos autózásnak hátrányai is vannak, például az árak és a szervizelési költségek. Bár a gyártók már megjelentek egy-egy olcsóbb modellel, 12 millió forintos vételár alá még mindig igen kevés típus fér be.

Milyen kölcsönt vegyünk fel?

Nem meglepő, ha ilyen árak mellett kölcsönre van szükségünk álmaink autójának megszerzéséhez. És bár korábban jellemző volt a 3 millió forint körüli hitelösszeg egy autóvásárlási hitelnél, ma már az 5-7 millió forint sem meglepő.

De milyen hitelt vehetünk fel, ha autót vásárolnánk? Ebben segít a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakportál.

A régi típusú autóhitelek, ahol a hitel összegét csak az autó vételárának megfizetésére használhattuk, és az autó a hitel fedezete volt, már nem léteznek. Ha autót szeretnénk venni, akkor autóhitelt igényelhetünk hozzá.

Ez sokkal rugalmasabb, mint a korábbi autóhitel vagy az autólízing. A kölcsön összegét nemcsak az autó árára fordíthatjuk, de a nevünkre írathatjuk az autót, vagy ha van, akkor a regisztrációs díjat, szervizt vagy akár az új nyárigumi-szettet is kifizethetjük belőle.

A személyi kölcsön ugyanis szabad felhasználású, és fedezet sem kell hozzá. A fedezetét kizárólag a jövedelem jelenti, így tehát fontos, hogy megfelelő munkánk vagy stabilan működő vállalkozásunk legyen. Minél magasabb a jövedelmünk, és kevesebb a már meglévő hitelünk, annál magasabb összeget tud nekünk adni a bank.

A kölcsön igénylése gyors és egyszerű, a pénzt akár napok alatt megkaphatjuk, és a legtöbb banknál mindent intézhetünk online is.

A bankok időnként kínálnak személyi kölcsönt célhoz kötötten is. Ez olyan kölcsön, mint a többi, de ha teljesítjük a bank hitelcélra vonatkozó feltételeit, akkor akár kedvezőbb kölcsönt is kaphatunk. Ilyen cél lehet az autóvásárlás is, vagy a zöld hitelcélok, mint az energiatakarékos járművek, házi autós töltő vagy napelemek.

Személyi kölcsön keretében általában legfeljebb 7-8 millió forintot igényelhetünk 7-8 éves futamidőre, de van olyan bank, amelyik akár 12 vagy 15 millió forintot is kínál.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom