Close
Kolozsváry Zsigmond-kiállítás nyílik Budapesten

Kolozsváry Zsigmond-kiállítás nyílik Budapesten

Kolozsváry Zsigmond festő- és grafikusművész több mint húsz munkáját mutatja be Budapesten a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria április végéig.

A galéria tárlata Kolozsváry Zsigmond (1899–1983) magyar származású, egykor Franciaországban élt, hazánkban kevésbé ismert művész különféle alkotói korszakait, pályája fejlődését ismerteti meg a magyar közönséggel. A több mint húsz, különböző korszakokból származó, gazdag szín- és formavilágú alkotás egy méltatlanul elfeledett, páratlan életműbe enged betekintést.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria

A magyar származású művész külföldön Sigismund Kolos-Vary néven ismert. Pályája korai korszakát

szürreális, félig figuratív kompozíciók, misztikus hangulatú képek jellemzik,

innen lép tovább a tájábrázolás ritmikus geometriájához. Az ötvenes években eljut a teljes absztrakcióig, majd az 1970-es évektől lírai kompozíciókkal zárta utolsó festői korszakát.

Kolozsváry Zsigmond: Kapcsolódások

Kolozsváry Zsigmond 1899-ben született Bánffyhunyadon, a budapesti Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Mély nyomot hagytak benne svájci és olaszországi utazásai, különösen a firenzei quattrocento egyik jelentős festője, Paolo Uccello alkotásai. Munkáit világszerte jelentős nemzetközi múzeumok őrzik a párizsi Musée National d’Art Moderne-től Izraelen, Algérián át az Egyesült Államokig.

Kolozsváry Zsigmond: Pihenés

Magyarországon néhány alkotása látható a Szépművészeti Múzeumban és a Pécsen a Janus Pannonius Múzeumban. A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria tárlata a járványügyi intézkedések betartása mellett regisztráció után látogatható. Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen lehet.

Jövő héten pedig elárverezik Pablo Picasso egyik női portréját:

Kálmán Makláry Fine Arts Galéria | Sigismund Kolos-Vary | budapest | pécs | szépművészeti múzeum

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram