Fenntartható és megfizethető bútorkollekcióval jelentkezik egy díjnyertes magyar márka

Új termékcsaláddal bővült az Elle Decor International Design Awards év márkája jelöltje, a Komok dizájnmárka portfóliója. A Struktúr asztalok és leülők az eddig megszokott geometrikus, letisztult megjelenéssel az ipari épületek szerkezeti kialakítását veszik inspirációként, miközben alapvető értékként a fenntarthatóság van a fókuszban.

A márka építész hátterű tervezői és alapítói, Nagy Péter és Juhász Norbert csakúgy, mint eddig, a Struktúr tervezése során a fenntarthatóságot tartották szem előtt. A Struktúr – többek között a Kapszula lámpa mellett – több változatban, anyaggal és felületkezeléssel is elérhető.

A Komok stúdiója egy budapesti ipari területen helyezkedik el, a Struktúr tervezésénél az alkotók erősen inspirálódtak az indusztriális környezetből. A kollekcióban megjelennek a hagyományos csarnoképítési struktúra elemei: pillérek, főtartók, fióktartók.

Ezt az egyszerű, hierarchikus felépítést hangsúlyozzák, a bútor szerkezeti felépítése adja annak őszinte esztétikáját is.

A Struktúr termékcsaládnál a fenntarthatóság és a tárgyak hosszú életciklusa alapvető tervezői szempont volt. A bútorok anyaga tömörfa, ami egy megújuló, újrahasznosítható és tartós alapanyag, magyar erdőgazdálkodásból származik, ami illeszkedik a Komok zöld alapelveihez. A stúdió a helyben elérhető vagy helyben gyártott alapanyagokat részesíti előnyben, a munkák során helyi gyártókkal dolgoznak közösen.

A Komok tervezői szívesen kísérleteznek az egyszerű formákkal és a felhasznált anyagok textúráival, karakterével. Bútoraikra az időtálló megjelenés, a funkcionalitás és az alacsony ökológiai lábnyom jellemző, ezek az értékek pedig különösen fontosak a túltermeltség korában.

 

A brandnek a fenntarthatóság mellett az edukáció is fontos, tárgyaik megismerésével a vásárló tanulhat az egyes anyagok, technológiák ökolábnyomáról, a körkörös gazdasági modellről, tárgyak életciklusáról és a velük való kapcsolatunkról is.

A Struktúr bútorok háromféle fából rendelhetőek, kőrisből, tölgyből és dióból. A kollekció különlegessége, hogy felületkezelés nélkül is megvásárolható. Ez az egyre többfelé terjedő megoldás egyrészt olcsóbb és könnyebben felújítható, javítható terméket eredményez, másrészt tudatosabb használatra és szorosabb kapcsolatra ösztönzi használóját. A bútor szép lassan kap egy használatból eredő patinát, amihez történetek, szokások társulnak, miközben mi is jobban megismerjük ennek az élő, természetes alapanyagnak a viselkedését, textúráját, anyagszerűségét.

Ha a kezeletlen fa valakinek mégis túl sok áldozatot jelentene, azt nagyon könnyen leolajozhatja.

Ez a természetes felületkezelési mód félévente ismételve tartós védelmet ad a bútornak. A kezeletelen bútorok olajozott felületkezelésre előkészítetten érkeznek, de megrendelhetőek felületkezeléssel is.

 

A tömörfa bútorok jóval tartósabbak a laminált vagy furnérozott társaiknál, amiknél ha például lepattan egy darab a külső fedőrétegből, megjelenik alatta a kevésbé esztétikus, általában vízre érzékenyebb felület. A benyomódások, karcolások könnyen javíthatóak csiszolással, az esetleges mélyebb sérülések pedig csak hozzáadnak a bútor esztétikájához – ahogy a japán világnézet, a wabi sabi is ezt hangsúlyozza.

A Struktúr bútorok hosszútávra lettek tervezve, mind anyaghasználat, mind esztétika szempontjából. A Komok alapvető értéknek tekinti a minőséget, ami azt is jelenti, hogy nem csak gazdaságosabb egyszer megvenni egy tartós, értékálló, de drágább bútort, mint az olcsóbb laminált társait, hanem fenntarthatóbb is: kevesebbet vásárolunk, kevesebbet állítunk elő – ráadásul a tömörfa bútorok karbonmegtartó tulajdonságaik mellett könnyen újrahasznosíthatóak.

A kollekció tervezése során szempont volt a gazdaságosság is, mivel minél szélesebb körhöz jut el alacsony áron egy magas minőségű, fenntartható termék, annál nagyobb léptékű lesz a környezeti hatása is. Például hazai kőrisből készítve, felületkezelés nélkül egy megfizethető étkezőasztalhoz juthat hozzá a vásárló, ami sok évtizedig szolgálhatja használóját.

A Komok stúdió nemcsak a tervezés és a gyártás során figyel a termékeire, de az utókövetést és terméktámogatást is komolyan veszik. A Struktúr bútorok sorszámozottak, öt év garanciával adják őket, segítik a használót karbantartási, felújítási, felületkezelési leírásokkal és tanácsokkal, illetve ha már nincs rájuk szükség, segítenek a bútor következő használóját megtalálni vagy tönkremenetel esetén újrahasznosítani.

A Komok két építész, Nagy Péter és Juhász Norbert által alapított bútormárka és dizájnstúdió, ami az építészeti mentalitást előtérbe helyezve magas minőségű, időtlen bútorokat tervez és gyárt. Céljuk, hogy fenntartható alternatívát kínáljanak a tömeggyártott, gyorsan elévülő bútorok helyett, csökkentve a bútoripar ökolábnyomát és népszerűsítsék az egyszerű, tartós, értékes, ezáltal fenntartható tárgyak iránti kultúrát.

márka | komok | díjnyertes | fenntarthatóság | fa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom