Hihetetlen, hogy a konyhában hol van a legtöbb baktérium

Egy friss tanulmány mutatott rá arra, hol található a konyhában a legtöbb baktérium.

A Journal of Food Protection című tudományos lapban jelent meg Donald Schaffner kutató írása, amelyben a keresztszennyeződéseket vizsgálták különféle konyhai felületeken egy étel elkészítése során. A hely, ahol a kutatók a legnagyobb keresztszennyeződést tapasztalták, a fűszeres üvegek.

Tehát nem a konyhapult, a mosogató vagy a vágódeszka, hanem a fűszertartó rejti a legtöbb baktériumot a konyhában.

Egy esettanulmányhoz háromszázhetvenegy résztvevőt kértek fel, akiknek a feladatuk egy pulykahúsból készült fasírt és egy saláta elkészítése volt. Amikor a fogásokkal készen voltak, a kutatók mintákat vettek a konyhai környezetből.

A keresztszennyeződés mértéke pedig kifejezetten magas volt a fűszertartók esetében.

Az eredményen a kutatók is meglepődtek, ugyanis, ahogy rámutatnak, a nyers hús vagy baromfitermékek feldolgozásával és az azzal összefüggő keresztszennyeződéssel kapcsolatos kutatások többsége a korábbiakban konyhai vágódeszkákra vagy a csaptelepek fogantyúira összpontosított, és figyelmen kívül hagyta az olyan felületeket, mint a fűszertartók, szemetestartályok fedelei és egyéb konyhai eszközök.

De nem csupán a konyhában vannak baktériumok. Ebben a cikkünkben arról írunk, miért nem szabad levenni a cipőt a repülőgépen, itt pedig a kullancskiszedéssel kapcsolatos alapvető hibát vesézzük ki.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

tipp | konyhai trükk | praktika | higiénia | konyhai

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom