Pest megyei településnél találtak kőolajat, már fel is tárták az új lelőhelyet és kiderült, mit jelent mindez

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Tura közelében a Mol és az O&GD; a sikeres fúrás a két társaság közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán az olajvállalat 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában - közölte a Mol kedden.

A tájékoztatás szerint a Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg négy kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A Mol sikert ért el itt 2022-ben, a felfedezett olajmezőn található Vecsés-2 kút mára a vállalat egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi ezernégyszáz hordó termeléssel, és a 2016 óta termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

Az O&GD három (Mogyoród, Nagykáta és Ócsa) kutatási koncessziót nyert el korábban, amelyekben hatósági jóváhagyásokat követően a Mol 2023 nyarán szerzett negyvenkilenc százalékos részesedést. A partnerség a szakmai együttműködésre és a tudásmegosztásra épül, a felek közösen határozták meg a fúrásra kész célpontokat, a költségeket és kockázatokat is közösen vállalták. A turai munkálatok operátora az O&GD, a cég felel a projekt végrehajtásáért, míg a Mol aktív partneri szerepet vállal a döntésekben való részvételen keresztül - közölték.

A Tura-D-3 nevű kutat tavaly nyáron kezdték fúrni, és 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre.

A kút jelenleg naponta körülbelül ezer hordó kőolajat ad, az O&GD és a Mol az ötvenegy-negyvenkilenc százalékos tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen. Ez a Mol számára mintegy napi ötszáz hordót jelent, ami a Mol-csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül egy százaléka, a Mol magyarországi kőolajtermelésének öt százaléka.

A közlemény idézi Bacsa Györgyöt, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatóját, aki hangsúlyozta: különösen fontos, hogy növeljék a hazai kitermelési volument és csökkentsék Magyarország import-kiszolgáltatottságát. A turai találat hatékony szakmai együttműködés eredménye - jelezte.

Csapó András, az O&GD ügyvezető igazgatója ismertette: az O&GD Central Kft. azzal a céllal jött létre és indult magyarországi koncessziókért több mint tíz évvel ezelőtt, hogy a legmodernebb észak-amerikai kutatási és fúrási technológiákat alkalmazva szénhidrogént termeljen ki a Pannon medencében. Az ügyvezető igazgató jelentős sikerként értékelte, hogy a Mol, a térség meghatározó energetikai vállalata partnerként beszállt három koncessziójukba.

A közlemény szerint a Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon. Tavaly a hazai termelésből a kőolaj több mint negyven százalékát és a földgáz több mint kilencven százalékát a vállalat biztosította. A Mol-csoport kőolaj- és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legjelentősebb, jelenleg a teljes termelés mintegy harmincöt százalékát adja.

A Mol Magyarország a következő öt évben százmilliárd forint nagyságrendű összeget tervez beruházni Magyarországon a kőolaj- és földgázkitermelésbe. Ennek közel hatvan-hatvanöt százaléka földgáz, húsz-huszonöt százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Az O&GD 2012-es alapítását követően jelentős koncessziókat nyert el Magyarországon, jelenleg ötezerötszáz négyzetkilométeren kutat szénhidrogén után. Az O&GD harmincöt termelőkúttal Magyarország harmadik legnagyobb szénhidrogén-termelő bányavállalkozója. Tavaly - jelentős fúrási programot végrehajtva -, négy sikeres gázkutat és a turai olajkutat állította termelésbe.

(Forrás: MTI, fotó: Getty)

gázolaj | olaj | MOL

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom