Close
Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Érzelmeket, emlékeket, sokszor vicces, netán könnyfakasztó sztorikat és olykor meglepően őszinte reakciókat csal elő mindenkiből az utóbbi évek egyik legnépszerűbb magyar társasjátéka, amelynek nincsenek igazából szabályai és győztese sem. Az alapötlet amilyen egyszerű, olyan hatásos: a játékosoknak a kártyákon szereplő kérdésekre válaszolva kell mesélniük magukról, a többi pedig jön magától. Tehát lényegében egy beszélgetésirányító eszközről van szó, aminek segítségével jobban megismerhetjük a másikat. És magunkat. Az egyik napról a másikra hatalmas sikerrel berobbanó Körvonal ötletgazdáival, Pfaff-Priger Inezzel és Pfaff Andrással beszélgettünk.

Bírja még a nyomda a kapacitást?

Inez: Bírja! Bár jóval több kártya készül a kezdetekhez képest és hála istennek, minden évben egyre növelni kell a példányszámot, de egyelőre még bírja.

András: Igen, azon dolgozunk, hogy ne bírja! (nevet) Idei nagy változásként megjelenünk külföldön, elsőként Csehországban lesz kapható a Körvonal. A tervek között szerepel még Lengyelország, illetve hamarosan debütál az angol, és a német nyelvű kiadás.

Hogy lehet betörni a külföldi piacra? Vannak itt-ott kapcsolataitok vagy úgymond hideg hívásokkal?

Inez: Egy ismerős jóvoltából kaptunk ügynökségi kontaktokat, az egyik céggel meg is állapodtunk. Most leteszteljük, hogyan működnek a dolgok. Itthon még az én követőbázisomra épült a terjesztés, leginkább a hazai Instagram-közösségben indult el a Körvonal híre, aztán az egyre szaporodó megosztásoknak köszönhetően berobbant. Ez az opció kint ugye nincs meg, szóval, kíváncsiak vagyunk a történet alakulására.

Számítottatok ekkora sikerre?

Inez: Egyáltalán nem. Én csak szerettem volna egy olyan terméket kihozni, ami szórakoztató, hasznos, szép és az enyém. Mivel alapvetően más cégek megjelenésén dolgozom, vágytam rá, hogy nekem is legyen valamim, amiben teljes mértékben dönthetek az arculatról és a koncepcióról. Nem is terveztünk az elején például többféle kártyát.

Amikor az első gyártás lement, kérdeztem Andrist: mit csinálunk, ha nem adunk el egy darabot sem? A válasza annyi volt, hogy elosztogatjuk a barátainknak és a következő tíz évben mindenki Körvonalat kap karácsonyra. Azt hittük, mi majd otthon szépen, nyugisan becsomagolgatjuk a heti egy-két rendelést és én meg írok mellé pár kedves szót. Ehhez képest az ünnepi időszak előtt át kellett hívni a barátnőimet, hogy segítsenek, így aztán reggel héttől este tízig csomagoltunk, hogy mindenki megkaphassa a Körvonalát még karácsony előtt. Utána már leszerződtünk egy logisztikai központtal.

Menjünk vissza egy kicsit az időben egészen a karantén időszakig. Akkor történt, hogy férjed, András meglepett egy hasonló koncepcióra épülő angol nyelvű kártyajátékkal. Lényegében onnan ered a Körvonal története.

Inez: Pontosan. Sokat voltunk ugye az idő tájt otthon.

Néha munka közben ránéztem a polcon pihenő kis dobozra, és megfogalmazódott bennem, hogy magyarul nincs ilyen játék, pedig amúgy milyen jópofa.

Illetve akadt egy, de teljesen más gondolatisággal és arculattal. Azt mondtam magamban, megpróbálom saját kérdésekkel és dizájnnal.

Hogyan raktad össze a kérdéseket?

Inez: Teljesen hétköznapi élethelyzetekben jutottak eszembe, például vezetés közben, vagy óvodába menet. Később lejegyeztem ezeket, de előfordult, hogy nekiültem és leírtam egyből húszat. Magamon és Andrison teszteltem, rajta kívül nem is mutattam meg senkinek. Úgy éreztem, nehezebb konkrét döntést hoznom egy-egy kérdésről, ha több ember visszajelzéseit kell figyelembe vennem. Igyekeztem olyan kérdéseket kitalálni, amiket én is feltennék a barátaimnak vagy saját magamnak és amelyekből érdekes beszélgetések kerekedhetnek ki.

Kezdetben tehát szórakoztatásnak indult, később aztán átfordult a dolog afféle kártyapszichológiába. Lehet ezt így mondani?

Inez: Inkább fejlesztő eszközzé, de ezt nem én mondom, hanem a szakemberek. Mint kiderült, nagyon sok pszichológus használja terápián, iskolákban különféle tanórákon, de hallottunk már történeteket idősek otthonából, gyermekotthonokból, és kórházakban is népszerű.

Mi a Körvonal titka?

András: Nagyon jó elegy az egész.

A kérdések nem felszínesek, de nem is ásnak igazán mélyre, pont megfelelően vannak belőve.

Szép maga a termék is; kompakt, kicsi, könnyen magunkkal vihető, illetve szerintem az eredettörténete ugyancsak érdekes, ahogyan az egész elindult Inez Instáján. Ha játszik vele mondjuk egy többfős társaság, abból ketten-hárman általában vesznek egyet saját felhasználásra, tehát az én startupos agyammal gondolkodva a network-hatás is remekül működik.

Inez: Talán azért is szeretik nagyon, mert nem igazán akar szakmai lenni – hiszen nem vagyok pszichológus. A mindennapi életben is sokat kérdezek, érdeklődöm a másik fél iránt és ez valószínűleg átjön a játékban is.

Van kedvenc Körvonal-sztoritok?

András: Mindenféle feedback érkezett már, a legtöbb szerencsére pozitív kicsengésű. Ami elsőként eszembe jut, hogy az egyik idősek otthonában az amúgy keveset beszélgető lakók rég elfeledett emlékei jöttek elő a Körvonal asszociációs kérdéseivel. Ez nagyon meghatott.

Inez: Írt nekem egy lány, aki hosszú évek óta nem beszélt az édesanyjával. Amolyan utolsó próbálkozásként karácsonykor elővették a kártyákat és nagy sírások, összeborulások közepette helyreállt a viszonyuk.

Bevallom, amikor debütált a Körvonal, nem gondoltam volna, hogy egyszer majd kapcsolatokat gyógyít meg.

Egy óvónő mesélte, hogy a játéknak köszönhetően abbamaradt egy kislány dadogása, magabiztosabb lett tőle és úgy érezte, figyelnek rá, elmondhatja a véleményét. Valakinek pedig a rossz irányba tartó házasságát változtatta meg, mert a játék során kiderült, mennyire más az értékrendjük. Erre az egyik fél a kártyák hatására jött rá, végül el is váltak. Ez elsőre talán nem hangzik valami jól, de a lány elmesélése alapján mindketten pozitívan jöttek ki belőle.

Az újabb változatokat (párkapcsolati, asszociációs, gyerekeknek szóló, partijáték stb.) hogyan fogadták?

Inez: Mindegyiket pozitívan, örültek az újdonságoknak, de még mindig az első kiadás a favorit.

Maradt még bennetek kérdés?

Inez: Kérdés mindig akad, valószínűleg lesznek további Körvonal-verziók, de másfajta termékekben is gondolkodom önismereti, kapcsolódási és kapcsolati vonalon egyaránt.

Roadster X Körvonal

Mi, itt a Roadsternél imádjuk a játékot, és szeretnénk, ha a bookazine-jainkkal együtt minél többen megismerkednének vele, ezért aki egy évre előfizet a nyomtatott Roadsterre, az választhat mellé egy Körvonal-pakkot az első vagy a második kiadásból! A szállítást mi álljuk! Részletek itt.

 

(Fotók: Kőrösi Tamás)

pfaff andrás | interjú | őszinteség | pfaff-priger inez | játék

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram