Close
Korzika mesés függősétánya megszelídíti a hullámokat

Korzika mesés függősétánya megszelídíti a hullámokat

Új arcát mutatja meg a korzikai tengerpart.

Korzika második legnagyobb városában, Bastiában a Dietmar Feichtinger Architectes egy egészen különleges sétányt álmodott meg.

Az Aldilonda névre keresztelt utat helyi építészekkel valósították meg, a cél pedig az volt, hogy a páratlan sziklafal, a vár és a folyamatosan mozgásban lévő tenger között még szorosabb kapcsolatot hozzanak létre.

A végeredmény egy valóban csodálatos sétány lett, amely minden pillanatban tengerparti sétára vagy kerékpározásra szólít fel.

Az Aldilonda-sétány a partvonalat követi öt méterrel a tengerszint felett. Az építmény stabilitását biztosító szikla Bastia erődjének természetes alapját adja, az erődfal melletti partszakasz pedig ezidáig csupán részben volt járható. Az ösvény egy ponton kiszélesedik, és pihenőhelyet kínál a sétálóknak.

Az új út egyben egy új perspektívát is nyit a nyílt tenger fölött. A lágyan ívelt ösvénynél – bár tulajdonságaiban kontrasztban áll a monumentális sziklafallal – tökéletes harmóniába kerül a két anyag egymással.

A sétány közvetlen kapcsolatban van a tengerrel, és egyedülálló módon képes arra, hogy a vad hullámokat megszelidítse. Amikor ugyanis a tenger háborog és hullámai magasra csapnak, a víz behatol az építmény rozsdamentes acélból készült rácsaiba, amely így csökkenti a tenger elementáris erejét.

A sétány északi vége egy lépcsősorhoz kapcsolódik, amely összeköti az utat a régi kikötővel. A Jetée du Dragon rakpart fala pedig akadálymentes kialakítást kapott, a kikötő felől a függő sétálóút mindenki számára – időseknek, mozgáskorlátozottaknak, babakocsis szülőknek, sőt, még görkorcsolyázóknak is – elérhetővé válik.

 

Hegy a tengerben – röviden így szokták jellemezni Korzikát, amelynek középső részét valóban hatalmas hegyek, völgyek, erdők tagolják. Az Orma Architettura által tervezett kilátópontoknak köszönhetően pedig jól megnézhetjük magunknak ezt a vidéket.

Te szeretnél utazni 2021-ben?

(Fotók: David Bureau)

FOLYTASD EZZEL
Nem lesz vége januárban a maszkviselésnek a tömegközlekedésben Amerikában
Korlátozások és nagy remények: Így indul az idei síszezon Európában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom