Close
Korzika mesés függősétánya megszelídíti a hullámokat

Korzika mesés függősétánya megszelídíti a hullámokat

Új arcát mutatja meg a korzikai tengerpart.

Korzika második legnagyobb városában, Bastiában a Dietmar Feichtinger Architectes egy egészen különleges sétányt álmodott meg.

Az Aldilonda névre keresztelt utat helyi építészekkel valósították meg, a cél pedig az volt, hogy a páratlan sziklafal, a vár és a folyamatosan mozgásban lévő tenger között még szorosabb kapcsolatot hozzanak létre.

A végeredmény egy valóban csodálatos sétány lett, amely minden pillanatban tengerparti sétára vagy kerékpározásra szólít fel.

Az Aldilonda-sétány a partvonalat követi öt méterrel a tengerszint felett. Az építmény stabilitását biztosító szikla Bastia erődjének természetes alapját adja, az erődfal melletti partszakasz pedig ezidáig csupán részben volt járható. Az ösvény egy ponton kiszélesedik, és pihenőhelyet kínál a sétálóknak.

Az új út egyben egy új perspektívát is nyit a nyílt tenger fölött. A lágyan ívelt ösvénynél – bár tulajdonságaiban kontrasztban áll a monumentális sziklafallal – tökéletes harmóniába kerül a két anyag egymással.

A sétány közvetlen kapcsolatban van a tengerrel, és egyedülálló módon képes arra, hogy a vad hullámokat megszelidítse. Amikor ugyanis a tenger háborog és hullámai magasra csapnak, a víz behatol az építmény rozsdamentes acélból készült rácsaiba, amely így csökkenti a tenger elementáris erejét.

A sétány északi vége egy lépcsősorhoz kapcsolódik, amely összeköti az utat a régi kikötővel. A Jetée du Dragon rakpart fala pedig akadálymentes kialakítást kapott, a kikötő felől a függő sétálóút mindenki számára – időseknek, mozgáskorlátozottaknak, babakocsis szülőknek, sőt, még görkorcsolyázóknak is – elérhetővé válik.

 

Hegy a tengerben – röviden így szokták jellemezni Korzikát, amelynek középső részét valóban hatalmas hegyek, völgyek, erdők tagolják. Az Orma Architettura által tervezett kilátópontoknak köszönhetően pedig jól megnézhetjük magunknak ezt a vidéket.

Te szeretnél utazni 2021-ben?

(Fotók: David Bureau)

dizájn | franciaország | utazás | sétány | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram