Close
Kőszegi házra figyelt fel a világ kedvenc építészeti lapja

Kőszegi házra figyelt fel a világ kedvenc építészeti lapja

Évszázadokat ment vissza az időben a Béres Építésziroda, hogy megmentse a Kőszeg óvárosában álló 16. századi ház értékeit és történetét.

A Felújítás az építészetben rovatban közölt cikket a kőszegi Niczky-apartmanról a világ egyik legolvasottabb szaklapja, az Arch Daily.

A Béres Építésziroda pár évvel az első munkája után ismét Hideg Attila megrendelésére dolgozott. Ezúttal egy, a kőszegi óvárosban álló ház teljes felújítása volt a feladat, ami jóval többet takart a technikai kivitelezésnél: az utolsó, 1980-as évek eleji felújítás nyomaitól meg kellett szabadulniuk

„Évszázadokat léptünk vissza az időben és megpróbáltuk megmenteni, felidézni a ház értékeit és történetét” – fogalmazott Hideg Attila.

A ház a 16. században épült a várárok partján lévő telken, majd folyamatosan alakult az évszázadok során. Adott volt egy nagy borospince, de idővel újabb helyiségek nyíltak, több szintes lett, majd a 18. században egy nemesi családhoz, a Niczkyekhez került, akik alkalmanként bérbe adták a hátsó lakrészt vándorművészeknek és iparosoknak.

Ez utóbbi funkció újjászületett a megrendelő határozott kérésére, afféle „exkluzív hotelszoba” jött létre.

A kétszintes lakás alagsori része egy kis privát kertre nyitott, egyfajta kibővített bejárat, átmeneti tér kint és bent között. „Változatos funkciókat egyesít, hiszen >kerti nappali<, borospince, nyári hűsölő, téli szauna és tároló is található a szinten, mégis legfőbb szerepe a megérkezés hangulatának meghatározásában rejlik.

Előbukkannak az évszázados kőfalak, a súlyos boltozatok, apró érdekes részletek, használatiból lett dísztárgyak.

El nem árulja, de sejteti, hogy mi vár ránk egy szinttel feljebb” – áll az építésziroda honlapján.

Egy szinttel feljebb három fő helyiséget találunk: nappali-hálót, étkező-konyhát és egy fürdőt, alkalmazkodva az eredeti alaprajzhoz. Ám mivel nincsenek válaszfalak, sem ajtók, a terek egymásba folynak, a határaik elmosódnak.

Délről a vár határolja a lakást, ami tehát alapvetően északi fekvésű, ám segít a benapozásán és a kilátáson, hogy három irányba is nyílnak ablakai. Kilátás nyílik a Jurisics-várra, a Diáksétányra, a várárokra és a belső várfalra, illetve a környező házak felett látni a Szent Imre és a Szent Jakab templom tornyát is.

Béres Attila építészeti koncepciója, a visszafogott anyaghasználat a régi falazatot állítaná a figyelem középpontjába; az egyes falrétegek

„ostromról, tűzvészről, megújulásról beszélnek, benne vannak a mesteriség és a hozzá nem értés nyomai” – mondja az építész.

Mivel egy ilyen „különleges hatású helyen nincs szükség széles gesztusokra”, a beltér elemeit apró jelekkel fogták össze. Dominál a fehér szín, de a padlóburkolatként használt vörösfenyő a bútorzaton is visszaköszön. Az alagsor egyenetlen, mégis lenyűgöző boltozataival sajátos kontrasztot alkot az emelet hibátlan feszített fólia álmennyezete.

Ahogy az egyes helyiségek, úgy az egyes korok, régi és új elemek közt sincs túl éles határvonal. A tervezők így hozták felszínre, és engedték érvényesülni a „falak között, a vakolat alatt, az elfalazott, elrejtett részletekben” rejlő értéket.

A fotókat Bujnovszky Tamás hozzájárulásával közöltük.

Ez is érdekelhet:

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom