Close
Kőszegi házra figyelt fel a világ kedvenc építészeti lapja

Kőszegi házra figyelt fel a világ kedvenc építészeti lapja

Évszázadokat ment vissza az időben a Béres Építésziroda, hogy megmentse a Kőszeg óvárosában álló 16. századi ház értékeit és történetét.

A Felújítás az építészetben rovatban közölt cikket a kőszegi Niczky-apartmanról a világ egyik legolvasottabb szaklapja, az Arch Daily.

A Béres Építésziroda pár évvel az első munkája után ismét Hideg Attila megrendelésére dolgozott. Ezúttal egy, a kőszegi óvárosban álló ház teljes felújítása volt a feladat, ami jóval többet takart a technikai kivitelezésnél: az utolsó, 1980-as évek eleji felújítás nyomaitól meg kellett szabadulniuk

„Évszázadokat léptünk vissza az időben és megpróbáltuk megmenteni, felidézni a ház értékeit és történetét” – fogalmazott Hideg Attila.

A ház a 16. században épült a várárok partján lévő telken, majd folyamatosan alakult az évszázadok során. Adott volt egy nagy borospince, de idővel újabb helyiségek nyíltak, több szintes lett, majd a 18. században egy nemesi családhoz, a Niczkyekhez került, akik alkalmanként bérbe adták a hátsó lakrészt vándorművészeknek és iparosoknak.

Ez utóbbi funkció újjászületett a megrendelő határozott kérésére, afféle „exkluzív hotelszoba” jött létre.

A kétszintes lakás alagsori része egy kis privát kertre nyitott, egyfajta kibővített bejárat, átmeneti tér kint és bent között. „Változatos funkciókat egyesít, hiszen >kerti nappali<, borospince, nyári hűsölő, téli szauna és tároló is található a szinten, mégis legfőbb szerepe a megérkezés hangulatának meghatározásában rejlik.

Előbukkannak az évszázados kőfalak, a súlyos boltozatok, apró érdekes részletek, használatiból lett dísztárgyak.

El nem árulja, de sejteti, hogy mi vár ránk egy szinttel feljebb” – áll az építésziroda honlapján.

Egy szinttel feljebb három fő helyiséget találunk: nappali-hálót, étkező-konyhát és egy fürdőt, alkalmazkodva az eredeti alaprajzhoz. Ám mivel nincsenek válaszfalak, sem ajtók, a terek egymásba folynak, a határaik elmosódnak.

Délről a vár határolja a lakást, ami tehát alapvetően északi fekvésű, ám segít a benapozásán és a kilátáson, hogy három irányba is nyílnak ablakai. Kilátás nyílik a Jurisics-várra, a Diáksétányra, a várárokra és a belső várfalra, illetve a környező házak felett látni a Szent Imre és a Szent Jakab templom tornyát is.

Béres Attila építészeti koncepciója, a visszafogott anyaghasználat a régi falazatot állítaná a figyelem középpontjába; az egyes falrétegek

„ostromról, tűzvészről, megújulásról beszélnek, benne vannak a mesteriség és a hozzá nem értés nyomai” – mondja az építész.

Mivel egy ilyen „különleges hatású helyen nincs szükség széles gesztusokra”, a beltér elemeit apró jelekkel fogták össze. Dominál a fehér szín, de a padlóburkolatként használt vörösfenyő a bútorzaton is visszaköszön. Az alagsor egyenetlen, mégis lenyűgöző boltozataival sajátos kontrasztot alkot az emelet hibátlan feszített fólia álmennyezete.

Ahogy az egyes helyiségek, úgy az egyes korok, régi és új elemek közt sincs túl éles határvonal. A tervezők így hozták felszínre, és engedték érvényesülni a „falak között, a vakolat alatt, az elfalazott, elrejtett részletekben” rejlő értéket.

A fotókat Bujnovszky Tamás hozzájárulásával közöltük.

Ez is érdekelhet:

felújítás | építészet | béres építésziroda | nagy sztori | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ha erre az öt dologra figyelsz, mindenkinek megakad a szeme az Airbnb-den

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram