Close
Ezen a görög szigeten bukkanhatunk az “életelixír” nyomára

Ezen a görög szigeten bukkanhatunk az “életelixír” nyomára

A három kontinens – Európa, Afrika és Ázsia – találkozásánál fekszik Kréta, ez pedig a sziget konyhájában is visszaköszön.

Görögország legnagyobb szigetén, Krétán, minden adott a gasztroélményekhez. Történelmi szőlőültetvényeiről származó bora a Földközi-tenger egyik legjobbja, olívaolaját „életelixírnek” tartják, híres sajtját pedig világszerte ismerik.

Görögországban, így Krétán is a lokális élelmiszereken és a szezonalitáson alapulnak a helyi specialitások. A tenger gyümölcsei kifoghatatlannak bizonyulnak, a görög kenyérlepény, vagyis a pita, a darált bárányhús, a Kasseri sajt, az ecetes hagyma tökéletes szereplője a mezének, de igazi étvágygerjesztőnek számít a puha, kenhető kecske- vagy juhsajt és a szalma színű Kefalograviera sajt is.

Míg egyes szakácsok innovatívak próbálnak lenni a sziget hagyományos konyhájában is, Kréta varázsa éppen az, hogy az elmúlt négyezer év alatt nem sokat változott.

Ugyanazokat az összetevőket használják évezredek óta, az olívaolajat, a mézet, a mezőkön legelő szarvasmarhák tejtermékeit.

A sziget sajátos kulináris örökséggel rendelkezik, amely az ott élő civilizációk gazdag és összetett történelmére támaszkodik, így Kréta valóban Görögország gasztrofővárosának tekinthető.

Gyakran úgy fogalmaznak: számukra az egyszerűség az új luxus.

Közel háromszáz különböző, vadon termő, de ehető zöldség és fűszernövény nő a szigeten, a stamnagathit például nyersen vagy főzve, olívaolajjal és citromlével meglocsolva lehet fogyasztani. A szakácsok előszeretettel nyúlnak a természet ajándékaihoz, leszedik a zsályát, a kakukkfüvet, amelyek véletlenszerűen nőnek a sziklák mentén. A kapribogyónak a leveleit is felhasználják, pácolva gyakran adják hozzá a salátákhoz,

az oregánóra pedig olyan alapvető fűszerként tekintenek, mint a sóra és a borsra.

A lasagna-szerű pastitsio kihagyhatatlan tradicionális krétai étel, amit a ropogós Graviera sajt és a szarvasgomba tesz még különlegessebbé.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

görögország | görög konyha | kréta

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram