Inkább a reggeli kapcsán ugrik be opcióként a budapesti Piarista köz már-már kultikusnak mondható apró helye, pedig a Kuglófba más dolgok miatt is érdemes benézni.
Ezek pedig a sütemények, melyeknek most, a húsvét közeledtével dupla súlyuk lehet (nem úgy…), hiszen ez az ünnep sem nélkülözi az édességeket.
A házilag készült jóságokra épülő szortiment Kovács Dórának, a Kuglóf létrehozójának szellemi és gyakorlati terméke, legyen szó szeletelt süteményekről, tortákról, illetve az utóbbi időben talán az elfeledett kategóriába átkerült pitékről.
A Dóra által kikísérletezett receptek közös halmazát a háztáji és a prémium alapanyagok jelentik, mert a cukrászat vezetője fontosnak tartja, hogy a tojás, a tej vagy a vaj kistermelőktől érkezzen.
Nem tisztünk megváltoztatni a társadalmi szokásokat, maximum javaslatot nyújthatunk be, de támogatjuk a Kuglóf nem teljesen hivatalos előterjesztését azzal kapcsolatban, hogy ha már a farsangnak vagy a karácsonynak megvan a klasszikus formális süteménye, desszertje, édessége, akkor legyen a húsvétnak is egy a kalács mellett.
Mégpedig a répatorta.
A Kuglóf-verzió nem túl édes és szerencsére nem is répadomináns; kevés barnacukorral és mézzel készül, a selymességéért habosított és tejszínnel megbolondított Philadelphia krém felel.
Meg is rendelhető tízszeletes változatban, szóval a háziasszonyok válláról le lehet venni vele némi terhet az ünnepi készülődés előtt.
Pro tipp húsvétra: tormával és pirított sonkával egészen extra és érdekes ízkombináció alkotható.
Ami pedig a többi süteményt illeti, szolidan díszített házi torták a zászlóshajók, de személyes igények alapján is raknak össze tortákat – erre azért nem mindenhol van opció.
A sütik ízvilága követi a szezonalitást, de mindig találni a pultban pitét, sajttortát, és brownie-t is. Az édességek egy része gluténmentes és szénhidrát-csökkentett.
Nyilván, ha már Kuglófnak hívnak egy helyet, akad ilyen nevű finomság is, méghozzá a kovásznak köszönhetően egy elég különleges darab. Citromos-mazsolás ízekkel robbant, és málik, picit hajaz a panettonéra, de azért mégsem az, ellenben az olasz kedvenchez hasonlóan sokáig friss marad.
Önmagában is teljes értékű a nagyméretű sütemény, de aki szintet lépne vele, kérhet hozzá házi baracklekvárt, vagy csurgathat rá csokis, netán sóskaramelles szószt. Hamarosan kint a teraszon is.
(Fotók: Kuglóf Budapest, Boldog Attila)
piarista köz | kuglóf | budapest | házi sütemény | répatorta
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!