Close
Ezekben a városokban nem érdemes külföldiként munkát vállalni

Ezekben a városokban nem érdemes külföldiként munkát vállalni

De mutatjuk azokat is, ahol igen. 

Egy újonnan készült felmérés 209 várost rangsorolt a világ minden tájáról, hogy megállapítsa, melyek a legköltségesebb helyek a külföldi munkavállalók számára.

A kutatást készítő Mercer vagyonkezelő cég az elemzés során figyelembe vette az egyes városokban elérhető lakhatási lehetőségeket, a tömegközlekedési díjakat, az egészségügyi ellátást, valamint a ruházkodástól kezdve a szabadidős tevékenységek költségéig szinte mindent.

A tavalyi összeállítás óta nem sok mozgás történt a top 10-ben, bár azért akadtak meglepetések. Hongkong például elvesztette első helyét, Tokió pedig valamivel hátrébb került a rangsorban és az első három helyezett kiléte is változott.

A harmadik helyen a libanoni Bejrút található, amely negyvenkét helyet kúszott fel a listán.  Mindez az elmúlt évek politikai zűrzavarainak egyenes következménye, ami felerősítette a gazdasági problémákat, és rekordmagas inflációt okozott.

Másodikként Hongkong végzett, köszönhetően elsősorban a hírhedten magas lakásbérleti díjaknak és a nagy népsűrűségnek, valamint a hónapokig tartó tiltakozásoknak, melyek negatív hatást mértek a gazdaságra.

A legrosszabb a helyzet a türkmenisztáni Asgabat városában van, ami a legdrágább hely világon a külföldi munkavállalók számára. A város némileg rendhagyónak számít a top 10 többi helyezettjéhez képest, mivel nem annyira jelentős globális üzleti központként ismert, mint mondjuk Hongkong, Tokió, Zürich vagy Szingapúr, amelyek szintén a lista élmezőnyében szerepelnek. Ennek fő okaként a jelenleg is tartó pénzügyi válságot említik, amely élelmiszerhiányt és hiperinflációt okozott.

Hová ajánlott költözni?

Az összeállítás szerint leginkább  a kirgizisztáni Biskekben érdemes új életet kezdeni, ahol a legkisebb költségekkel lehet számolni, de nem szalad el a pénz Tbilisziben, Tuniszban és Brazíliavárosban sem.

A nagy nevek közül New York a 14., London a 18. helyen végzett – mindkét nagyváros a magas bérleti díjairól, az élelmiszerek és egyéb alaptermékek drágulásáról vált ismertté mostanában, no meg persze arról, hogy magukhoz vonzzák a világ legnagyobb vállalatait. Az ausztráliai Sydney harmincöt helyet javítva 31. lett, Párizs a 33. helyen zárt, Dubaj a 42., Moszkva pedig a 62. helyen tanyázik.

Korábban megírtuk, hogy például a kiváló helyi gasztronómia, a színes kulturális élet és a festői szépségű tájak miatt miért tekintenek Georgiára a digitális nomádok Mekkájaként. Az ok azonban ennél sokrétűbb: minden adott ahhoz, hogy az online munkát végzők megtalálják ott a számításukat.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Pixabay)

lista | helyek | legrosszabb | külföldi | városok

FOLYTASD EZZEL

Ez a súlyos következmény akár évekre is visszavetheti a törökországi turizmust

Ciprus elvesztette orosz és ukrán turistáit, most a zöldeket akarja megszólítani

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram