Ezekkel a sörcsodákkal bombázd meg az ízlelőbimbóidat!

Voltak olyan sötét és szomorú korszakok az előző évtizedekben, amikor a sör egyet jelentett a vízízű nagyüzemi lágersörökkel. Ezek az idők szerencsére elmúltak, az egyszeri söraficionadók is tisztában vannak vele, hogy a malátás univerzum sokszínű hely, és már karnyújtásnyira vannak a legkülönlegesebb komlós italok, csak tudni kell, merre induljon az ember.

Mi úgy tartjuk, a jövő bora a sör, azaz a sör kapcsán is megjelent ugyanaz a minőség és kifinomultság, mint a borok világában, úgyhogy összegyűjtöttünk öt nem mindennapi, igazán különlegeset közülük.

Először is felkerestük az egyik leghaladóbb, legpengébb hazai forgalmazót, a Beerside-ot, amely a hazai sörös cégek Marvelje, náluk van a sörök Vasembere, Amerika kapitánya, Pókembere, Thorja és a többiek, szóval a legfrissebb, legújabb szuperhősök. A Beerside kapitánya Cserniczky Botond, aki a hazai kisüzemi sörös eseményeken jól ismert arcnak számít. Botond poétikusan ifjú kora ellenére kiváló szelektor, aki szívesen mesélt nekünk kedvenc sörkülönlegességeiről. Íme.

Omnipollo/Buxton Raspberry Meringue Ice Cream Pie

Mi ez? Egy málnafagylaltos pite ihletésű Pale Ale stílusú gyümölcssör málnával és vaníliababbal főzve. Ezt a gourmet csodát a számomra egyik legkedvesebb főzde, a stockholmi székhelyű Omnipollo alkotta meg kollaborációban a londoni eredetű Buxton Breweryvel.

Az ötletük egy málna meringue-s pite jégkrémifikációja volt, persze mindezt egy sörben létrehozva, ezt brutális adagnyi friss málnával és vaníliababbal el is készítették.

Ez egy olyan remekmű, amelyet még jómagam sem tudok illedelmesen szavakba önteni, mert egy elképesztő kulináris kalandról van szó, amely már a sör kitöltésénél ragad magával.

Intenzív, de könnyed krémes málnás, ropogós kekszes, lesimult vaníliás aromák özönlik meg azokat, akik részt vesznek ebben a kalandban. Belekortyolva a kellően savas sörbe a könnyed málna sorbet és a ribizli tökéletes ízelegye, összecsomagolva egy lágyan édes tésztás süteménnyel, kellemes vaníliás jegyekkel és egy leheletnyi bogyós gyümölcsmagos keserűséggel lepi meg.

A kortyérzet végét a fanyar gyümölcsösség vezényli, együtt a vaníliával, közös erővel elpusztítva az édeskés sütemény jegyeit. Az utazás itt még nem ér véget, a korty után még hosszasan elkísér a friss gyümölcsösség: ezt hívják kulináris orgazmusnak.

Valódi művészet – pohárba töltve.

Tempest In The Dark We Live (Dark Fruits Edit)

Egy Black IPA szederrel, feketeribizlivel és fekete málnával főzve. Ez a hibrid gyöngyszem egy IPA attitűdű Porter, rendkívül összetett, karakteres komlós, friss lédús ribizlis és gazdag pörkölt malátás jegyekkel üdvözli a fogyasztóját a pohárból.

A tempestesek ehhez a sörükhöz saját bázispalettájuk egyikét vették alapul, konkrétan az In The Dark We Live névre hallgató fekete IPA-jukat, és ebből készítettek egy remixet.

Egy sötétebb felvonása az eredeti sörnek, amelybe mocskosul nagy mennyiségű feketeribizlit, szedret és fekete málnát pakoltak. Eme gyümölcstriumvirátus a fellegekbe emelte az alapsör már meglévő klasszikus gyümölcsös ízjegyeit. A sötét bogyós gyümölcsök lédús, zamatos jegyei és ebből adódó enyhe savasság mellett előtörnek a gazdag bokormogyorós ízek, de nem sokáig uralkodnak, mert a trónfosztó hármasfogat újra a felszínre tör, ezúttal nem kímélve semmit és senkit a komlók hangsúlyos ízein kívül.

Brekeriet Moses Gose

Gose csak Mosaic komlóval főzve. A sör gyökerei a Németország területén fekvő Goslar városát átszelő Gose folyóhoz vezetnek, amiről a nevét is kapta úgy ezer évvel ezelőttre visszamenőleg. Ezen a területen rengeteg kősóbánya működött, vagyis a föld alatt hatalmas sókészletek bújtak meg, ami pedig az esővízzel könnyen beleoldódott a talajon keresztül a víztároló rétegekbe, ahonnan kinyerték a sörfőzéshez is használt vizet. A Gosét tradicionálisan spontán (tejsavval) erjesztik, emiatt, no és a főzővíz magas sótartalma és a koriander miatt kapja a jellegzetes, frissítően savas/fanyar, enyhén fűszeres ízeit.

Sokáig csak Németország bizonyos városaiban és környékein főzték és értékesítették, ezenkívül nem lehetett hozzájutni, így a legtöbb ember még csak nem is hallott róla.

A svéd Brekeriet sörfőzőmesterei szenvedélyesen rajonganak a savanyú, spontán erjesztésű sörök iránt, és hála nekik, amiért alaposan feltérképezték ezt a sörtípust.

A Moses Gose egy Single Hop (csak egyfajta komlóval főzött) Gose, amelyhez az új, nemes amerikai Mosaic komlót választották. Mosaic bácsi pedig alkotott: az üde, fanyar sört a maga komplex és kifinomult citrusos, fenyős, mandarinos ízjegyeivel rendesen megbolygatta. Azoknak ajánlott, akik nyitottak az újra, és valami igazán érdekes sörbe akarják vágni a fejszéjüket.

Tempest Nelson Sauvvy IPL

Egy India Pale Lager csak Nelson Sauvin komlóval főzve, ami egyben a skót főzde palettájának egyik legfrissebb tagja, amely egy Nelson Sauvin Single Hop IPL, azaz India Pale Lager. Alsóerjesztésű lagersör, amelyet csak a világ egyik legkülönlegesebb, legritkább és legdrágább komlófajtájával főzték és hidegkomlózták, konkrétan az új-zélandi nemes Nelson Sauvinnal.

Ami ezt a komlófajtát igazán egyedivé teszi az az, hogy a komlók közt az egyetlen, ami fehérboros, szőlős, egreses aromával bír. A végeredmény egy könnyedén iható, légies lagersör, ami egy szaftos, jobb felütéssel szédíti az ízlelőbimbókat könnyed egreses, citrusfélés (citrom, lime, narancs, mandarin) és trópusi gyümölcsös (mangó, papaja, licsi) ízjegyekkel. Egy fülledt napon reggeli/déli/esti kezdősörnek ajánlott, illetve azoknak, akik szeretik a könnyed, kívánatos ivósöröket.

Omnipollo Leon – Belgian Pale Ale

Ezt a sört Henok (az Omnipollo tulajdonosa/sörfőzőmestere) azért főzte, mert belefáradt azokba a barátaiba, akik a sörbárba való bejutástól kezdve a bódult, illuminált állapotban lévő kijutásig csak a pancs, lónyál lagereket szerették magukba dönteni. Így hát fogta magát, besétált a főzdébe, hogy megalkosson egy olyan sört, amely mellett akár egy egész este ki lehet tartani.

A Leon egy tisztesen komlózott, pezsgőélesztővel szárazra erjesztett belga stílusú Pale Ale lett. Az élesztő jellegzetes kenyérbeles jegyei az egyetlen egy fajta malátával és a komlók grapefruitos, citrusos gyümölcsösségével kombinálva tökéletes biztosítékot ad eme sör hidegkomlós/fűszeres felhangokkal rendelkező letisztult, hosszantartó minőségi élvezetére. Egyszerre ízben gazdag, de mégis frissítő.

Ez is érdekelhet:

Ennél a dolognál nem történt jobb a sörös univerzumban

Szerintünk az IPA a legjobb dolog, ami a kisüzemi sörös világban, meg úgy általában a sörös világban történt az elmúlt húsz évben. Vannak már trendibb típusok, de a hazai sörkészítők első és második hulláma sokat köszönhet ennek az angol italnak. Mut...

omnipollo | beerside.hu | india pale ale | tempest | cserniczky botond

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom